Nova vest
Fudbal 6

11.7.2024.

13:00

Hoće li novi igrači rešiti stare Partizanove probleme?

Fudbaleri Partizana odigrali su sve pripremne utakmice pred start nove sezone.

Srđan Novaković
FK Partizan

Crno-beli su pripremni period podelili na tri dela. Prvi i glavni je bio u Sloveniji, gde su fudbaleri vicešampiona države proveli osam dana i tamo odradili bazični deo priprema, a uz to je i u planu bila i utakmica protiv ekipe Bravo. 

Potom je usledio put u Rusiju, gde se Partizan više koncetrisao na kontrolnim mečevima. Klub iz Humske je učestvovao na bratskom kupu, gde je odmerio snage sa ekipama koje su prošle sezone završile u samom vrhu ruske Premijer lige (Dinamo, CSKA) da bi generalnu probu imao protiv Lokomotive.

Finalni deo će odraditi u Beogradu, gde će imati još devet dana do prve utakmice novoj sezoni u Superligi Srbije, koja je na programu 20. jula. 

Partizan će u premijernom kolu gostovati ekipi Napretka iz Kruševca, ali za razliku od svih ostalih mečeva ovaj će biti odigran na stadionu u Loznici, jer se teren u centralnom delu Srbije trenutno renovira. 

Nedugo zatim crno-bele očekuje i prvi susret drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, protiv ekipe Dinama iz Kijeva. Interesantno jeste da će se i ovaj duel igrati na neutralnom terenu.

Tim iz prestonice Ukrajine će zbog političke situacije u svojoj zemlji fudbalere Partizana dočekati u Poljskoj, tačnije u gradu Lublinu, koji crno-belima i nije ostao u dobrom sećanju, jer su tu pre osam godina eliminisani od domaćeg Zaglebja u sklopu kvalifikacija za Ligu Evrope. 

FK Partizan

Zanimljiv podatak je taj da će tim iz Humske u prva tri susreta nove sezone igrati u gostima, ali nijedan meč neće biti na stadionu rivala, već će sve biti neutralni terenu. 

Posle duela protiv Napretka i Dinama, sleduje im meč drugog kola domaćeg šampionata protiv novog Superligaša ekipe Jedinstva iz Uba. Pošto njihov stadion ne ispunjava kriterijume najvišeg ranga srpskog fudbala, oni će svoje utakmice kao domaćini igrati u Lazarevcu. 

Ovu analizu pripremnih utakmica fudbalera Partizana ćemo započeti i morati da se vratimo jedno mesec dana unazad kada je usledila promocija novog starog trenera crno-belih Aleksandra Stanojevića 13.juna na stadionu u Humskoj ulici. 

"Evo mene opet. Opet se gledamo i sarađujemo. Razlog zašto sam se vratio je prvo što nisam završio započeti posao. Otišao sam u jednom trenutku, mislim iz ove perspektive da sam pogrešio i imam veliki izazov da posao ovog puta završim. Drugo, imam kao trener izazov, ovo je veliki izazov za mene. Iskreno, nisam imao predstavu da ću se vratiti, ali pre nekoliko dana smo stupili u kontakt i ni na kraj pameti mi nije bilo da ću se vratiti, ali kada Partizan zove, treba da razmišljate o tome", bile su prve reči Stanojevića.

Samo četiri dana kasnije je usledila i prozivka pred novu sezonu, kada je trofejni trener stao pred igrače i predočio im svoje planove za narednu sezonu. 

Šta smo videli na pripremnim utakmicama?

Partizan je u ovom pripremnom periodu odigrao četiri utakmice, gde je imao bilans od jedne pobede, jednog remija i dva poraza. 

Pobeda je odneta na utakmici protiv Dinama posle boljeg izvođenja jedanesteraca (4:2), remizirali su protiv Lokomotive (1:1), dok su poraženi od ekipe Bravo (2:1) i CSKA iz Moskve (3:0). 

Naravno da ovo ne mora ništa da znači, jer ako se odigraju loše utakmice pred start sezone, a početak Superlige bude dobar, niko se naravno neće sećati neuspeha na pripremama. 

Ipak te utakmice koje nemaju taj neki rezultatski imperativ, mogu sa druge strane pokazati neku sliku kako će taj tim izgledati u tom nekom narednom periodu. 

FK Partizan

Stanojević nije odustao od formacije 4-2-3-1, tako da u tom smislu neće biti nikakvih suštinskih promena u ekipi Partizana. 

Tendencija srpskog trenera jeste da ekipa igra u jednom kontrolisanom ritmu, gde će se truditi da u većini susreta ona bude ta koja će diktirati ritam meča i imati veći posed lopte i iz toga graditi akcije koje će ugroziti gol protivnika. 

To smo najbolje mogli da vidimo na poslednjoj utakmici protiv Lokomotive, gde je Partizan tokom većeg dela meča bio taj koji je kontrolisao ritam meča i držao loptu u svom posedu. 

Ne puno, ali su crno-beli u drugom delu meča protiv Dinama kada su takođe oduzeli loptu i uspeli da je u većem toku poluvremena drže u svom posedu, što mu se i na kraju uz malo sreće i isplatilo. 

Partizan će sigurno ovaj stil igre implementirati na utakmicama domaćeg šampionata, dok je sada veliko pitanje kako će to izgledati u mečevima kvalifikacija za Ligu šampiona i na kraju neke grupne faze, kada će se crno-beli često sretati sa timovima koji poseduju veći kvalitet.

Poznato da je upravo defanziva crno-belih dosta škripala u prošloj sezoni i to je bio jedan od glavnih zadataka za Aleksandra Stanojevića da popravi za novu takmičarsku godinu. 

FK Partizan

Crno-beli su prošle sezone primili čak 48 golova, što je čak 20 manje od ekipe Crvene zvezde i što je mnogo za klub takvog renomea kakav je Partizan. 

Ako se sagledaju ove četiri utakmice, gde Partizan nije uspeo da sačuva mrežu, ne možemo reći da je u tome uspeo, ali ajde da vidimo kakav će biti start sezone i da li će trener crno-belih moći da dodatno zategne poslednju liniju tima. 

Novajlije u timu

Najavio je Aleksandar Stanojević dosta promena u igračkom kadru i moglo se naslutiti da će tim Partizana imati mnogo novih igrača u postavi. 

Parni valjak je prvo pojačanje dobio na mestu napadača, jer se posle nekoliko godina u svoj matični klub vratio Đorđe Jovanović.

Potom su u klub pristizali bosanski štoper Nihad Mujakić, vezista Kervin Arijaga, krilo Ibrahima Zubairu i bek Marko Jurčević. 

Od svih pomenutih igrača najviše smo na terenu videli Mujakića i Arijagu, koji su startovali sve tri utakmice koje je Partizan igrao u prestonici Rusije. 

Gotovo je sigurno da će Mujakić biti u tandemu sa kapitenom Partizana Svetozarom Markovićem na mestu štopera, dok je Arijaga čini se osigurao svoje mesto među startnih 11. 

Mujakić je pokazao kvalitet u igri glavom, jak je u vazduhu, ali mu je potrebno da se dodatno uigra i razume sa svojim saigračima iz poslednje linije. 

Što se tiče Arijage, velika prednost novog igrača Partizana je ta što je visok i što svojim dugim nogama može da lakše kvari igru rivala.

Deluje da mu nedostaje malo discipline u ekipi, da bi trebalo malo bolje i brže da se oslobađa lopte. Verujemo da će to doći na svoje mesto te će reprezentativac Hondurasa prikazati ono zbog čega je doveden.

FK Partizan
Inače Stanojević je insistirao na njegovom dolasku, on je Arijagu hteo da dovede dok je još bio trener ekipe Konjaspora, ali tada nije u tome uspeo. 

Đorđe Jovanović je dobro poznato ime i lice kod navijača Partizana. 

Prošao je celu omladinsku školu crno-belih, i deluje da je pre vremena napustio crno-bele. Potom je igrao malo u Izraelu, pa se onda i vratio u Srbiju, gde je branio boje Čukaričkog. Posle dobrih igara u timu sa Banovog brda usledio je transfer u Bazel, ali se tu kako je vreme prolazilo sve manje vremena provodio na terenu, pa je povratak u Partizan deluje kao pravi potez.

Jovanović koji je prikupio i utakmicu za reprezentaciju Srbije je dobro delovao na terenu, on je na ovim pripremama uglavnom bio zamena za Mateusa Saldanju, koji će biti prva opcija u napadu. Međutim srpski napadač je dobro koristio svoje minute na terenu.

Sjajan je u prijemu lopte, uspeva da zadrži posed u duel igri i potom prosledi ka svom saigraču, dobro oseća i nalazi dubinu i prostor između defanzivaca rivala, i posle ovih mečeva se vidi da će Đorđe biti dobro pojačanje i da njegova šansa će tek doći. 

Zašto ovo kažemo? Pa zbog toga što je Partizan sklopio dogovor sa Mateusom Saldanjom da on ostane u klubu za vreme kvalifikacija, a kada se one okončaju onda će Brazilac biti slobodan da potraži novi klub. 

A kad i ako Saldanja napusti klub Jovanović će biti prava zamena. 

Kad već spominjemo Brazilca primetan je njegov neverovatni talenat i osećaj za gol. Gotovo je neverovatno kako se Saldanja izborio i sačuvao loptu na meču protiv Lokomotive, gde je prevario trojicu igrača i potom poslao loptu u mrežu. On će sigurno biti udarna pesnica crno-belog tima u novoj sezoni ili dok bude u timu.

Ono što će biti Partizanova prednost i u novoj sezoni jesu penali. Kada to kažemo onda prvi čovek na koji svaki navijač crno-belih pomisli je golman Aleksandar Jovanović. 

Na utakmici protiv Dinama, koji je Partizan dobio posle jedanesteraca je uspeo da odbrani čak dva penala i tako pokaže da je po tom parametru možda i najbolji u Srbiji. 

Ova dva poslednja fudbalera nisu novajlije, ali smo morali da ih spomenemo, jer su oni i prošle sezone vukli ovaj tim do na kraju ipak drugog mesta u Superligi Srbije. 

FK Partizan
Od Zubairua i Jurčevića nismo puno videli, pa ćemo o njihovim mogućnostima na travnatom terenu se bolje upoznati u uvodu sezone, kada će verujemo imati svoje minuta da se dokažu na terenu.

To pogotovo mislimo na Slovenca koji je projektovan da bude možda i prvo rešenje na mestu desnog beka. 

Odgovore na sva ova pitanje ćemo dobiti na startu sezone kada će Partizan krojiti svoju sudbinu utakmicama u evropskim takmičenja, dok će vreme pokazati hoće li crno-beli biti konkurentni za trku sa večitim rivalom za titulu prvaka Srbije na koju čekaju od 2017. godine. 

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu