Nova vest
Fudbal 3

17.8.2024.

13:00

"Amerikanizacija" Serije A

Skoro polovinu klubova elitne italijanske lige vode kompanije u vlasništvu američkih biznismena, uglavnom onih koji su italijanskog porekla.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Poslednja akvizicija iz Serije A u rukama američkog investitora je šampion države Inter, koji je od maja ove godine pod komandom "Oaktree Capital Management".

Ova kompanija sa sedištem u Los Anđelesu otkupila je klub od kinskog biznismena Stivena Žanga.

Zanimljivo je da će naredni gradski derbi "della Madoninna" između Intera i Milana biti i prvi duel ova dva tima u eri američkih vlasnika na obe strane.

Milan je u vlasništvu "Red Bird Capital" kompanije kojom rukovodi još jedan italo-amerikanac Geri Kardinale.

Američki kapital je već izvesno vreme i u Romi.

"Vučica" je pod komandom "Friedkin" grupe kojom rukovodi Den Fredkin, a osim ova tri kluba Amerikanci i njhove kompanije vode i Đenovu, Atalantu, Parmu, Fiorentinu i Veneciju.

Kanađanin italijanskog porekla Džo Saputo vodi Bolonju.

U Atalanti vlasništvo je podeljeno između Stivena Paljuke (SAD) i Antonija Perkasija (Italija), u Veneciji je sto odsto vlasništva u rukama Dankana Niderojera i njegove firme "VFC Nevco", takođe iz Sjedinjenih Država, dok Đenovu vodi američka kompanija "777 Partners".

Vlasnik Fiorentine je Roko Komiso, prvi čovek kompanije "Mediacom", pete najveće kablovske mreže u SAD. I on je, kao i većina ostalih vlasnika klubova iz SAD u Seriji A, italijanskog porekla. Zapravo je i rođen na Apeninima.

"Krause" grupa kojom rukovodi Amerikanac Kajl Krause, je većinski vlasnik Parme.

Zbirno, osam italijanskih klubova je u rukama američkih investitora plus još jedan koji "drži" Kanađanin italijanskog porekla.

Ostali vlasnici klubova su Italijani, osim u Komu gde brigu o klubu vodi indonežanska kompanija "Djarum".

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu