Nova vest
Fudbal 6

7.4.2024.

12:45

Najprkosnija utakmica odigrana pre 25 godina

Dres Partizana uvek se, bez obzira na ime protivnika sa druge strane terena, nosio sa mnogo ponosa.

Izvor: FK Partizan

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FK Partizan

Onih 18 fudbalera koji su ga na današnji dan pre 25 godina obukli za meč protiv AEK-a, učinili su to i sa mnogo prkosa.

Izašli su na teren sa prijateljima iz Atine odlučni da celom svetu stave do znanja da je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije pogrešno i da se sa tim mora prestati.

To su i poručili noseći metu na grudima uz više nego jasnu poruku - Zaustavite rat, prekinite bombardovanje!

A to nemilosrdno gađanje iz vazduha trajalo je već punih 15 dana. Razoreni su mostovi, bolnice, škole, gađane su medijske kuće, aerodromi, crkve i cela naselja… U te dve nedelje već je bilo izgubljenih života, "mirisalo" je sve na to da će njihov broj rasti, ali fudbaleri Partizana i AEK-a se nisu plašili. Odlučnu su bili u tome da odigraju utakmicu.

Ekspedicija grčkog tima je u Beograd došla preko Budimpešte, iz Atine su ispraćeni sa čuđenjem, baš kao i iz Mađarske, u kojoj nikome nije bilo jasno da u takvoj situaciji neko može da putuje u Srbiju. Pogotovo ne profesionalni sportisti.

FK Partizan

Na stadionu u Humskoj ih je dočekalo oko 15.000 navijača našeg kluba, a onih oko pedesetak pristalica gostiju koji su doputovali u srpsku prestonicu bilo je dočekano poput braće. Razmenjivali su se navijački rekviziti, pevale se pesme, skandiralo Srbiji i Grčkoj, Partizanu i AEK-u, a onda su nakon sat vremena igre svi zajedno utrčali na teren i prekinuli meč.

Ostalo je zapisano i to da je u trenutku prekida rezultat bio 1:1, nakon pogodaka Mateje

Kežmana u 13. i Paris Zubulis u 27. minutu, kao i to da su gosti iz Atine u znak prijateljstva simbolično zasadili i drvo masline.

Zauvek će ostati upamćeno da su heroji u crno-belim i žuto-crnim dresovima igrali u zemlji na koju su svakodnevno padale bombe, a njihova imena se nikada neće zaboraviti.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu