Nova vest
Fudbal 31

16.8.2024.

20:00

Zvezdino transfer leto – "srpskom Bajernu" porasli apetiti

Fudbalski klub Crvena zvezda ponovio se sa komplet novim igračkim kadrom.

Izvor: B92.Sport

Miloš Bogovac
Peđa Milosavljević/Starsport

Na "Marakanu" je ovog leta stigao egzotičan miks solidnih internacionalaca, 11 novih imena, dva Slovenca, po jedan Angolac, Korejac, Portugalac, Panamac, Brazilac, a pazila je Zvezda i da domaće snage ne budu zapostavljene, da ostanu stub oslonac tima, pa je osvežila svlačionicu sa još četvoricom srpskih igrača.  

Platežno daleko najmoćniji klub u državi, bez premca u tom pogledu toliko da joj drugi nisu ni u retrovizoru, Zvezda je dovela maltene svakog igrača kojeg je poželela.

Jer, tako je u mogućnosti, ovo je njeno vreme.

Bajern možda ne može još da pozavidi ali ideja direktora Zvezdana Terzića, koju je, sećamo se, izneo prethodnog leta, jeste da se klub ponaša, da posluje i dominira, baš kao što to Bavarci godinama rade u Nemačkoj.

"Mi moramo da budemo Bajern u Srbiji. Sve što je najbolje u zemlji, mora da bude kod nas. Želimo da investiramo, jer kreće novi ciklus LŠ, biće više utakmica, a bonusi i prihodi su veći za 40 posto. Moramo mnogo da uložimo u igrače, budemo šampioni i sledeće godine u avgustu ponovo izborimo LŠ gde će prihodi biti veći", rekao je Terzić pre tačno godinu dana.

Poslednjih nedelja reči direktora klub sprovodi u delo - Zvezdu je pojačalo 11 novih imena.

"Glumiti" Bajern znači i slabiti konkurenciju. Tako je ovog leta Zvezda dovela supertalentovanog Lazara Jovanovića iz redova ekipe Vojvodine koja joj može biti i najveći rival za titulu, makar do neke tačke sezone, pored Partizana.

Crveno-beli su taj recept primenili ne tako davno sa još jednim igračem sa "Karađorđa", "uzeli" su Novosađanima i Uroša Kabića međutim nije se on predugo zadržao u klubu.

Pojačanja Zvezde za sezonu 2024/2025

Marko Ilić (Kolorado)
Nemanja Stojić (TSC)
Jung-Vo Seol (Ulsan)
Dalsio Gomeš (Apoel)
Luka Ilić (Troa)
Lazar Jovanović (Vojvodina)
Puma Rodriges (Famalikao)
Felisio Milson (Makabi Tel-Aviv)
Timi Maks Elšnik (Olimpija)
Bruno Duarte (Farense)
Vanja Drkušić (Zenit)

Suština je da će Zvezda nastaviti da uzima sve što valja iz manjih sredina, iz klubova koji su joj i direktni rivali, kao što je to bio slučaj i sa Urošem Sremčevićem, doduše on je stigao iz neambicioznih Lučana.

Milojević otuda neće imati albi za bilo kakav domaći neuspeh, sada na raspolaganju praktično ima dva jednako snažna tima, igrače sposobne da i peške odrađuju utakmice u domaćoj konkurenciji, dok će Evropa, kao i prethodnih sezona, biti pravi i jedini izazov za ovaj sastav.

Već će to biti meč sa Bode-Glimtom gde će najbolje pokazati igračka vrednost novih akvizicija.

Nekada, sećamo se, nije to bilo ni tako davno, nisu u taboru srpskog prvaka mogli ovako izdašno da se "pruže", poslovalo se u skladu sa mogućnostima, neka više nekad manje, ali minule godine i prevashodno minuli rad doneli su crveno-belima, uz rezultate, i novac, sve veći, enormni novac, koji obrće fudbalska industrija.

Peđa Milosavljević/Starsport

Apetiti rastu iz godine u godinu, da bi ostali konkurentni za ulazak u odabrano društvo i ostali u redu za deljenje UEFA finansijskog kolača, u Zvezdi znaju da je jedini način za to upumpavanje sve većeg novca u igrački kadar. 

Poslovna logika je jasna - investiraj da bi zaradio.

Poslednja lasta koja je sletela na "Marakanu" je još jedan slovenački defanzivac koji se potvrdio na minulom Evropskom prvenstvu Vanja Drkušić.

Zvezda je tako uspela da upari dvojicu igrača, stubova odbrane ekipe koja je u četiri utakmice na EURO nije poražena.

Moguće da Drkušićev transfer nije i poslednji, do kraja prelaznog roka je ostalo dovoljno vremena da se ostvari i 12. dolazak ovog leta u Ljutice Bogdana.

Jedini "problem" Milojeviću sa ovako glomaznim kadrom je zapravo samo jedan - kako rasporediti minutažu da svi budu namireni i zadovoljni.

Kada bi svaki trener imao njegove "muke".

Šta smo videli do sada od Zvezde i od ostatka superligaškog društva za period koji je iza nas?

Možda ostalim srpskim klubovima ne "cvetaju ruže", možda nam se klupski koefecijent srozao do tačke da se ravnamo sa Lihtenštajnom i Severnom Irskom, tačno je da smo postali evropski fudbalski liliputanci, i to jeste realnost. Međutim Zvezda živi u nekom drugom svetu, nedokučivom i nedostižnom za bilo koji drugi srpski klub.

A jaz je sve veći...

Podeli:

Komentari 31

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu