Nova vest
Fudbal 4

4.9.2024.

16:05

"Španci rasisti? Vinisijus da porekne sve što je izjavio"

Izjava fudbalera Reala Vinisijsua da bi Španija mogla da izgubi domaćinstvo Mundijala ako ne reši problem rasizma na sportskim priredbama, uzburkala je strasti na Pirinejima.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/J.J. Guillen

Takva poruka je u najmanju ruku netačna, kaže gradonačelnik španske prestonice Hoz Luis Martines-Almeida, koji je pozvao brazilskog fudbalera da porekne sve što je pričao na temu rasizma u Španiji u izjavi za CNN.

"Nadam se da će se odmah ispraviti. Svi smo svesni da u društvu ima rasističkih epizoda i da moramo naporno da radimo da ih okončamo. Nepravedno je prema Španiji i Madridu reći da smo rasističko društvo", kaže Martines-Almeida.


Španija će zajedno sa Portugalijom i Marokom biti koorganizator Mundijala 2030. godine.

Brazilac misli da je Španija u riziku da organizuje utakmice svetskog prvenstva ako se u toj zemlji budu ponavljali slučajevi rasizma na mečevima La Lige. Upravo je on najčešće na meti protivničkih navijača.

On ne kaže da su Španci u većini rasisti, već su to samo manje grupe koje kvare imidž gradova iz kojih dolaze i same države.  

"Nadam se da će u Španiji shvatiti koliko je ozbiljno kada vređate osobu samo na osnovu boje kože, jer ako se taj trend nastavi do 2030. godine, mislim da će se morati menjati domaćinstvo Mundijala. Nijedan igrač se ne oseća prijatno u takvom okruženju, u zemlji gde je izložen rasizmu", rekao je Vinisijus za CNN.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

8 h

Novo Sport Video Menu