Nova vest
Fudbal 25

15.8.2024.

9:00

Ima jedan sport kojem hitno treba pelcer

Prethodnih dana stigle su prelepe slike iz Pariza, sa balkona, iz dnevnog i noćnog provoda francuske i srpske prestonice.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Peđa Milosavljević/Starsport

Neki bi rekli da te slike nisu toliko estetski lepe, ali su definitivno oduševile naciju i svakako ostale umemorisane u mnogim "folderima", za pamćenje.

Svetski, a naš GOAT, Novak Đoković, predvodio je sada već čuveni doček. Damir Mikec je postao "mim" iz Pariza, a ništa manje nisu zaostajali ni košarkaši Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i ostali, čiji su snimci slavlja na kojima se popila "po neka čašica više" postali svetski viral.

Nenametljiva i vrlo simpatična tekvondistkinja Aleksandra Perišić je, takođe, pobrala mnoge simpatije, a šlag na torti su bili vaterpolisti koji su, slobodno se može reći, sve pozitivno šokirali osvojenim zlatom. Dobro, osim naše koleginice Dejane Popović.

Starsport

Još malo uživamo u sveopštem slavlju i euforiji, ali ona će u nekom trenutku, hteli to ili ne, morati da splasne. I tada ćemo shvatiti da je život "surov", kada se vratimo "obavezama" u fudbalu.

Igra sa "bubamarom" ostaje najvažnija sporedna stvar na svetu, volimo da ga gledamo, šta da se radi. Ali nam, nažalost, donosi sve manje radosti, a mnogo više muka i glavobolja.

Ovog puta zanemarićemo reprezentaciju Srbije (makar još par nedelja do početka Lige nacija) i konstatovati da je naš klupski fudbal ovog leta u ozbiljnom sunovratu.

Zapravo, taman kada smo dostigli istorijsko 11. u Evropi po koeficijentu, neko nam je "srušio merdevine" i, nismo samo pali za nekoliko stepenika, već smo se pošteno prosuli po podu.

Osam utakmica ovog leta srpskih klubova u evropskim kvalifikacijama i već sedam poraza.

"Stanje redovno", konstatovao je naš kolega Miloš Bogovac.

Zbirno, od prethodnog leta učinak superligaša sa evropskim timovima je najblaže rečeno katastrofalan - 32/36.

Priča da nismo za Evropu i da je bolje da fudbal prepustimo onima koji umeju da igraju, sa te strane, apsolutno ima potporu.

Ali, isto tako, ima u Srbima nečega mazohističnog što nas tera da i dalje, negde duboko u sebi, verujemo da "imamo ono nešto" i da nam je mesto među najboljima.

Na primer, baš je pravi mazohizam gledati Partizan u Evropi poslednjih nekoliko godina. Ovog leta pogotovo, ali sve datira od mnogo ranije.

Navijači crno-belih su pre dve godine progutali svu sramotu kada im je Fejenord "spakovao" pet golova u Humskoj, a pre tačno godinu dana je isto učinio i danski Nordsjeland.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Poniranje se nastavilo i sa povratkom Aleksandra Stanojevića u Humsku, te je Dinamo Kijev postigao ukupno devet pogodaka u dvomeču.

Najubedljiviji poraz i, samim tim, najveća bruka u 79 godina dugoj istoriji bivšeg evropskog velikana.

I sada, sa razlogom, navijači strepe od gostovanja Luganu (četvrtak, 20.30) i kakva ih nova kanonada može sačekati.

Prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope je pripao švajcarskom timu u Humskoj rezultatom 1:0, a u revanšu u Tunu, na veštačkoj travi, ponovo se daleko veće šanse daju Partizanovom protivniku.

Tim Aleksandra Stanojevića se, pritom, bori i sa domaćim problemima, jer je protiv IMT-a napravljen kiks, a suđenje je ponovo bilo u prvom planu.

Peđa Milosavljević/Starsport

Ništa nije bolje ni u drugim srpskim klubovima. Radnički je debitovao u evropskim okvirima i odmah doživeo bruku jer ga je izbacio Mornar iz Bara, a Vojvodina je, možda, tek za nijansu bolja.

Kažemo, možda, jer je na terenu namučila amsterdamski Ajaks, ali se to može pripisati i činjenici da "kopljanici" tek ulaze u ritam i te utakmice su im bile, praktično, pripremne za novu sezonu.

Ako nije tako, čik nek nam "lale" to pokažu ovog četvrtka od 20.00 u revanšu protiv Maribora, kada će juriti zaostatak od 1:2 iz prvog susreta.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2023

Ne preostaje nam mnogo, nego da se nadamo i pomolimo da olimpijski pelcer pređe i na napaćeni nam fudbal. Koliko god to nerealno zvučalo.

Makar da nam transfer, iz euforije pariskih Igara u surovu fudbalsku realnost, ne padne previše mučno.

Raduje da, ako ništa drugo, gore od ovoga teško može biti.

Podeli:

Komentari 25

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu