Nova vest
Fudbal 1

23.8.2024.

12:45

Bundesliga se vratila – Bajer u (ne)mogućoj misiji, Bajern i Borusija u novom izdanju

Posle neverovatne prethodne sezone gde je Bajer Leverkuzen bez izgubljenog meča uspeo da osvoji titulu – Bundesliga se vratila i obećava više nego ikad.

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Bajern Minhen i Borusija Dortmund imaju nove trenere, ali mogu li da sustignu Leverkuzen pod komandom Ćabija Alonsa?

Da li će Štutgart i RB Lajpcig ponovo blistati? Ko će se spasiti od ispadanja, a ko iznenaditi kao Hajdenhajm prošle sezone.

Ostaje da vidimo, dobro došli u novu sezonu elitnog nemačkog fudbala – Bundeslige!

Bajer Leverkuzen

Istorijski, nepobedivi, gotovo neverovatni: lista prideva za opisivanje sezone 2023/24 Leverkuzen je bila dugačka, i s dobrim razlogom. Osvojili su svoj prvi Bundesliga naslov na način kakav nikada pre nije viđen, sa nepobedivom sezonom u domaćem prvenstvu. Nakon dramatične pobede u Superkupu protiv Štutgarta, čini se da u Leverkuzenovom rezervoaru još uvek ima mnogo snage.

Igrač na kojeg treba obratiti pažnju: Aleiš Garsija.

Igrači će imati mnogo utakmica u kratkom vremenskom periodu zbog takmičenja na četiri fronta. Rotacija u timu će biti ključna, a novajlija Garsija će igrati važnu ulogu u tome. Bajer je već imao solidne opcije u sredini terena sa Granitom Džakom, Ekzekijelom Palasiosom i Robertom Andrihom, ali sada kada je Garsija tu, Alonso ima svestranog igrača koji može da igra i dublje i u naprednijoj ulozi. Njegova precizna dodavanja i centaršutevi ostavili su snažan utisak u Superkupu. Takođe će biti zanimljivo videti kako se povezuje i kombinuje sa Florijanom Vircom.

Ciljevi za sezonu

Sa Alonsom još uvek na čelu i većinom tima iz prošle sezone koja je bila briljantna, Bajer će sebi postaviti ostvariv cilj da odbrani svoj naslov Bundeslige - kao i dobar nastup u Ligi šampiona.

Štutgart

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Raspoloženje u Štutgartu je visoko ove godine uprkos gubitku nekih ključnih igrača tokom leta poput Serhu Guirasija, Valdemara Antona i Hirokija Itu. S obzirom na senzacionalnu prošlu sezonu u kojoj su se popeli sa pozicije kandidata za ispadanje na drugu poziciju, postoji pravo iščekivanje da se vidi kako će se tim Sebastijana Henesa ponašati ove sezone. Tesni poraz u Superkupu pruža mnogo razloga da verujemo da će i ova sezona da bude dobra za njih.

Igrač na kojeg treba obratiti pažnju: Denis Undav.

Potpisivanje Undava dugoročno bio je veliki pogodak za Štutgart nakon što je imao bio na pozajmici prošle sezone. Njegovih 18 golova i devet asistencija u prošloj sezoni pružaju dobar razlog za nadu da će nemački napadač moći da nadoknadi odlazak Guirasija preuzimajući još veći deo tereta u postizanju golova.

Ciljevi za sezonu

Štutgart će želeti da uživa u neočekivanoj prilici koju im je prošla sezona pružila da igraju u Ligi šampiona - dok će učiniti sve što mogu da ponove svoju formu iz Bundeslige, oslobođeni pritiska da ponovo dosegnu tako visoko.

Bajern Minhen

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Era Vensena Kompanija počinje u Bajernu. Pred Belgijancem je težak zadatak, a to je da vrati "brod" na pravi kurs, usmeri ka pobedama posle neobične sezone bez trofeja na Alijanc areni. Novi dolasci su ojačali tim rekordnih šampiona, dok solidna predsezona nagoveštava uzbudljiv okršaj za naslov.

Igrač na kojeg treba obratiti pažnju: Majkl Olise.

Svež sa osvojenim olimpijskim srebrnim medaljama za Francusku, Oliseov dolazak obećava uzbuđenje za Bajern koji je takođe ojačan dolascima Hirokija Ite i Žoaa Palinje. "Ima neverovatne kvalitete. Nije često da se dobiju igrači poput ovog", rekao je Tjeri Anri o 22-godišnjem krilu, koje je imalo 16 direktnih uloga u golovima u 19 utakmica Premijer lige za Kristal Palas prošle sezone.

Ciljevi za sezonu

Bez obzira na novog trenera, navijači Bajerna će očekivati da njihov tim dominira tokom sezone. Pored takmičenja za povratak naslova Bundeslige, Bajern - kao i uvek, biće među favoritima za osvajanje Lige šampiona.

RB Lajpcig

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Lajpcig je osvojio Superkup prošle sezone preko Bajerna, ali su se zaustavili u ozbiljnoj borbi za naslov. Iako će se ponovo boriti na tri fronta u novoj kampanji nakon što su završili četvrti u domaćem prvenstvu 2023/24, trener Marko Roze će imati gotovo isti tim. Dani Olmo se vratio u Barselonu, ali je došao uzbudljiv mladi igrač Antonio Nusa.

Igrač na kojeg treba obratiti pažnju: Benjamin Šeško.

Iako je Lajpcig angažovao norveškog tinejdžera Antonija Nusu da popuni prazninu koju je ostavio Olmo, ipak Šeško bi mogao biti ključ za održavanje ozbiljne borbe za titulu. Slovenac je imao problema da se prilagodi novom okruženju prošle sezone, ali je formu uhvatio u novoj godini, postigavši 11 od svojih 14 golova u Bundesligi u poslednjih 18 utakmica sezone. Sa novim ugovorom tokom leta i sa samopouzdanjem uz partnera u napadu Loisa Opendu, postizanje više od 20 golova je logičan korak za jednog od najboljih mladih napadača u igri.

Ciljevi za sezonu

Još jedan ulazak među prvih četiri je minimum koji se očekuje, ali nema sumnje da kvalitet postoji da se izazovu Leverkuzen i Bajern za vrhunske titule.

Borusija Dortmund

EPA-EFE/MARCEL VON FEHRN

Nuri Šahin preuzima glavnu ulogu kao novi trener Dortmunda. Bio je deo tima Borusije koji je osvojio Bundesligu 2011. godine, Šahin će se fokusirati na to da pomogne ekipi da se oslobodi razočaranja zbog petog mesta prošle sezone i da ponovo prikaže neku novu igru, koja bi ih odvela do finala Lige šampiona u junu. Mnoštvo talentovanih novih pojačanja trebalo bi da pomogne 35-godišnjaku u njegovom zadatku.

Igrač za ispratiti: Maksimilian Bejer

Bejer je prošle sezone mučio Dortmund kao igrač Hofenhajma, slaveći dvostruki pogodak na terenu svojih novih poslodavaca. Talentovani 21-godišnji napadač bio je toliko dobar u Hofenhajmu i prošle sezone je pozvan u nemačku reprezentaciju za EURO 2024. Bejer ima entuzijazam i talenat u izobilju i čini se da će sigurno opravdati očekivanja javnost u Dortmundu. Takođe ćemo morati da vidimo kako će se razviti njegovo partnerstvo sa Serhu Guirasijem.

Ciljevi za sezonu

Sa novim trenerom i osveženim timom, Dortmund će težiti povratku u vrh Bundeslige i borbi za titulu. Očekivanja su visoka, s obzirom na bogatu istoriju kluba i kvalitet igrača koji su pridruženi timu. Cilj je povratak u Ligu šampiona i napredak u domaćem prvenstvu.

Ajntraht Frankfurt

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Frankfurt je pokazao tragove briljantnosti u tranzicionoj sezoni pod novim trenerom Dinom Topmulerom 2023/24, završivši na šestom mestu i obezbedivši povratak u Ligu Evrope, koju su osvojili pre dve godine. Defanzivac Wilian Pako je otišao, što bi moglo značiti stalnu promenu iz tri u četiri čoveka u odbrani – kao i nekoliko adaptacija.

Igrač kojeg treba ispratiti: Džan Uzun

Osmnajtogodišnji Uzun je postigao 19 golova i upisao četiri asistencije u 32 nastupa za Ninberg prošle sezone, uključujući 16 pogodaka u popularnoj Cvajti. Prvi rang je značajan korak napred, ali turski internacionalac ima sve potrebne alate za dugu i uspešnu karijeru u Bundesligi.

Ciljevi za sezonu

Održavanje statusa u prvih šest biće glavni cilj za Ajntraht. Ako sve krene u pravom smeru, možda će moći da se probiju do mesta koja vode u Ligu šampiona.

Hofenhajm

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Hofenhajm je završio samo jedan bod iza Ajntrahta na sedmom mestu. Igrači Pelegrina Mataraca su ponekad uzeli velike skalpove, ali sada se suočavaju sa izazovom kombinovanja domaćeg i evropskog fudbala u drugoj punoj sezoni Amerikanaca na poziciji glavnog trenera. Naći zamenu za Bejera, koji je postigao 16 golova i bio najbolji strelac ekipe 2023/24, još jedan je značajan izazov za klub iz Šinsheima. 

Igrač za pratiti: Aleksander Pras

U velikoj meri, Mataraco je znao svoj najbolji tim prošle sezone, možda osim na poziciji levog bekova. Dolazak Prasa iz Šturm Graca bi mogao biti rešenje. Austrijski internacionalac, koji je imao direktan udeo u 11 golova u austrijskoj Bundesligi 2023/24, je na dobrom putu da debituje prvi dan sezone, ispred povređenog Davida Jurašeka.

Ciljevi za sezonu

Ako Hofenhajm ponovo bude deo evropske priče na kraju sezone, smatraće je velikim uspehom. Mnogo će zavisiti od toga kako će upravljati dodatnim opterećenjem.

Hajdenhajm

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Hejdenhajm je bio jedno od iznenađenja prošle sezone. Njihov meteorski uspon u nemačkom fudbalu dostigao je vrhunac kada su završili na osmom mestu i plasirali se u kvalifikacije za Ligu konferencija. Gubitak ključnih napadača kao što su Tim Klajndinst, Eren Dinkči i Jan-Niklas Beste je veliki udarac za tim, koji je ponovo dobio zadatak da pronađe raspoloženog napadača i formu. Ipak, Frank Šmid i njegov tim će uživati u prilici da ponovo iznenade.

Igrač za ispratiti: Pol Vaner

Hajdenhajm je možda izgubio neki napadački talenat tokom leta, ali su dobili briljantan potencijal iz redova Bajerna u Vaneru. Napadač je debitovao za Bajern sa samo 16 godina i želi da ostavi trag u Bundesligi nakon što je zabeležio 10 udela u golovima u 28 nastupa za Elversberg u Cvajti prošle sezone.

Ciljevi za sezonu

Igranje u Bundesligi ostaje izvanredno postignuće za klub kao što je Hajdenhajm, i bez obzira na to kako se odvija njihova kampanja u Ligi konferencije, cilj će biti produžiti boravak u vrhu na još jednu sezonu, obezbeđujući sigurnost.

Sofascore

Verder Bremen

Profimedia/Robert Michael/dpa

Ole Verner vodi Bremen u treću uzastopnu sezonu u Bundesligi, čineći njegov mandat najdužim od svih trenutnih trenera u ligi. Poboljšanje sa 13. mesta 2022/23 na deveto prošle sezone bilo je ohrabrujuće, a tihi letnji prelazni period daje nadu za još jednu solidnu kampanju. U Verderu se nalazi i reprezentativac Srbije Miloš Veljković.

Igrač za pratiti: Marvin Dukš

Teško je ne primetiti napadača visokog 187cm, posebno kada postigne 21 gol i asistenciju prošle sezone. Nakon što je postigao 12 golova u dve uzastopne sezone Bundeslige ima ambiciju za još više ovoga puta.

Ciljevi za sezonu

Nakon što su na kraju prošle sezone propustili mesto u kvalifikacijama za Ligu knoferencija zbog razlike u golovima, biće nade da bi Bremen mogao da se izbori evropu ove sezone, ali će glavni fokus biti još jedan stabilan nastup u Bundesligi.

Frajburg

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Frajburg će napraviti korak u nepoznato ove sezone, po prvi put od 2010/11 bez Kristijana Strajka na klupi. Njegovu ulogu je preuzeo Julian Šuster  i pred njime je težak zadatak, a to je da vrati tim u Evropu. Većinu tima zadržali tokom leta, pa ostaje da vidimo kako će to da izgleda pod novom komandom.

Igrač za pratiti: Žunior Adamu

Austrijski napadač nije uspeo da se prilagodi u prvoj sezoni prekinutoj povredama, ne počinjući nijednu utakmicu u Bundesligi i ne postignuvši gol u 15 nastupa sa klupe. Posle obećavajuće predsezone, mogao bi da igra češće tokom nadolazeće sezone, a bilo bi to priča koja bi odgovarala Frajburgu ako se strpljenje isplati i ako dobar tehničar doda novu dimenziju u napadu Frajburga.

Ciljevi za sezonu

S obzirom na to da će ova sezona biti prva u tri godine bez evropskog fudbala, Frajburg bi mogao da se nada povratku na kontinent, ali ne bi odgovaralo njihovom pragmatičnom pogledu da to postave kao previše čvrst cilj, dok će biti ključno dati Šusteru prostor da uspostavi svoj sistem.

Augzburg

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Postoji optimizam u Augzburgu s nadom da će Džes Torup moći da izgradi na obećavajućem početku kao trener, s obzirom na to da je 11. mesto označilo njihov najbolji završetak sezone od 2014/15.

Ove sezone mnogo zavisi od toga kako će se veliki broj novih pojačanja uklopiti, uključujući Marijusa Volfa iz Dortmunda i novi napadački tandem Samuel Esende i Stiv Mounie, dok je prošlosezonski najbolji strelac Ermedin Demirović otišao.

Igrač za pratiti: Arne Engles

Talentovani 20-godišnji Belgijanac može biti ključan ove sezone, s obzirom na veliki broj promena u timu. Kao deo ustaljenog veznog trija sa Kristijanom Jakićem, Fredrikom Jensenom i Arne Majerom, Engels će se takođe nadati da će nastaviti sa dobrom formom iz prošle sezone kada je postigao tri gola i imao dve asistencije.

Ciljevi za sezonu

Augzburg može imati čvrste razloge za optimizam, ali će biće potrebno strpljenje posle toliko novih pojačanja. Izbegavanje opasnosti od ispadanja ponovo će biti uspeh.

Volfsburg

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Nakon što je spasio Voflsburg od opasnosti od ispadanja pre kraja prošle sezone, Ralf Hasenhitl će biti željan da izvuče više iz svog tima u nadolazećoj sezoni. On će većinom imati isti sastav na raspolaganju, iako Kamil Grabara treba da uđe u "rukavice" koje je ostavio Koen Kastels, dok Muhamed Amoura dolazi u napad nakon odlaska Vaclava Černija.

Igrač za pratiti: Jonas Vind

Danac će nositi veliki deo napadačkih očekivanja Volfsburga. Počeo je prošlu sezonu sa sedam golova u prvih šest nastupa u Bundesligi, a potom postigao još dva u kasnijem usponu forme. Bilo bi od velike pomoći njegovom timu ako bi mogao da ponovi tu formu tokom duže faze sezone.

Ciljevi za sezonu

Vukovi teže visokim ciljevima, sa ambicijom da se bore za mesto u evropskim takmičenjima kroz moćan napadački fudbal na koji smo navikli od njih.

Majnc

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Serija od devet utakmica bez poraza na kraju prošle sezone pod novim trenerom Bo Henriksenom pomogla je Majncu da se oslobodi opasnosti od ispadanja. Nadaju se da će izgraditi na tom zamahu od početka nove sezone, uprkos gubitku snage u obliku odlazaka Leandra Bareira i Sepa van den Berga.

Igrač za pratiti: onatan Burkart

Nakon što je postigao 11 golova u ligi 2022/23, Burkart nije uspeo da prenese taj zamah u prošlu sezonu zbog povrede kolena koja ga je sprečila da igra prvih 11 utakmica. Po povratku je prvobitno imao problema sa doslednošću i oštrinom, ali je potom postigao osam golova u poslednjih 13 nastupa. Henriksen je mogao da radi sa 24-godišnjakom tokom predsezone i sada se nada da će izvući najbolje iz njega.

Ciljevi za sezonu

Opstanak će ponovo biti fokus, dok nije nerealno očekivati udobno mesto u sredini tabele.

Borusija Menhengladbah

EPA-EFE/ALEXANDER SCHEUBER

Trener Gladbaha Gerardo Soane je odbacio priče o pritisku na početku trenutne sezone, ali je rekao da je potrebno poboljšati 14. mesto iz prošle sezone, koje ih je videlo samo jedan bod iznad mesta za baraž za ispadanje. Potpisali su Tima Klajndinsta, koji je iznenadio u Hajdenhajmu prošle sezone i Kevina Štogera, dva iskusna napadača koji su dokazano sposobni da ostave utisak u Bundesligi.

Igrač za pratiti: Džo Skali

Posle tri sezone u Bundesligi, iznenađuje kada se podsetimo da je američki levi bek još uvek ima samo 21 godinu. Iako će njegova uloga uglavnom biti defanzivna, Skali može podržati ambicije Gladbaha pružajući više magičnih trenutaka u napadu nakon što je postigao spektakularan gol kod kuće protiv Majnca prošlog oktobra.

Ciljevi za sezonu

Soane kaže da Gladbah ima deveto mesto kao cilj za sezonu, što bi značilo povratak u gornju polovinu tabele prvi put u četiri sezone.

Union Berlin

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Posle drame i velikih poteškoća prošle sezone, navijači će se nadati novoj eri stabilnosti pod Bo Svensonom. Danac je bio poznat po svom hrabrom i intenzivnom pristupu u Majncu.

Igrač za pratiti: Tom Rote

Mladi levi bek je stigao iz Dortmunda kao jedno od brojnih novih pojačanja i odmah je impresionirao u prijateljskoj utakmici protiv Real Sociedada. Nakon što je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Holšten Kilu i pomogao im u borbi za promociju, nemački U21 internacionalac će se nadati da je sada pravo vreme da zasija na Bundesliga sceni u svom novom klubu.

Ciljevi za sezonu

Nakon uspona i kvalifikacija za Ligu šampiona 2022/23 i niskih tačaka borbe za opstanak prošle sezone, ekipa iz Berlina će rado prihvatiti bilo gde u sredini tih dveju ekstremnih tačaka ove sezone. Toliko uspona i padova, bitno je uspostaviti balans.

Bohum

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Nakon što su se spasili u baražu za ispadanje i obezbedili opstanak u Bundesligi sa vrlo uskim marginama protiv Fortune Dizeldorf, Bohum se vraća sa značajnim promenama. Piter Zidler je novi trener, dok je Henes Druvs novo pojačanje između stativa. Ibrahima Sisoko, Dani de Vit i Miron Boadu su takođe nova pojačanja koja se očekuju da će imati značajnu ulogu. Srpski fudbaler Erhan Mašović je takođe deo ekipe.

Igrač za pratiti: Miron Boadu

Kao bivši holandski internacionalac koji dolazi iz Monaka, Boadu ima karakteristike potrebne da bude istaknuti igrač u Bohuma. Njegov učinak u AZ Alkmaru bio je izvanredan - 14 golova u 24 utakmice u 2019/20 i 15 golova u 2020/21 učinili su ga jednim od najboljih strelaca holandske lige.

Ciljevi za sezonu

Bohum će težiti ka sigurnosti - manje dramatične okolnosti ovog puta i lakše izboren opstanak u eliti.

Sankt Pauli

Profimedia

Nakon 13 godina odsustva, jedan od najzanimljivijih nemačkih klubova Sankt Pauli se vratio među elitu. Moraće da se takmiče bez Fabiana Hircelera, koji je vodio njihov prelazak sa 16. mesta, kada su se borili za opstanak, do prvaka Bundeslige 2. Aleksander Blesin, pobednik belgijskog kupa sa Union Sent Žiloa, preuzima Hircelereve velike cipele.

Igrač za pratiti: ekson Irvin.

Australijski internacionalac Irvin se pokazao kao pun pogodak otkako je došao iz Hiberniana 2021. godine, predvodeći tim tokom 2023/24 sezone, dodajući golove i asistencije uz fantastičan rad.

Sa 31 godinom, ovo će biti njegova prva prilika da igra u jednoj od pet najjačih evropskih liga, ali jaka izdanja za svoju zemlju na Svetskim prvenstvima 2018. i 2022. sugerišu da ima sve što je potrebno da se dokaže na najvišoj domaćoj sceni.

Ciljevi za sezonu

Tim iz Hamburga će se truditi da ostane u Bundesligi i ako je moguće, da izbegne tesnu borbu za opstanak. Milerntor, njihov bučan domaći stadion, trebao bi biti prednost.

Holštajn Kil

Profimedia

Nakon što su više puta kucali na vrata promocije u poslednjih nekoliko godina, Kil je konačno obezbedio svoj prvi nastup u nemačkoj eliti zahvaljujući doslednoj sezoni u Cvajti. Sada ostaje da se vidi da li će ljudi pod vođstvom Marsela Rapa i najseverniji klub Bundeslige moći da se takmiče među elitom. Zanimljivo u sastavu ekipe iz Kila se nalazi Srbin Marko Ivezić, nekada fudbaler Voždovca.

Igrač za pratiti: Luis Holtbi

Kilov tim ima određeno iskustvo iz prve lige, uključujući prošlosezonskog najboljeg strelca Stivena Skrzibskog sa 10 golova. Ali kapiten Holtbi će biti ključan za njihove šanse u Bundesligi. Iskusni 33-godišnjak ima dovoljno znanja na ovom nivou iz perioda provedenog u Šalkeu, Bohumu, Maincu i Hamburgu, kao i u engleskoj Premier ligi sa Totenhemom i Fulamom. Pet golova i sedam asistencija u prošlogodišnjoj borbi za promociju naglašavaju uticaj veziste.

Ciljevi za sezonu

Dok kreću u ovu novu avanturu, cilj Kila je jednostavan – opstanak.

Start je zakazan za 20 časova, kada će na teren izaći fudbaleri Borusije Menhengladbah i aktuelni branilac titule Bajer Leverkuzen.

Bundesliga, prvo kolo

Subota:
15.30 Augzburg – Verder Bremen
15.30 Frajburg – Štutgart
15.30 Hofenhajm – Holštajn Kil
15.30 Majnc – Union Berlin
15.30 RB Lajpcig – Bohum
18.30 Borusija Dortmund – Ajntraht Frankfurt

Nedelja:
15.30 Volfsburg – Bajern
17.30 Sankt Pauli – Hajdenhajm

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu