Nova vest
Fudbal 0

22.10.2024.

18:38

Plemenita inicijativa "jorgandžija"

Fudbalski klub Atletiko Madrid želi da privuče rekordan broj gledalaca sa invaliditetom na predstojeću utakmicu Lige šampiona protiv Lila,

Izvor: Beta

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/SERGIO PEREZ

Smatraju da bi time podigli svest o inkluziji i potrebi promovisanja boljeg pristupa sportu za navijače sa invaliditetom na stadionima širom Evrope. 

Očekuje se da će hiljade navijača sa invaliditetom prisustvovati utakmici Atletika i Lila u sredu na stadionu Metropolitano u Madridu, kada bi klub mogao da obori rekord od 1.740 navijača sa invaliditetom na utakmici, koji je postavio Betis u duelu protiv Valjadolida prošle godine.

Atletiko i njegovi partneri u inicijativi nadaju se da će ova akcija pomoći pokretanje pokreta da se unapredi pristup sportskim objektima za navijače sa invaliditetom.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

"Predložili su nam da to uradimo na ovakvoj utakmici i odmah smo pristali. Ne razmišljamo o rekordu, radi se o podizanju svesti, važnosti o brizi za te grupe, da se senzibilizije čitavo društvo i podigne svest da, bez obzira na sve, možete uživati u ovakvim događajima", rekao je rukovodilac Atletika Oskar Majo.

Ova akcija se održava nekoliko dana pošto je u izveštaju tela koje predstavlja sportske navijače sa invaliditetom, navedeno da je bilo poteškoća na gostujućim stadionima širom Evrope, uključujući i pritužbe korisnika invalidskih kolica da moraju da sede pored domaćih navijača.

Prema podacima Evropske unije, 27 odsto evropske populacije starije od 16 godina imalo je neki oblik invaliditeta u 2023. godini.

Majo je rekao da su pojedini evropski klubovi kontaktirali Atletiko kako bi se informisali o inicijativi.

Stadion Atletika kapaciteta 70.000 sedišta jedan je od najnovijih i najmodernijih u Evropi i smatra se najopremljenijim za navijače sa invaliditetom.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu