Nova vest
Fudbal 0

24.10.2024.

13:21

Hapšenja u Španiji – preko društvenih mreža širili mržnju prema Vinisijusu

Španska policija lišila je slobode četvoricu navijača Atletiko Madrida, uzrasta od 24 do 26 godina, zbog širenja mržnje i vređanja fudbalera Reala iz Madrida Vinisijusa Žuniora.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Juanjo Martin

Pomenuti navijači su uoči gradskog derbija odigranog 29. septembra na društvenim mrežama pokrenuli kampanju "Metropolitano sa maskom" kojom je targetiran brazilski fudbaler iz redova Reala.

Čelnici La Lige su bili upoznati sa kampanjom i širenjem mržnje, reagovali su, prijavili policiji slučaj, a istraga je dovela do pomenutog kvarteta navijača, za koje se sumnja da su organizatori kampanje mržnje prema Vinisijusu.

Istraga je počela nedugo pre gradskog derbija, posle serije uvredljivih poruka na društvenoj mreži "X". 

Uvrede koje su bile pisane u tim porukama imale su rasističku konotaciju.

Madridska policija nije isključla mogućnost novih hapšenja iz istog razloga zbog kojih je lišila slobode četvoricu pomenutih – njima se na teret stavlja krivično delo izazivanje mržnje.

Sam derbi Atletika i Reala nije prošao bez incidenata, prekinut je kratko u drugom poluvremenu zbog toga što su navijači domaćeg tima zasuli tvrdim predmetima Tiba Kurtou. Zbog toga je ta tribina zatvorena za meč protiv Leganesa.

Ovo nije prvi slučaj hapšenja navijača u Španiji zbog rasističkiuh uvreda prema Vinisjusu, ali je prvi posle uvreda sa društvenim mreža. Pre mesec dana navijač Majorke je godinu dana zatvora i tri godine zabrane ulaska na stadione zbog vređanja Vinisijusa, ali i igrača Vilaraeala Samua Čukvuezea.

 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu