Nova vest
Fudbal 5

20.3.2024.

15:07

Vengerov revolucionarni ofsajd korak bliži realnosti FOTO

Živa legenda Arsenala Arsen Venger predložio je nedavno promenu pravila o ofsajdu.

Izvor: Klix.ba

Profimedia

Venger je kao direktor FIFA za razvoj fudbala predložio da se počnu favorizovati napadači, umesto defanzivaca, kao što je to slučaj sada te da se pravilo ofsajda potpuno izmeni.

Prema Vengerovom predlogu, fudbaler bi se u ofsajd poziciji nalazio samo ukoliko je celim svojim telom ispred poslednjeg čoveka odbrane protivničkog tima u trenutku kada mu se upućuje dodavanje.

Dakle, ofsajd ne bi bio signaliziran u slučaju da je samo jednim delom tela napadač u liniji s defanzivcem kada mu se upućuje dodavanje, uprkos tome što mu je ostatak tela bliži golmanu.

"Vengerov zakon" je počeo da se testira poslednjih meseci na turnirima za mlade fudbalere u Švedskoj i Italiji, a Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) odobrio je nastavak njegovih testiranja pa je izvesno da će na velikom iskušenju biti FIFA, koja treba da odobri promenu.

Ukoliko bi Vengerov predlog bio prihvaćen, nema sumnje da bi to potpuno promenilo fudbal i igrači bi morali da prođu težak proces prilagođavanja, prvenstveno oni odbrambeni jer bi njihovo kretanje tokom utakmice dobilo potpuno drugu dimenziju.

Zasad je jasno da nikakvih promena pravila neće biti do narednog februara, kada će IFAB ponovo zasedati i preispitati sve obavljene testove.

Tada će se govoriti i o plavom kartonu, Vengerovom ofsajdu i mnogim drugim predlozima koji stignu na adresu ove organizacije.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu