Nova vest
Fudbal 15

4.9.2024.

8:10

Vinisijus: "Oduzmite Španiji Svetsko prvenstvo"

Fudbaler Real Madrida Vinisijus Žunior već godinama bije bitku protiv rasizma u Španiji, ali deluje kao da je svakog dana sve veća žrtva istog.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/SERGIO PEREZ

Iako je u Španiji već skoro šest godina, gotovo svakog meseca, pa i sedmice, nađe se na udaru navijača, uglavnom pojedinaca.

I redovno reaguje burno na to, a ovog puta u intervjuu za "CNN" je bio možda i najglasniji zatraživši da se Španiji oduzme organizacija Mundijala 2030. godine.

"Ako se situacija sa rasizmom u Španiji ne popravi do 2030. godine, trebalo bi joj oduzeti Svetsko prvenstvo", rekao je, između ostalog, Vinisijus Žunior.

FIFA je dodelila organizaciju tog takmičenja Španiji, Portugaliji i Maroku.

"Postoji mnogo prostora za promene do 2030. Tako da, nadam se će Španija ostvariti napredak i shvatiti koliko je ozbiljno vređati nekome na osnovu boje kože. Jer, ako se stvari ne promene do tada, mislim da bi trebalo promeniti domaćinstvo Svetskog prvenstva. Ako se igrač ne oseća prijatno i sigurno dok igra fudbal u nekoj zemlji, zato što je žrtva rasizma, onda je to problem za veliku grupu fudbalera“, rekao je Vinisijus.

Čak se Brazilac ponudio španskim vlastima kao saradnik u promenama koje predlaže protiv rasizma.

"Želim da uradim sve što je moguće da se stvari promene u budućnosti, jer velika većina ljudi u Španiji nisu rasisti. Mala grupa jeste, ali ona urušava ugled zemlje u kojoj je generalno veoma lepo živeti. Volim da igram za Real Madrid. Volim Španiju, tamo moja porodica ima najbolje uslove za život. Nadam se da je napredak moguć, neke stvari se već primećuju, ali potrebno je promeniti mnogo toga do 2030. godine kada slučajeva rasizma i govora mržnje više ne bi smelo da bude“, istakao je Vinisijus.

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

8 h

Novo Sport Video Menu