Nova vest
Fudbal 0

27.10.2024.

15:40

Osam godina fudbalske poezije – Gasperini u "klubu 400"

Trener Atalante Đanpjero Gasperini sedeo je na klupi ovog tima 400. put u Seriji A.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/Ap/Paola Garbuio/LaPresse via AP

Od leta 2016. godine Gasperini je trener tima iz Bergama i daleko najzaslužniji za istorijske uspehe koje su do njegovog dolaska za navijače bili samo san.

Vrhunac Gasperinijevog opusa u Bergamu bila je titula u Ligi Evrope osvojena u velikom stilu, trijumfom u finalu nad prvakom Nemačke Bajerom 3:0.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Bila je to kruna rada ovog stručnjaka koji je od prosečne ekipe napravio tim kadar da pobedi bilo koga i bilo gde, u Seriji A ili Evropi, svejedno je. To je danas Atalanta.

Igrači plavo-cnih su Gaspriniju za 400. meč na klupi podarili "šesticu" protiv Verone (6:1) u još jednoj demonstraciji savršenog fudbala, poezije od igre, zaštitnog znaka ekipe pod iskusnim trenerskim vukom. 

Gasperini je od svih aktuelnih trenera u Seriji A najduže na klupi jednog kluba, osam godina, dok je drugi na toj listi, daleko iza, Simone Inzagi, koji "gura" treću godinu u Interu.

Iza Gasperinija su tokom pomenutog perida rezultati kakve "La Dea" nije nikada postigla do njegovog dolaska: više puta je uvodio tim u Ligu šampiona, finale Kupa Italije i pomenusmo već, pehar Lige Evrope.

Tokom osam godina staža u klubu Gasp je u proseku po utakmici beležio 1,78 bodova u Seriji A, odnosno 206 pobeda, 93 remija i 100 poraza.

Atalanta je pod Gasperinijem postigla 770 golova u svim takmičenjima, primila je 479, što je 1,93 data gola u proseku po utakmici za pomenuti period i 1,2 primljena.

Čak 123 igrača su prodefilovala klubom za vreme njegovog komandovanja na klupi.

"Ovo mu je deveta sezona kako je sa nama i mislim da je to skoro jedinstven slučaj u Evropi", rekao je direktor kluba Luka Prekasi pre meča sa Veronom.

"Kao porodica, počastvovani smo zbog nejga, zbog toga što je sa nama. Činjenica da je vodi tim 400. put sama po sebi govori da je postigao nešto neverovatno", kaže Prekasi.

Kruna Gasperinijevog opusa u klubu mogla bi da se desi uskoro, već naredne nedelje, kada je izbor za najboljeg trenera Evrope za prethodnu sezonu. Pored njega, u konkurenciji za ovo individualno priznanje su i Karlo Ančeloti, Pep Gvardiola, Ćabi Alonso, Lionel skaloni i Luis de la Fuente.



 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu