Nova vest
Fudbal 16

23.9.2024.

10:00

Arsenal preživeo sa 12,5% poseda – iz Sitija optužuju za "mračne radnje"

Derbi Premijer lige između Sitija i Arsenala bio je "jednosmerna ulica", tvrde u taboru šampiona, razočarani igrom rivala.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Gosti su retko i prelazili centar, doduše kada su to činili u retkim trenucima bili su ekstremno opasni, iz dve takve situacije su postigli oba gola i do kraja meča, brojčano slabiji, grčevito se branili.

"Tobdžije" gotovo da nisu "omirisali vazduh" na polovini rivala u drugom poluvremenu.

Iz tabora Sitija rivale optužuju za primenu "dark arts" taktike, što je termin koji se upotrebljava da opiše borbu koja se kosi sa načelima fer-pleja.  

"Dark arts" iliti mračne radnje je najpreciznije rečeno, misteriozna ili tajna veština ili metoda, posebno ona koja se smatra lošom ili nepravednom ili koja može biti protiv zakona.


Arsenalov "bunker" na "Etihadu" razbijen je tek u osmom minutu nadoknade kada je rezervista Stons sprečio prvi poraz Sitija na svom terenu još od novembra 2022. godine.

Jedino opravdanje gostima za totalno pasivnu igru u nastavku može biti činjenica da su sve to vreme igrali sa desetoricom posle isključenja Leandra Trosara u finišu prvog dela.

Gotovo nestvarno zvuči podatak da je tim iz Londona u drugom poluvremenu imao posed lopte mizernih 12,5%. Siti je za to vreme imao čak 28 udaraca ka golu što se "građanima" poslednji put desilo još 2012. godine u čuvenoj utakmici sa KPR-om kada je Serhio Aguero golom u samoj završnici doneo i pobedu i titulu.

"Samo je jedan tim došao da igra fudbal. Drugi tim je došao da igra u granicama dozvoljenog i to im je sudija omogućio, nažalost", rekao je Bernardo Silva.  

"Drago mi je što smo mi uvek igramo da pobedimo", dodao je ponosno.

Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Duel dva kandidata za titulu izgledao je više kao igra mačke i miša u kojem je jedan tim navaljivao sve vreme, napadao, stvarao šanse, a drugi spasavao "živu glavu". Na kraju je i sačuvao, samo zahvaljujući bravurama Španca na golu, Davida Raje.

"Čudo je šta smo uradili na Etihadu sa 10 igrača 56 minuta. Neverovatno šta smo postigli", svestan je bio Arteta podviga njegovog tima.

Nije mogao da ponudi precizan odgovor na pitanje da li bi Arsenal pobedio da je Trosar ostao na terenu.

"Nemam pojma. Svakako bismo to probali da uradimo, to je sigurno. Ali ono što mogu da vam kažem je da bi u 99 slučajeva od 100 sa igračem manje 56 minuta na Etihadu izgubili, i to bismo izgubili ubedljivo".

Arteta će u narednom periodu morati da skrene pažnju igračima na burne reakcije i šutiranje lopti u momentima kada je prekid. Te situacije skupo su koštale ekipu.

Naime, Trosar je upravo zbog nervozne reakcije i šutiranja lopte, nakon prekršaja, zaradio drugi žuti karton, a zbog istog prekršaja na prethodnoj utakmici Deklan Rajs je bio sprečen da igra protiv Sitija (parni kartoni).

Sudija Majkl Oliver držao se propisa i sankcionisao Trosara zbog šutiranja lopte.

AP Photo/Dave Thompson

Međutim, Arsenalovi navijači su ljuti jer je Oliver propustio da pokaže javnu opomenu Džeremiju Dokuu iako je i Belgijanac u jednoj situaciji nervozno šutnuo loptu. On, međutim, nije sankcionisan.

Oni koji pronalaze opravdanje za takvu sudijsku odluku navode da je Doku šutnuo loptu u zoni koja je u okviru tačke gde je slobodan udarac trebalo da se izvede. Trosar je daleko snažnije ispucao loptu.

"Video sam to i toliko je očigledno tako da ću ostaviti vama da procenite", rekao je Arteta o dve pomenute situacije.

Bez obzira na određene sporne trenutke, na "spornu" igru Arsenala, utakmica je tempom i dinamikom, borbom, opravdala očekivanja.

"Sama utakmica je bio spektakl za Premijer ligu. Možda to nisu bile neke stavri na terenu, ali i to je deo igre i možemo reći da je tu bilo "dark arts-a". Kao igrač Sitija ili kao navijač ovog kluba, očito da ste frustrirani, dok će menadžer Arsenala reći "dobro sam vodio utakmicu i moj tim je odigrao dobro", poručio je Kajl Voker.
 

Podeli:

Komentari 16

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu