Nova vest
Fudbal 13

26.8.2024.

14:48

Sven Goran-Erikson i legendarni Lacio: Mihajlović, Stanković, Nedved, Veron i ostali "pokorili" Italiju

U čast preminulog Svena Gorana-Eriksona prisetićemo se legendarne 2000. godine i šampionske titule Lacija u Seriji A.

Stefan Nikolić
EPA PHOTO/ANSA/MARCO ROSI/POOL

Fudbaleri Lacija imaju dve šampionske titule u Seriji A u svojim vitrinama – prva je osvojena u sezoni 1973/74, a druga u sezoni 1999/2000 što je ovdašnjim ljubiteljima fudbala daleko poznatije.

Lacio je osnovan davne 1900. godine. Devetoro prijatelja sedelo je na klupi jednog rimskog parka i iz neobavezne priče nastala je ideja o osnivanju sportskog društva Lacio.

Ravno 100 godina kasnije, Lacio je osvojio šampionsku titulu u Seriji i to u eri fudbala kada je bilo najteže postati šampion, pogotovo u Italiji.

Trener te ekipe bio je Sven-Goran Erikson, čovek koji je 26. avgusta 2024. godine preminuo posle borbe sa rakom pankreasa...

Kompletna ekipa za tu sezonu je izgledala ovako:

Golmani: Luka Markeđani, Emanuele Končeti, Marko Balota i Luka Mondini;

Odbrana: Siniša Mihajlović, Stefano di Fiordo, Nestor Sensini, Alesandro Nesta, Fernando Kouto, Marko Pizano, Pjetro Varijale, Đuzepe Favali, Paolo Negro i Đuzepe Pankaro.

Vezni red: Dario Markolin, Gerino Gotardi, Matijas Almeida, Dijego Simeone, Dejan Stanković, Huan Sebastijan Veron, Pavel Nedved, Serhio Konseisao i Atilio Lombardo.

Napadači:  Roberto Mančini, Alen Bokšić, Gasperino Čineli, Fabricio Ravaneli, Marselo Salas i Simone Inzagi.

Trener: Sven-Goran Erikson

Sportski direktor: Dino Zof

 

EPA PHOTO/ANSA/MARCO ROSI/POOL



Sven Goran-Erikson je često igrao u formaciji "4-1-4-1" i uspeo da pokori Italiju i da Lacio bude najbolji od čuvenih "sedam sestara" koje su činili Lacio, Roma, Parma, Inter, Milan, Juventus i Fiorentina.

Odbrane su bile visoko, igra bazirana tako da raširi teren i koristila se brzina Serhija Konseisaa po desnom boku uglavnom što je Laciju bila velika prednost.

Kristijan "Bobo" Vijeri je otišao u Inter i ostavio veliku prazninu, ali je taj novac iskorišćen da se dovede Dijego Pablo Simeone i da se ekipa dodatno pojača Veronom iz Parme, zadržali su Stankovića i Nedveda i sve to kako bi se napali najviši ciljevi.

Tada su u Italiji govorili da se "baca novac na sport" i da bi taj novac trebalo da se podeli siromašnim ljudima, ali novac nije prestao da se troši i Lacio je spremio nešto fenomenalno.

Sezonu su počeli velikom pobedom nad Mančester junajtedom u UEFA Superkupu koji se igrao u Poljskoj pred 14.000 ljudi. Lacio je pobedio Mančester rezultatom 1:0, a strelac jedinog gola bio je Huan Sebastijan Veron u 35. minutu.



Dovoljno je reći da su sezonu počeli prestižnim trofejem i pokupili brojne simpatije u Evropi, a nacionalni šampionat su otvorili sa tri pobede i remijem protiv Barija.

Sa ove distance deluje čudno, ali svi su čekali kada će Lacio izgubiti i da li će to biti već u petom kolu protiv Milana kada je najavljen "obračun kao na divljem zapadu".

Huan Sebastijan Veron je odmah pogodio za vođstvo Lacija, da bi Žorž Vea brzo izjednačio nakon centaršuta Seržinja, a potom Mihajlović sjajno izvodi korner i Simeone vraća prednost da bi se Marselo Salas čuvenim golom glavom postarao da bude 3:1, a Andrej Ševčenko smanjuje na 3:2 za kraj prvog poluvremena.

Senzacionalno prvo poluvreme i danas gotovo nezamislivo videti pet golova za poluvreme u derbiju kola, a na startu drugog poluvremena nije bilo sjajno po Lacio jer je Markeđani srušio Veu i skrivio penal, da bi Ševčenko doneo 3:3, da bi potom kompletirao het-trik i Milan je poveo sa 4:3.


Kombinacija Veron-Salas donela je 4:4 i pomogla navijačima da baš ne odu kući uplakani sa Olimpika, ali je bilo jasno da je Lacio tim za velika dela i da nikada neće posustati.

Navijači su imali brojne rasističke ispade, a najviše se pamti vređanje fudbalera Parme Lilijana Tirama, Salijua Lasisija i Usmana Daboa, pa iako je klub apelovao, kritikovao i (neko će reći blago) kažnjavao, oni se nisu smirivali.

Prvi poraz je došao 21. novembra 1999. godine, kada ih je Roma "ubila" na uslovno rečeno gostujućem terenu, a rezultat je bio 4:1 u korist "Vučice".

Delvekio i Montela su bili strelci za Romu, dok je Siniša Mihajlović sa bele tačke postigao utešni gol za Lacio. Naredni poraz je stigao od Verone u januaru, pa u februaru od Milana i onda 19. marta stiže i drugi poraz od Verone i Juventus Karla Ančelotija beži na 9 bodova prednosti, što je delovalo nedostižno.

Ostalo je osam utakmica do kraja, a Ševčenko je "častio" Lacio i pomogao Milanu da pobedi Juventus, a svetlo-plavi igrali gradski derbi sa Romom i navijači su čekali osvetu.


"Aeroplanino" Vinčenco Montela je već u 3. minutu postigao gol za Romu i delovalo je da ih čeka nova katastrofa, ali su Huan Sebastijan Veron i Pavel Nedved imali šta da kažu i u 25. pa 28. minutu doneli veliki preokret, pobedu i smanjenje razlike na šest bodova.

Naredni vikend, odlučujući derbi i meč Juventusa i Lacija na legendarnom stadionu "Dele Alpi" u Torinu. Lacio je golom Dijega Simeonea dva minuta nakon crvenog kartona za Feraru doneo veliku pobedu i smanjio razliku na tri boda.




Dalji scenario je praktično filmski. Lacio je na gostovanju sa Fiorentinom odigrao nerešeno, 3:3, a Juventus pobegao na pet bodova prednosti tri kola pre kraja.

Juventus je izgubio od Verone rezultatom 2:0, da bi Lacio do kraja pobedio Pijaćencu, Veneciju i Veronu i u poslednjem kolu imali duel sa Ređinom na svom stadionu.

Crno-beli su u tom poslednjem kolu igrali protiv Peruđe u gostima, dok je Lacio Ređinu pobedio sa 3:0 golovima Inzagija, Verona i Simeonea na Olimpiku i samo se čekao krajnji rezultat iz Peruđe.

Tamo je meč bio prekinut zbog velike kiše, ali je po nastavku Alesandro Kalori postigao gol i doneo vođstvo od 1:0! Sve što Laciju treba. Fabio Kanavaro je postigao gol za izjednačenje, ali sudija ga je poništio...




Kako je Juventus izgubio uprkos prednosti od dva boda, a Lacio pobedio... To je značilo samo jedno: Lacio je šampion Italije! Sven Goran-Erikson je ekipu vodio do nezamislivog uspeha.

Ekipa prepuna velikih imena koja su obeležila jednu eru evropskog fudbala su glavnom gradu Italije doneli šampionsku titulu i onom svetlo-plavom delu ulepšali život.



Mnogo je vremena prošlo od tada, ali se legendarna sezona i šampionska titula Lacija ne zaboravlja i mnogi je pamte i dan-danas.

Pogotovo smo je sada prisetili nakon smrti legendarnog trenera Svena Gorana-Eriksona. Neka počiva u miru.

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu