Nova vest
Fudbal 0

23.9.2024.

11:44

Najveća pretnja po španski fudbal – piraterija!

Prvi čovek španske Primere Havijer Tebas izjavio je da je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava španski fudbal piraterija koja može dovesti do kolapsa fudbalskog ekosistema.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Alberto Ortega/Europa Press

Tebas i Španija su u tom pogledu nedavno izvojevali malu pobedu nad jednom argentinskom kompanijom koja je nelegalno, putem svoje aplikacije, prenosila mečeve španske lige za svoje korisnike.

Kako je aplikacija bila u ponudi i na Guglu, La Liga je tužila i ovu američku kompaniju za saučesništvo u pirateriji.

Tebas je o ovom slučaju i generalno o nelegalnom gledanju mečeva španskog prvenstva govorio kao o najvećem problemu sa kojim se suočava La Liga. Jer, finansijska stabilnost lige može biti ozbiljno ugrožena, kako misli.

"Moramo biti svesni šta je u ovom trenutku najveći problem danas u sportu generalno, taj problem stavljam iznad svega, čak iznad takmičenja. Ako se ova dinamika ne reši u dogledno vreme svedočićemo padu priliva novca od TV prava što će i te kako uticati na sam fudbal. Skoro 200 miliona evra La Liga prihoduje od TV prava što pomaže da svi klubovi dobiju finansijsku podršku. U Španiji je 50.000 profesionalnih fudbalera, i svi oni mogu biti pogođeni ako ne stanemo na put ovom trendu. Na polju piraterije, mnogo je aktera. Kako konzument uopšte konzumira? Pa kroz aplikacije. U Argentini, sud je naterao Gugl da nije dovoljno da samo ukloni aplikaciju iz svoje ponude, već i iz svih telefona na kojima je aplikacija instalirana", kaže Tebas.

Najavljuje žestoku borbu koja je globalna.

"U Španiji pripremamo tužbu protiv Gugla, u Ekvadoru, Brazilu i Francuskoj takođe. jer što je mnogo, mnogo je. Izveštaj koji smo dobili prethodne nedelje nam govori da 40% Španaca koristi usluge piratskih kanala. Ako ne rešimo ovaj problem, naći ćemo se u veoma komplikovanoj situaciji.  Onog dana kada budemo imali zakonodavstvo na našoj strani u ovome, pirati će već biti daleko ispred nas".
 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu