Nova vest
Fudbal 5

21.8.2024.

11:27

Tončev opet udario na FSS, Piksija i Stojanovića VIDEO

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Novica Tončev bio je gost jutarnjeg programa na TV Prva.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Peđa Milosavljević/Starsport

Osnovni sud u Beogradu odbio je tužbu direktora reprezentacije Srbije Stevana Stojanovića kojom je traženo da aktuelni ministar Novica Tončev plati iznos od 750.000 dinara.

Stojanović je tužio Tončeva, inače nekadašnjeg člana Izvršnog odbora FSS, na ime povrede časti i prava ličnosti, zbog izjave da je na ime plasmana reprezentacije na Mundijal u Kataru uzeo premiju od 350.000 evra.

Sud je, na kraju, doneo presudu u korist prvog čoveka Radnika iz Surdulice.

"Dokazao sam na sudu, bio sam potpredsednik FSS i član Izvršnog odbora, tako da sam znao te podatke. Ako znamo da on ima 10.000 evra neto, to Savez košta preko 300.000 evra, odnosno, građane, poreske obveznike ove zemlje. Zato sam tražio poreski izveštaj. Svaki građanin mora na kraju godine da podnese izveštaj, Stojanović to nije uradio i zato je Sud dodelio spor meni u korist. Meni taj novac koji će mi biti uplaćen ne treba i uplatiću ga u humanitarne svrhe i za razvoj našeg fudbala u manjim sredinama", rekao je Tončev.

Govorio je i o promeni statuta Fudbalskog saveza Srbije i primanjima selektora Dragana Stojkovića.

"Sami gledaoci neka vide da li je normalno da neko ko ima platu 10.000 evra neto mesečno uzme premiju za Katar. Izneću vam jedan podatak, jer sam sedam godina bio u strukturama Saveza. FSS je imao pravilnim da 37 odsto novca od plasmana ide fudbalerima, tri odsto ostaje radnoj zajednici, a 60 odsto je ostajalo u Savezu za razvoj fudbala. Ali, dolaskom Piksija, on je tražio da se tih 37 odsto poveća na 50, a plus je tražio još 10 dodatnih procenata od premija samo za sebe. Bez obzira koliku platu ima, oko 120.000-130.000 evra neto, što je 4.000-5.000 evra dnevno kao selektor Srbije. A znamo kako smo prošli i u Kataru i na EURO".

"Nikako ne mogu da opravdam izjavu selektora da je uspeh ako ne primimo pet golova od nekoga, već nekoga nekoga i da pobedimo. I kada je prošao Katar, ništa nije ostalo para u Savezu".

Izvor: Prva tv

Tončev je rekao da je postavljao pitanja koja nije smeo i zato je sklonjen.

"Ova presuda je epilog moje borbe u prethodne tri godine. Sve je počelo od 2021. godine, kada je UEFA tražila od našeg Saveza da donesemo statut kako da unapredimo naš fudbal. Tada sam postavio neka pitanja i time sam nekome zasmetao, pa su me sklonili. Menjani su statuti po potrebi, kao kada je Rasim Ljajić hteo da se kandiduje, pa je menjano da mora ne sme da se bude na funkciji u prethodnih godinu dana. A naš statut dozvoljava svakome da se kandiduje. Video sam da neke sekretarice imaju plate po 300.000-400.000 dinara platu i to me je zaintrigiralo da počnem da istražujem i pismeno tražio odgovore na razna pitanja. I iznose plata, ugovore, i premije, ali ih nikada nisam dobio. Čak sam suspendovan na devet meseci, kasnije me nisu pozvali ni na izbore, pa sam zato podneo tužbu".

"Čudne stvari su se dešavale posle odlaska Slaviše Kokeze. Tada je ostao kao potpredsednik Marko Pantelić, da bi kao vršilac dužnosti predsednika FSS došao Nenad Bjeković. Došlo je novo rukovodstvo koje je nastavilo da razvija fudbal, evo dokle je došao".

Pohvalio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji pomno prati i ulaže u fudbal i sport u celini.

"Mi imamo sreće što imamo predsednika koji ovoliko voli fudbal. Niko se nikada nije interesovao za fudbal kao sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Ako mi kao nacija to ne iskoristimo, jer on želi da razvija infrastrukturu, onda ne vidim svetlu budućnost za naš fudbal".

"Kao ministar, čovek koji je bio na čelu kluba koji je bio u 'beton' ligi i doveo ga do Superlige, mogu da kažem da se daju velika sredstva za razvoj kluba, izgradnju tri moderna stadiona, i za FSS. Daje se da razvijamo decu od petlića, a vidite gde odlazi taj novac. Takvi su nam i klubovi, samo pet ili šest klubova iigra na svojim stadionima, za to je kriv FSS. Ni publika ne može da ide da gleda svoje klubove u druge gradove", poručio je Novica Tončev.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Bog na pauzi VIDEO

Sony ove godine nema sreće sa adaptacijama video-igara - prvo su naišli na trnovit put kada je u pitanju Horizon, a sada se javlja problem i sa franšizom God of War.

B92

13:53

2 h

Novo Sport Video Menu