Nova vest
Fudbal 5

17.9.2024.

13:30

Groznica Lige šampiona i buduće zvezde koje morate znati

Svakog istinskog ljubitelja fudbala ovog utorka, 17. septembra, zahvatiće "groznica" zbog početka nove sezone Lige šampiona.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Tako je svakog septembra, ali nikada neće biti isto kao ovog, 2024. godine. Jasno, zbog novog formata koji potpuno briše grupnu fazu kakvu smo poznavali 32 godine i onosi nam ligaški sistem sa mnogo više utakmica.

I, srazmerno tome, više kvalitetnih poteza, golova, driblinga i uživanja.

U seriji tekstova na B92.sport specijalu posvećenom elitnom fudbalskom takmičenju, nismo mogli, a da se ne osvrnemo i na mlade nade koje će tek obeležiti fudbalsku eru pred nama. Ali, zašto ne i baš sezonu pred nama.

Sa spiska najvećih fudbalskih "zvezda" u usponu smo izostavili one koje svi već znamo i o kojima svakodnevno čitamo vesti i uveliko gledamo njihove majstorije na "zelenom tepihu".

Nije bilo mnogo smisla da javnosti predstavljamo Lamina Jamala, Džuda Belingema, Džamala Musijalu, Florijana Virca, Ćavija Simonsa, Ardu Gulera, Rika Luisa, Benjamina Šeška...

Već smo se fokusirali na 10 imena za "dlaku" manje poznatih javnosti, a više onim temeljnim i "do srži" zakletim fudbalskim sladokuscima (kao i fanovima simulacije Football Manager)

A koja će sigurno obeležiti, neko više i neko manje, barem 10 do 15 godina koje su pred nama.

EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Antonio Silva (Benfika)

Ušao je u ekipu Benfike kada je imao 18 godina na početku sezone 2022/2023. i vrlo brzo se ustalio u startnoj postavi "orlova".

Vrlo čvrst štoper koji ume da pokrene napade iz poslednje linije, ali i da pošalje precizne pasove iza protivničke defanzivne linije.

Najmlađi je igrač u istoriji fudbalske reprezentacije Portugalije koji je igrao na Svetskom prvenstvu. U Kataru je imao samo 19 godina i 33 dana.

Igrom slučaja i voljom žreba, prva će ga u novom formatu elitnog takmičenja upoznati Crvena zvezda i beogradska publika ovog četvrtka od 18.45.

Arnau Martines (Đirona)

Izdanak Barselonine "La Masije" je pomogao Đironi da dostigne, verovatno i za njih, neslućene visine i dođe do plasmana u Ligu šampiona.

Sada će u njoj biti vrlo važna uzdanica po desnoj strani odbrane, ali sa možda čak i boljim ofanzivnim karaktiristikama.

Odlikuje ga izuzetan prodor, brzina i oštri centaršutevi koji, kada nađu metu u kaznenom prostoru, garantuju "pola gola".

EPA-EFE/OLAF KRAAK

Johan Bakajoko (PSV)

Tim iz Ajndhovena je prošle sezone osvojio titulu u holandskoj Erediviziji sa rekordnim brojem bodova, a sa maksimalnim učinkom započeo je i novi šampionat.

Ukupno na 55 utakmica je PSV dao makar jedan gol, a značajan doprinos toj efikasnosti "Filipsovaca" daje i mladi Belgijanac.

Eksplozivni krilni fudbaler donosi tempo svom timu i prava je "noćna mora" defanzivcima u igru jedan na jedan.

Odmah su to prepoznali u reprezentaciji Belgije, te je već upisao 17 nastupa i predstavlja svetlu budućnost nove generacije "crvenih đavola".

Svoje umeće će pokušati da pokaže baš u duelu protiv Liverpula, za koga se zna da je spreman ozbiljno da se "otvori" kako bi nasledio Mohameda Salaha.

Karim Konate (Salcburg)

Nakon Erlinga Halanda i Benjamina Šeška, Salcburg ima novu napadačku superzvezdu u nastajanju.

Konate je brži od Norvežanina i Slovenca, drugačiji tip napadača, a mnogi će reći, još ubitačniji zbog svoje hitrine.

Napadač iz Obale Slonovače je već postigao 28 golova za "bikove" na 49 odigranih utakmica u svim takmičenjima.

Ali čeka na prvenac u Ligi šampiona, gde je prošle sezone upisao pet nastupa.

Kastelo Lukeba (Lajpcig)

Jedan od najstarijih igrača na listi, verovatno mnogima dobro poznat jer je uveliko reprezentativac Francuske. Bio je na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i kapiten na Olimpijskim igrama u Parizu.

Izdanak je škole Olimpika iz Liona, koja je u 21. veku izbacila mnoge vrhunske centralne bekove.

Lukeba je moderan štoper, sa razmišljanjem u oba smera, telom stamenog štopera i karakteristikama zadnjeg veznog.

Iz godine u godinu pokazuje napredak, a kao što znamo, centralni defanzivci tek sazrevaju u poznijim godinama.

AP Photo/Silvia Izquierdo

Artur Vermeren (Lajpcig)

Ostajemo u Lajpcigu, gde pored odbrane imaju klasnog vezistu u nastajanju, a to je sasvim sigurno dete Antverpena.

Od ovog leta je član Atletiko Madrida, koji ga je "ukrao" za "siću" i kupio za 18.000.000 evra, a onda poslao na "kaljenje" u Lajpcig.

Jasno, da je ostao u Španiji, sigurno se ne bi naigrao u atomski pojačanom veznom redu tima Dijega Simeonea, ovako...

Očekujemo da među "bikovima" pokaže napredak i, ko zna, možda veliki iskorak na najvećoj sceni.

Martin Vitik (Sparta Prag)

Česi imaju vedetu za budućnost, a selektor Jaroslav Šilavi nije oklevao ni pre dve godine kada ga je uvrstio u odlučujuću utakmicu za plasman na EURO, koji su potom i ostvarili.

Ovaj 193 centimetara visoki defanzivac je imao velikog udela u tituli Sparte pre godinu dana, ali i njenom plasmanu u elitno takmičenje.

Saigrač Veljka Birmančevića uživa ogromno poverenje i poštovanje u timu, a kako i ne bi, kada već ima 123 utakmica u prvom timu.

I, što je vrlo interesantno za igrača iz odbrane, već dvocifren broj postignutih golova (11).

Voren Zair-Emeri (PSŽ)

Verovato najpoznatije ime na listi, jer ga već par godina gledamo u Ligi šampiona, a odnedavno i u fudbalskoj reprezentaciji Francuske.

Njegovi kvaliteti su mnogo poznatiji od, recimo, vršnjaka Endrika iz Reala i već ima ozbiljnu ulogu kod Luisa Enrikea.

Stoga nemamo šta novo da napišemo o njemu, ali uprkos tome, budući da je tek postao punoletan i ima još barem deceniju i po ozbiljnog fudbala pred sobom, zaslužio je mesto u našem izboru.

Žoao Neves (PSŽ)

Ostajemo u Parizu, odakle je Benfiki na račun leglo 75.000.000 evra za ovog 19-godišnjaka, nakon što je odbio Mančester junajted.

Smatraju ga kombinacijom N'Gola Kantea i Marka Veratija, ali više zbog male visine, s tim da se čini da ima mnogo bolje kreativne i organizacione sposobnosti od pomenutih "radilica".

Od njega ćemo očekivati i sigurno dobiti mnogo više lepih dodavanja, jer se Luis Enrike neće libiti da mu pruži šansu na najvećem nivou.

Podsećanja radi, PSŽ će u novoj sezoni Lige šampiona igrati protiv Mančester sitija, Arsenala, Bajern Minhena...

Sofascore

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu