Nova vest
Fudbal 7

28.10.2024.

16:00

Kapetan Flik

U samo pet dana, Barselona je kroz svoju "fudbalsku seckalicu" provukla Bajern i Real. Usput ih nagradivši sa po četiri lopte u mreži.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Briljantno izveden prepad!

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Hansi Flik revolucija na Kamp Nou, polako postaje tema broj jedan u fudbalskim okvirima na evropskom tlu ili pre svega priča, kako je Nemac uspeo da za tili čas trgne iz dremeža uspavanog džina.

Evropa ima još uspavanih giganata, ali Flik očigledno nije želeo da traći vreme na beskrajne priče o "procesu tranzicije" koje mnoge njegove kolege zdušno koriste kao izgovor za nedostatak identiteta i stila igre posle, recimo, dve godine rada.

Pogledajte primer Erika Ten Haga, Mančester junajted. Sve će vam biti jasno. Otkaz je stigao u mamurni ponedeljak, kao neminovna posledica svega.

Flik je ekspeditivni Nemac. Čvrst što se tiče etičkih principa i radnih navika, svestan peščanika koji u nestrpljivoj i haotičnoj eri modernog fudbala, stoji trenerima kraj uzglavlja. Da ih podseti na to da gazde, navijači, praktično niko nema vremena za čekanje.

Flik odbio da igračima Barselone da slobodan dan više

Tako je za ciglo pet meseci napravio verziju Barselona 2.0. Uz određene softverske dodatke i ispravku bagova iz prethodnih sezona.

A verujte, to nije bilo nimalo lako. Posebno ne u klubu kao što je Barselona, u kojem konstantno vri, kao u kotlu.

Ako pođemo od brojki, sve diše savršeno. U La Ligi, Barselona je na čelu tabele sa 30 bodova iz 11 utakmica i fenomenalnom gol razlikom od 37:10! Taj jedini poraz stigao ih je krajem septembra u Osasuni, 4:2.

I u Ligi šampiona, sve je krenulo kako treba posle neočekivanog pokliznuća u kneževini, od Monaka (2:1).

Pobeđen je Jang Bojs sa 5:0, a onda prošle nedelje i Bajern sa velikih 4:1.

I kada se sve sabere – 14 utakmica u oba takmičenja, 12 pobeda, dva poraza, bez remija i neverovatna gol razlika 47:13!

Na polovini odigranih mečeva, uspeli su da daju po četiri i više golova – Valjadolid 7:0, Đirona 4:1, Viljareal 5:1, Jang Bojs 5:0, Sevilja 5:1, Bajern sa 4:1 i konačno Real sa 4:0.

Maestralno.

Barselona 6. novembra gostuje Crvenoj zvezdi

Doduše, da ne budemo nepravedni prema Flikovom prethodniku Ćaviju - Barselona je nekako od zimus započela taj put na kojem je u opštem nizu pobeda, bez remija, sa tek nekim porazom.

Tačnije, bez remija je od 3. marta i gostovanja u Bilbau (0:0). Od tada ima 23 pobede i pet poraza. Ti porazi su većinom posledica kretanja po ivici noža, riskantnih taktičkih manevara, ali sve to je nevažno kada je došlo do supernove – eksplozije golova.

Jer pogledajte, Barselona u ovoj fazi sezone nije postigla toliko golova još od 1950. godine! A igrali su i takvi poput Mesija!

Navikli smo da Barselona u eri Ronaldinja, Mesija, svemoćnog Pepa Gvardiole i njegovih naslednika, melje sve redom i postiže golove kao na traci. I podmeće svoju "tiki-taka" taktičku bombu na bilo koje protivničko polje. Mnogi nisu imali odgovor na taj stil igre.

Konačno, tiki-taka nije nastala kao plod puke slučajnosti - ona je ukorenjena u duboku tradiciju najprefinjenijeg napadačkog stila igre, totalnogh fudbala, uz svest o važnosti poseda lopte.

Rasla je iz tla koje su godinama fudbalski oplemenjivali i stručnjaci iz holandske škole, poput Johana Krojfa, Luja van Gala, Ronalda Kumana...

Nemci nisu bili nikada glavna asocijacija za Barselonu, ali Hansi Flik je na dobrom putu da promeni taj stereotip.

Pa kako je to i čime bivši strateg Bajerna uticao da Barselona posle nekoliko neubedljivih sezona, zaigra kao preporođena?

