Nova vest
Fudbal 0

26.9.2024.

13:30

Istorijsko veče za Arsenalovo "obdanište" VIDEO

Itan Nvaneri (17) zablistao je u dresu Arsenala na Kup utakmici sa Boltonom (5:1), ali nije jedini.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Ovaj tinejdžer bio je dvostruki strelac za "tobdžije" i još jednom je potvrdio epitet jednog od najvećih talenata Arsenala i engleskog fudbala.

Momak inače ima nigerijsko poreklo.

Nvaneri se i pre ova dva gola, njegova prva dva u seniorskoj karijeri, upisao u istorijske almanahe kluba kao najmlađi debitant u klubu i Premijer ligi uopšte. 

On je sa samo 15 godina zaigrao za londonski klub 2022. kada je ušao sa klupe protiv Brentforda.

Sa 17 su stigli i prvi golovi.

O kakvom se talentu radi najbolje svedoči činjenica da mu je Arteta dao šansu od početka meča, a ovaj je dočekao svojih "pet minuta", igrao je kao da je već dugi niz godina senior, bez straha, bez zadrške, kao na treningu. Posle gola Rajsa, Nvaneri je stupio na scenu.

Prvi pogodak je upisaa nakon asistencije Rahima Sterlinga, a potom, početkom drugog poluvremena, bio je u pravo vreme i na pravom mestu na proigravanje Rajsa, time pečatirao zasad najvažnije veče u svojoj karijeri.

Nvaneri nije bio jedino Arsenalovo dete koje se predstavilo navijačima u četvrtak uveče na "Emirejtsu". Arteta je izveo obdanište na teren.

Na golu je stajao 16-godišnji Džek Porter, među starterima su se našli i Džoš Nikols (18) i Majls Luis-Skeli (18), koji su debitovali za seniore, dok su sa klupe u nastavku ušli Albanac Maldini Kacuri (18) i Holanđanin Ismael Kabia (18).

I ovako podmlađen Arsenal deklasirao je goste, a menadžer domaćih Mikel Arteta blistao je posle meča zbog tinejdžera koji su pečatirali ovaj trijumf. 

"Nvaneri igra sa mnogo samopouzdanja, vere i razumevanja šta treba da radi na terenu", rekao je Arteta za zvezdu večeri.

"Ovo je za njega veliki iskorak, mislim da je prevazišao sva očekivanja. Od kada je priključen prvom timu svakim danom on premašuje svačija očekivanja, kao i moja. On je deo ovog tima i dobijaće minute i dalje".

Utakmicu sa Boltonom pamtiće dok je živ i golman Porter koji je ušao u klupsku istoriju kao najmlađi debitant koji je počeo meč. Sa 16 godina i 77 dana preašio ej prethodnog rekordera Seska Fabregasa za 100 dana.

"Mislim da je reagovao sjajno. Bio je vrlo fokusiran na poslednjem treningu pred utakmicu. Danas takođe. Saigrači su mu zaista pomogli u svemu tome", rekao je Arteta.

Dok drugi uglavnom kupuju igrače Arsenal je očito krenuo drugim putem...

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Promo

Telefon na 36 rata u Yettelu

Korisnici novih paketa Yettela mogu da kupe telefon na čak 36 rata preko Yettel Banke. Uz to automatski dobijaju i tri godine garancije na uređaj, bez dodatnih troškova.

Promo

15:56

10 h

Novo Sport Video Menu