Nova vest
Fudbal 0

13.10.2024.

17:53

Evropske lige i igrači ujedinjeni protiv FIFA – žalba stigla do Brisela

više evropskih fudbalskih organizacija i liga, kao i udruženja profesionalnih igrača, u u ponedlejak, 14. oktobra u Briselu, uložiće zvaničnu žalbu na promene kalendara takmičenja FIFA.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Front protiv FIFA, pored ostalih, predvodi moćni prvi čovek španskog šampionata Havijer Tebas, on će zastupati La Ligu, uz njega je i Međunarodni sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro) kao i udruženje Evropskih liga koje broji više od 1.000 klubova širom Evrope, prenosi španska Marka.

Cilj njihove zajedničke inicijative je da se FIFA i njen predsednik Đani Infantino upozore o štetnosti koju čine zdravlju fudbalera uvođenjem sve većeg broja takmičenja i proširenjem istih i generalno, dovešće u pitanje rukovođenje svetskim fudbalom.  

"Zaštita zdravlja igrača i očuvanje održivosti nacionalnih liga u Evropi od uvredljivog ponašanja FIFA-e", radna je tema konferencije koju će održati predstavnici pomenutih organizacija.

Ujedno, sa ovog skupa biće uručena zvanična žalba na adresu FIFA i Evropskoj komisiji u vezi sa propisima o takmičenju.

"Pritisak na FIFA postoji i čini se da se prave samo prvi koraci. Svetsko klupsko prvenstvo koje je osmislio Infantino, plus presuda u slučaju Lasane Dijare koja dovodi u opasnost FIFA sistem transfera, na kraju su izazvali sukob oko toga kako i na koji način se upravlja svetskim fudbalom", rečeno je iz ove grupe udruženih organizacija. 

Profimedia/Alberto Ortega/Europa Press

Pomenute evropske fudbalske lige i udruženje profesionalnih fudbalera su još u julu prethodne godine skrenule pažnju FIFA na "nedostatak odgovora na njihove formalne zahteve za razvoj jasnog, transparentnog sistema i fer procesa u odnosu na međunarodni kalendar utakmica" i tada najavile podnošenje žalbe Evropskoj komisiji za prava takmičenja.

Ta pretnja je sada postala realnost.

Ove organizacije imaju podršku Havijera Tebasa, predsednika La Lige, iako špansko takmičenje nije među članicama Evropskih liga od 2023. godine. Uprkos tome, ima punu podršku Tebasa i La Lige.

Tebas je u više navrata govorio o štetnosti FIFA Svetskog klupskog prvenstva na kalendar takmičenja.

"Upravljanje FIFA dešava se već neko vreme iz pogrešne perspektive. Pre nego što donesemo odluke, moramo da se sastanemo, dogovorimo i sednemo da pregovaramo sa onima koji su najviše pogođeni. Umesto toga, imamo situacije "mi se sastajemo i radimo šta mi želimo", što je uobičajena praksa. Presuda Evropskog suda pravde u slučaju Super lige već je dala jasno upozorenje ovim fudbalskim institucijama. Oni izgleda obraćaju pažnju na ovu rezoluciju", bila je Tebasova direktna kritika na račun FIFA.

On neće biti sam u ovoj borbi.

Uz njega će u Briselu biti David Terier, potpredsednik Francuskog sindikata profesionalnih fudbalera i predsednik FIFpro Evrope, a biće još poznatih fudbalskih lica koje stoje iza žalbe za FIFA.

Uz njih će biti i Matje Morej, direktor za međunarodne odnose Premijer lige, Lorin Paris, izvršni direktor Pro lige, Umberto Kalkanjo, predsednik AIC (Unija italijanskih fudbalera) i Kristofer Vatšaug, izvršni predsednik NISO (Norveške sportske organizacije).

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

3 d

Novo Sport Video Menu