Ako njega pitate, on će zauzeti gard i busiju iz koje će zasluge prepustiti drugima.

"Ovde je tradicija da se igra sa mnogo dodavanja, ali ja takođe želim da igrači idu pravo ka golu. Trebalo bi da se više fokusiraju na postizanje golova. Ne smatram da moj stil pravi bilo kakve veće promene u Barseloni", rekao je Flik nedavno.

I eto ključa. Direktniji fudbal – više golova. Bez preteranih i nepotrebnih dodavanja lopte u stranu. Već vertikalno, u pravcu protivničkog gola. Ali uz ključni dodatak - brzinu protoka lopte. Brzina je danas bitna, a ako uz to ide i savršena tehnika, idealno je. 

Flik kao sistem koristi fluidnu 3-5-2 i 3-6-1 formaciju sa dosta zamene mesta, ulaženja u među prostor, nema igrača koji je bez bitne uloge u timu.

Iako govori da se i dalje oslanja na sredini na Frenkija de Jonga (što je moguće, jer Holanđanin tek treba da se vrati igri posle povrede), našao je sjajne solucije.

Profimedia/Cesar Cebolla/PRESSINPHOTO

Mark Kasado, momak koji ima samo 21 godinu i koji je protekle sezone kod Ćavija imao potpuno perifernu ulogu. U dve godine skupio je samo pet nastupa, a kod Flika već 12 u ovih 14.

Uz idelanog partnera na sredini u Pedriju, igraču koji je sjajan razbijač protivničke igre i pokretač tih protiv udara na protivnika sa sredine, funkcioniše besprekorno. Pravi primer kako kod sasvim drugog trenera, naizgled beskoristan igrač može preko noći da postane zvezda i značajan šraf u igri.

Očigledno je da je Flik imao njuh za nešto kod njega - momak za sada ne dodaje toj efikasnosti Barselone, iako mu to nije primarni zadatak, ali ima dve asistencije.

Druga komponenta u Flikovoj Barseloni jeste postavka odbrane - Barselona igra sa neverovatno visokom zadnjom linijom. Ako se pogleda meč sa Bajernom, a naročito Realom, videće se da je ona bila "parkirana" veoma blizu centralne linije.

Bila je to savršena mreža čak i za Kilijana Mbapea - igrači Reala su čak 12 puta uleteli u klopku, a sam Francuz osam puta.

Drugo, Real je nastojao da igra preko linija Barse, ne kroz njih, a uz savršena povlačenja zadnje linije Katalonaca, ti upadi iza leđa frustrirali su kako Karla Ančelotija, tako i sve u Madridu, jer taktika nije funkcionisala.

Treća stvar kod Flika je što nema kompleks da poverenje ukaže mladim igračima, naprotiv! Koristi njihovu glad, brzinu, svežinu da u igru upumpa svežu krv i čitavu mašineriju učini dinamičnijom, pokretljivijom.

Na mečevima sa Bajernom i Realom, čak šestorica startera bili su od 17 do 21 godine! Štoper Po Kubarsi i Lamin Jamal imaju po 17, Fermin Lopes, Kasado, Pedri i Alehando Balde po 21 godinu. Tako La Masija ostaje neumorna traka talenata koje i Flik umešno koristi.

Konačno, mentalitet je taj koji se promenio – Barselona ne čeka da se protivnik ustremi na nju. U stanju su da se oidlično drže pod pritiskom i razvijaju svoj način igre.

A to da se ne zadovoljavaju čim postignu gol, već nastavljaju u cilju da ih bude što više, jasno govori koliko je Flik u njih usadio tu gol filozofiju.

Uostalom, stručnjak rodom iz univerzitetskog grada Hajdelberga, očigledno ima valjan metod.

Finalna stvar koja je dala rezultat u prva tri meseca sezone jesu napadači – iskusni Robert Levandovski, stara gol mašina sa 36 godina i Rafinja, devet godina mlađi.

Obojica su igrali na svih 14 mečeva, Poljak je postigao 17, a Brazilac deset golova, dakle samo njih dvojica, više od polovine od ukupnog broja.

Mnogi će reći da kriza neminovno dolazi i da će Barselona i Flik biti na ispitu kada krenu zamor, povrede, ali to niko ne može da predvidi.

Barselona za sada plovi sjajnim kursom koji je trasirao kapetan Flik.

I svima na Kamp Nou ostaje samo da se nadaju povoljnim vetrovima i u nastavku sezone. 

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu