Nova vest
Fudbal 0

13.9.2024.

13:35

"Italijanski model upravljanja fudbalom nije za primer"

Predsednik La Lige Havijer Tebas govorio je o finansijskoj održivosti klubova najjačih liga Evrope i dotakao se Serije A kao negativnog primera.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Alberto Ortega/Europa Press

Dva puta godišnje La Liga određuje limit za svoje klubove, odnosno maksimalan iznos novca koji mogu da troše na pojačanja, a koji je proračunat na osnovu prihoda samih klubova. U pitanju je princip "seleri kepa" po kojem dugi niz godina funkcionišu klubovi NBA lige.

Španska liga u tom smislu najbolje vodi računa o finansijskoj održivosti svojih klubova, što se ne može reći za ostale članove "liga petice" gde, vidimo i na primeru Mančester sitija (suočava se sa teškom kaznom Premijer lige ovih dana), postoje ozbiljna kršenja finansijskog fer-pleja. 

Tebas je naveo i Seriju A kao loš primer rukovođenja fudbalskim ekosistemom.

"Najbolji put ka ekonomskoj stabilnosti evropskgo fudbala definitivno nije onaj koji se primenjuje u Italiji", rekao je šef španske Primere.

Dotakao se i Premijer lige.

"U Engleskoj, stvari počinju da se pokreću, ali je tamo sve i dalje na početku. UEFA je poboljšala regulative finansijskog fer-pleja, između ostalog i tako što je preuzela iz našeg sistema mnoge stvari, posebno onaj koji je vezan za limit na plate. Jasno je da se takmičimo u drugačijim uslovima od drugih, godinama osuđujemo ekonomski "damping" Premijer lige koji nam šteti, ali to nas svakako ne tera da promenimo pravac: druge zemlje moraju da se prilagode pravilima UEFA, a mi, da bismo bili finansijski konkurentniji na terenu, nismo voljni da uđemo u džunglu i da se vratimo na stanje od pre 10-15 godina", jasan je Tebas u kom pravcu želi da ide LA Liga i svi klubovi u tom sistemu.

 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu