Nova vest
Fudbal 1

26.9.2024.

22:06

Izrečene zatvorske kazne za rasizam u Španiji

Dvojica navijača Majorke koji su na mečevima protiv Reala i Viljareala vređali igrače na rasnoj osnovi, služiće ukupno godinu dana zatvora i tri godine zabrane ulaska na stadione.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/SERGIO PEREZ

Njih dvojica podeliće "na ravne časti" ovu kaznu (svaki po šest meseci zatvora i godinu i po dana zabrane ulaska na stadione).

Ovo je definitivna presuda Suda u Palmi i donesena je na osnovu novog zakona koji propisuje strože kazne za ovu vrstu ispada na utakmicama u španskom fudbalu. 

Dvojica pomenutih navijača su vređali Brazilca Vinijusa iz Reala i Nigerijca Samuela Čukvuezea iz Viljareala.

Oba meča odigrana su na stadionu Majorke u februaru ove godine, u razmaku od samo 13 dana.

Sud je postupio po žalbi La Lige i oba slučaja su rešena presudama u korist oštećenih strana, a počiniocima se stavlja na teret "zločin moralnog integriteta uz otežavajuću okolnost diskriminacije iz rasističkih razloga".

Kao olakšavajuća okolnost uzeto im je pokajanje zbog učinjenog dela.

Svaki od incidenata koji se dogodio rezultirao je kaznom od šest meseci zatvora i 18 meseci zabrane ulaska na fudbalske stadione na kojima se održavaju utakmice La Lige i/ili Španskog kupa.

Još jedan slučaj rasističke epizode, u ovom slučaju prema Orelijenu Čuameniju (Real), rešen je vansudskim poravnanjem, odštetom na štetu maloletnika koji je 13. aprila vređao i gađao flašicama sa vodom fudbalera Real Madrida.


 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

6 h

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

17 h

Novo Sport Video Menu