Nova vest
Fudbal 0

11.10.2024.

20:55

PSŽ dobio konkurenciju u gradu – najbogatiji Evropljanin preuzeo drugoligaša

Fudbalski klub Pariz dobio je nove vlasnike koji ga vrlo lako mogu odvesti tamo gde nikad nije bio i promeniti mu istoriju.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA/MARTIN BUREAU / AFP POOL MAXPPP

Prema navodima više francuskih medija, novi većinski vlasnik drugoligaša Pariza postao je najbogatiji Evropljanin, Francuski milijarder Bernar Arno, koji je u procesu preuzimanja 55% akcija kluba iz prestonice.

Arno, vlasnik luksuznih brendova "LVHM" i "Christian Dior", u završnoj je fazi kupovine većinskog dela paketa Fudbalskog kluba Pariz, kojim će, takođe uskoro, sa 15% udela u vlasništvu, rukovoditi i kompanija "Red Bull".

Dosadašnji prvi čovek kluba Pjer Ferači sa svojih 30% udela u rukovođenju i dalje će ostati u vlasničkoj strukturi Pariza.

Prema navodima francuskih medija, klub je prodat novim vlasnicima za 90 miliona evra što je, kako se navodi, najveća suma ikada data pri kupovini jednog drugoliaša. 

Očito, Arno i njegovi partneri su prepoznali potencijal Pariza i galopirajućeg uspona fudbalskog biznisa i žele da učine klub konkurentnim i za najveće domete u Francuskoj.

Ekipa Pariza trenutno je lider druge francuske lige.

Ovaj klub je nastao 1969. godine, godinu dana kasnije fuzionisao sa još jednim klubom iz prestonice Sen Žermenom, a potom je, 1972. godine, iz ovog kluba Pari Sen Žermen odvojeno nastavio da funkcioniše.

I dok je PSŽ u narednim decenijama dostigao status najjačeg kluba u Parizu, potom i u Francuskoj, FK Pariz je uglavnom tavorio u nižem rangu francuskog fudbala, ali sada se situacija drastično menja.

Ulazak u klub čoveka koji je "težak" 188 milijardi evra može označiti stvaranje novog francuskog fudbalskog carstva i skori kraj hegemonije Pari Sen ŽErmena u Ligi 1.

Vreme će pokazati...

 
 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu