Nova vest
Fudbal 0

18.10.2024.

14:18

Promoter separatizma izvešće početni udarac na meču La Lige

Fudbalski klub Atletik Bilbao ukazaće čast Martinu Sabaleti da izvede početni udarac na utakmici koju taj tim igra u subotu protiv Espanjola na "San Mamesu".

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Baskijci su putem svojih naloga na društvenim mrežama obavestili javnost da će Sabeleta biti specijalni gost utakmice u čast podviga koji je izveo 1980. godine.

Tada je ovaj planinar, zajedno sa Šerpasom Pasangom Tembom, osvojio najviši vrh sveta Mont Everest i tom prilikom je sa sobom imao čuvenu zastavu ikurinju, zvaničnu zastavu baskijske automomne pokrajine, ali i jasno vidljiv simbol terorističke organizacije na njoj.

Sabaleta je ponosno mahao simbolom Baskije sa vrha sveta.

Prizor ikurinje na vrhu sveta od tada je urezan u srcima Baskijaca kao jedan od najznačajnijih istorijskih momenata kao proslava njihovog identieta i borbe za nezavisnost koju su nekada srčano vodili.

Problem za Špance je taj što je Sabaleta to uradio u momentu kada je država Španija vodila rat protiv separatističke organizacije ETA čije je terorističko delovanje odnelo 669 života od 1976. do 2010. godine.

Otuda je odluka kluba da baš Sabaleta bude počasni gost izazvala oprečne i prilično kritičke komentare u Španiji.

"Ove subote, San Mames će odati počast herojima koji su ikurinju odveli na vrh sveta. Martin Sabaleta iz Hernanija i nepalski šerpa Pasang Temba izvešće početni udarac", piše u objavi baskijskog kluba.


 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Bog na pauzi VIDEO

Sony ove godine nema sreće sa adaptacijama video-igara - prvo su naišli na trnovit put kada je u pitanju Horizon, a sada se javlja problem i sa franšizom God of War.

B92

13:53

2 h

Novo Sport Video Menu