Nova vest
Fudbal 0

18.3.2024.

14:35

Legendarni Štrajh napušta Frajburg posle 29 godina

Kristijan Štrajh, trener Frajburga, doneo je odluku da napusti taj klub na kraju sezone, a posle 29 godina provedenih u njemu.

Dušan Đukanović
EPA-EFE/RONALD WITTEK

U klub je došao još 1995. godine i sve do 2011. radio sa mlađim kategorijama. Najpre je avanzovao na mesto asistenta, a od januara 2012. samostalno obavljao posao na klupi Frajburga od januara 2012.

Štrajhov ugovor ističe na leto, pa je odlučio da ovo bude njegova poslednja sezona u klubu.

"Dugo sam razmišljao i vodio mnogo diskusija, ali verujem da je pravo vreme da ustupim mesto novoj energiji, novim ljudima i novim mogućnostima", rekao je 58-godišnji Štrajh i zaključio:

"Ovaj klub je moj život i hvala mu na svemu."

Pod njegovim vođstvom, Frajburg je doživeo najprosperentniji period u svojoj istoriji. U sezoni 2022/23, on je prvi put u istoriji odveo klub u osminu finala Lige Evropa, a 2022. je bio i nadomak trofeja ali je Frajburg na penale poražen u finalu Kupa Nemačke od Lajpciga.

Štrajh je dobijao ponude nekoliko nemačkih klubova sa većim budžetima, ali uvek birao da ostane u Frajburgu.

On je postao zvezda u Frajburgu, ali je bio cenjen i šire zbog svojih stavova pošto je pozvao Nemce da se suprotstave usponu krajnje desničarske stranke Alternative za Nemačku (AfD).

"Ako sada ne ustanete, to je zato što ništa niste naučili. Mislim da je veoma važno suprotstaviti se gluposti i desničarskom ekstemizmu u svim njegovim oblicima", rekao je svojevremeno Štrajh.

Za sada nije poznato ko će ga zameniti na klupi bundesligaša.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu