Nova vest
Fudbal 7

2.8.2024.

16:12

Srpski klubovi "pomeraju granice" u Evropi - 34/30 za godinu dana

Fudbalski klubovi iz Srbije nastavili su da srozavaju nacionalni koeficijent i ove sezone.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Peđa Milosavljević/Starsport

Rezultat novih poraza, trenutno ih brojimo pet iz šest utakmica, je novi pad Superlige na UEFA listi po klupskom koeficijentu.

Srbija više nije ni u najboljih 20 liga Evrope, sada je u tom društvu Hrvatska koja polako ubire plodove solidnog uspona klubova koji se ne zovu Dinamo - Rijeke, Osijeka i Hajduka.

Nije to nagli skok Hrvata, već postepen, ali je uspon koji ima potencijal da se nastavi imajući u vidu kvalitetniji sistem hrvatskog klupskog fudbala.


Ogroman skok su napravili i Crnogorci ovog leta, čija su dva kluba prošla u treću rundu kvalifikacija za Ligu Konferencija (Dečić i Mornar), dok je Budućnost u produžecima pala na tom ispitu.

Crnogorci su napredovali za pet mesta u odnosu na prethodni presek pa više nisu predzadnji u Evropi.

Srbija, za to vreme, ide u rikverc iz sezone u sezonu.

Sada nestvarno deluje čuveno 11. mesto koje je srpskom fudbalu pre dve sezone donelo direktan plasman prvaka države u Ligu šampiona.


Sada je tek jasno koliko je to bio veštački uspon, zasluga samo jednog kluba, koji je pokupio sve evro poene i "naterao" druge superligaše da se uhvate u koštac sa evropskim ekipama sezonu kasnije.

Ishod je bio poražavajući za Partizan, TSC, Čukarički, Vojvodinu.

Ove sezone svedočimo samo nastavku tog trenda.

Poraz za porazom, bilo je i novih blamaža, i upadljiva inferiornost naših timova da se nadigravaju sa ekipama koje i nisu prvi ešalon evropskog fudbala.

Brojke sve govore koliko je srpski klupski fudbal otišao niz provaliju - 30 poraza u 34 utakmice samo u poslednjih godinu dana!

Rezultati u sezoni 2024/2025

Partizan - Dinamo Kijev 2:9 (2:6, 0:3) - eliminacija iz LŠ
Vojvodina - Ajaks 1:4 (0:1, 1:3) - eliminacija iz LE
Radnički 1923 - Mornar 2:2 (1:0, 1:2) - eliminacija i Evrope

Ali prostora za popravku imidža ima. Ima, doduše, i mesta za dublji sunovrat.

Srpski klubovi igraće još najmanje osam utakmica ovog leta u Evropi (dvomeč Zvezde, dvomeč TSC, novi dvomeč Partizana i Vojvodine) i eto prilike da se situacija kudikamo popravi.

U "igri" su, dakle, osma pobeda, ali sudeći prema svemu što smo do sada videli od naših elitnih ekipa, mnogo smo bliži onom kontra scenariju.

"Kako seješ, tako ćeš i da žanješ", kaže stara mudrost koja savršeno pristaje srpskim fudbalskim delatnicima svih ovih godina.

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu