Nova vest
Fudbal 3

8.10.2024.

19:52

Osmica za beskonačnost

Andres Inijesta (40) je izabrao osmi dan desetog meseca u godini da obnaroduje kraj karijere.

Izvor: B92.Sport

Miloš Bogovac
EPA-EFE/Alberto Estevez

Simbolično, izabrao je upravo ovaj dan zbog znamenite "osmice" koja je bila neizostavni pratilac na njegovom putu koji je krenuo od Fuentalbilje kod Albasetea, regija La Manča, gde se rodio, potrčao za prvom loptom, nastavio se u Barseloni, gde je dotakao zvezde, a krug je zatvorio u Japanu i Emiratima.

Danas je pred 500 prisutnih zvanica, onih koji mu najviše znače, sa kojima je delio i "dobro i zlo", pred suprugom i šestoro dece, rekao "zbogom" sportu koji ga je proslavio.

Otišao je igrač koji je pisao istoriju Barselone.

EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Mokrih očiju evocirao je uspomene na prve dane, na La Masiju koja mu je "promenila život", na njegovu drugu kuću i ljubav Barselonu, na "Furiju" i gol u koji je, kako je rekao, stala čitava njegova karijera - za pobedu u finalu Mundijala 2010. protiv Holandije.

"To nije gol koji sam samo ja dao, taj gol dali smo svi, čak i Dani Harke gde god da se nalazio u tom trenutku", podsetio je Inijesta na preminulog fudbalera, prijatelja, nekadašnjeg kapitena Espanjola kome je stalo srce 2009. godine na pripremama u Italiji.

Tugu za njim i danas nosi u srcu

Trofeji Sa Barselonom

La Liga: Devet
Kup Kralja: Šest
Superkup Španije: Pet
Liga šampiona: Četiri
UEFA Superkup: Dva
FIFA Svetski klupski Kup: Tri

Otkad je u svom ranom dobu stigao u Barsinu fabriku talenata La Masiju, bio je tada 12-godišnjak krhke građe, ali vrcavog talenta, brzo je postalo jasno svakome ko ga je makar tri puta video sa loptom u akciji, da se takav rađa jednom u 50 godina.

Progonoze trenera su bile nepogrešive, skauting služba Barse još jednom je savršeno birala.

Bilo je samo pitanje vremena kada će Andres stupiti na veliku pozornicu.

Desilo se to 2002. godine, tada jedva punoletni Inijesta debitovao je za seniorski tim u kojem je proveo narednih 16 godina od ukupno 22 koliko je bio član katalonskog giganta. Tadašnji trener Luj Van Gal pružio mu je šansu u Brižu na meču Lige šampiona 29. oktobra pomenute godine.

Ostalo je, kako ono kažu, istorija.

Trofeji sa Španijom

Mundijal: Prvo mesto 2010
EURO: Prvo mesto 2008 i 2012.

Inijesti je meč u Brižu bio prvi od 674 koliko će odigrati do momenta kada se oprostio od voljenog kluba - 20. maja 2018. godine protiv Real Sosijedada.

Navijači su mu tada priredili oproštaj za pamćenje, kao retko kojem igraču u istoriji: bio je omiljen, bio je voljen, bio im je sve što su ikad želeli da vide od jednog igrača Barselone.

Za to vreme osvojio je devet titula u La Ligi, četiri trofeja Lige šampiona i još 15 značajnih znamenja. 

EPA-EFE/Ballesteros

Bio je jedan od najvažnijih igrača najslavnije postave Barselone, klučan da tika taka deluje perfektno, uz Mesija i Ćavija činio je trio koji je mogao apsolutno sve zamislivo i nezamislivo sa loptom. Vezivali su u čvor protivničke odbrane, igrali se fudbala, plesali i pisali novu istoriju Barse, uneli u vitrine kluba trofeja kao niko pre njih.

Često je svojim potezima činio da drugi pored njega budu bolji, čak i svemogući Mesi.

Sa Barselonom je osvojio neverovatna 32 pehara.

Individualna priznanja

Idealni tim EURO 2008. i 2012.
Najbolji igrač La Lige 2009.
Najbolji vezni igrač La Lige 2009, 2011, 2012, 2013, 2014.

Direktno je zaslužan za titulu u Ligu šampiona u sezoni 2008/2009, kada je u istorijskoj utakmici polufinala sa Čelsijem, u revanšu postigao gol u finišu, za 1:1, koji je značio prolaz u veliko finale na megdan sa Mančester junajtedom.

Strela u rašlje Čelsijevog gola bila je kruna njegove klupske karijere - najvažniji potez posle mundijalskog gola za titulu.

Kroz Barselonu su tokom istorije prodefilovala neka od najvećih imena fudbala, od Krojfa, Maradone, Stoičkova, Kumana, Romarija, Ronalda, Ronaldinja, Mesija...

Inijesta ponosno može da kaže da stoji uz rame ovim "bogovima" i to mu niko ne može osporiti - oko toga nijedan navijač katalonskog kluba nema dilemu.

Na kraju, možda su i najbolji opis Inijestinog "lika i dela" dali upravo oni koji su iz nedelje u nedelju kupovali karte da bi gledali mađioničara iz Fuentalbilje.

"Osmica za beskonačnost", genijalno su navijači upotrebili Inijestin broj koji polegnut ima dublje značenje, da ga isprate i zahvale mu se za to što je život i celog sebe dao Barseloni.

Kakva karijera!

EPA-EFE/Alberto Estevez

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu