Nova vest
Fudbal 0

16.10.2024.

15:55

PSŽ pod istragom zbog rasističkih spiskova

U Parizu već nekoliko meseci traje istraga protiv fudbalskog kluba Pari Sen Žermen (PSŽ) o mogućem postojanju spiska igrača po etničkoj osnovi u prethodnoj deceniji.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Procedura je pokrenuta posle žalbe organizacije Liga za ljudska prava, saznaje danas agencija Frans pres pozivajući se na izvore bliske tom slučaju.

Tužilaštvo u Parizu je danas potvrdilo da je u maju otvorilo sudsku istragu u ovom slučaju koji je već bio predmet istrage, zatvorene u avgustu 2022.

"PSŽ nije počinio nikakvu diskriminaciju, što je pokazalo i tužilaštvo, koje je već nagovestilo da neće biti nastavka procedure", rekao je advokat PSŽ-a Antoan Mezonev.

Krajem 2018. godine, jedan medijski kolektiv je otkrio da je jedinica za regrutovanje igrača PSŽ-a pominjala etničke kriterijume i to između 2013. i 2018. godine. U tim spiskovima mladih igrača su postojale kvalifikacije "Francuz", "iz Magreba", "sa Antila" i "Afrikanac".

PSŽ se najpre branio da je spisak učinjen na inicijativu menadžera jedinice za regrutovanje, sa određenim geografskim kvalifikacija.

Međutim, francuski sportski list Ekip je tih godina preneo dokument u kojem se pominju etnički kriterijumi na obrascima za regrutacije igrača. PSŽ je potom pokrenuo internu istragu sa zaključkom da nije bilo dokazanog slučaja diskriminacije.

PSŽ je ipak dobio novčanu kaznu od 100.000 evra u januaru 2019. godine. Kaznu je izrekla disciplinska komisija Profesionalne fudbalske lige.

Liga za ljudska prava saopštila je danas da je zadovoljna ponovnim otvaranjem istrage i dodala da se dovodi u pitanje rad te sekcije za regrutovanje igrača, koja bi u osnovi trebalo da se bori protiv diskriminacije i govora mržnje.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu