Nova vest
Fudbal 3

27.10.2024.

12:00

Mbapeov svetski rekord "u režiji" Hansija Flika

Napadač madridskog Reala Kilijan Mbape čak osam puta se našao u ofsaju tokom "el klasika" što je svojevrsni svetski rekord jednog igrača na jednoj utakmici.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Dan posle, osim trijumfalnog marša Katalonaca u prestonici Španije (4:0), kao i rasističkih uvreda za Lamina Jamala, najviše se priča o agoniji kroz koju je prošao najvredniji i najboklji igrač Reala Kilijan Mbape.


Ne pamti se da je neki igrač u istoriji fudbala toliko puta "upecan" u nedozvoljenoj poziciji kao što je to Francuz u subotu uveče - ljubitelji fudbala i sam Francuz, svi u Realu, bili su u čudu kako je moguće da makar jednom nije izigrao odbranu Katalonaca i probio se do gola.

Samo sticaj okolnosti ili ipak genijalnost Hansija Flika.

Očito, taktička postavka nemačkog trenera i savršena obučenost njegovih defanzivaca, te čitanje njegovih zamisli, i same igre Reala, učinila je svoje.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Flik je perfektno pripremio utakmicu - igrači Barse "samo" su sproveli na terenu njegovu ideju.

Možda je Mbape neuhvatljiv u igri "jedan na jedan", sprinterski je nenadmašan ali i za to postoji lek, pokazao je to Flik i njegov tim koji su sa hirurškom preciznošću i vrhunskom sinhronizacijom "pecali" Francuza u ofsajdu svaki put kada je čekao pas saigrača.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Mbape je bio u neverici kako je vreme prolazilo, a broj ofsajda u kojima se našao uvećavao. Od dolaska u Real samo je na jednom meču dva puta bio uhvaćen u nedozvoljenoj poziciji (Espanjol), dok je do meča sa Barsom ukupno devet puta bio u ofsajdu, računajući i evropske utakmice - i ovaj podatak mnogo govori o defanzivnoj perfekciji Katalonaca.

Pokušavale su, naravno, i druge ekipe i drugi treneri da mu nameste istu zamku sa više ili manje uspeha, ali su tek Flik i fudbaleri Barse to uradili kao niko pre njih. Bili su uvek korak ispred Francuza, a to nije nimalo lako.

Francuz je, i to se mora reći, u nekoliko situacija uspeo da izbegne ofsajd zamke, ali bile su to pozicije u kojima nije direktno ugrožavao gol Reala i sa takvim situacijama Barsa je i te kako mogla da živi.

Flikova "anti-Mbape" taktika je ovog puta bila isplanirana do tančina i sprovedena u delo na tako savršen način da je najvredniji fudbaler na svetu izgledao kao amater.

Standings provided by Sofascore


 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu