Nova vest
Fudbal 8

17.8.2024.

9:14

Osipanje Srba i trenerska vrteška – šampion već poznat?

Vreme je i za italijansku Seriju A, od koje ove sezone svašta možemo da očekujemo.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Često ljudi nostalgično pamte vremena od pre nekoliko decenija, kada se ubedljivo najbolji fudbal igrao na "čizmi".

Pomalo nepravedno se proteklih godina Kalčo potcenjuje, iako je kvalitet fudbala, kompetitivnost, pa čak i efikasnost na zavidnom nivou.

Niko nije odbranio titulu još od sezone 2019/20, završne godine dominacije Juventusa, dok je Napoli, šampion iz 2023, u minuloj kampanji završio tek na 10. mestu.

Aktuelni prvak Inter je glavni pretendent na titulu, ali uz pomalo posrnulog velikana Juventus, te Napoli, ne treba otpisati ni Milan.

Tu su i prestonički timovi, Roma i Lacio, ali i neugodna Atalanta, koja je već godinama u vrhu, uz zavidne rezultate i u Evropi.

Ono što je kuriozitet je i to što čak 14 klubova, od ukupno 20, u sezonu ulazi sa novim trenerom.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

"Nerazuri" nastoje da odbrane titulu prvaka države, koju su pre nekoliko meseci osvojili na dominantan način.

Top 10 transfera (dolasci)


1) Daglas Luiz (Aston Vila -> Juventus: 51,5 miliona evra)
2) Artem Dovbik (Đirona -> Roma: 30,5m)
3) Hefren Tiram (Nica -> Juventus: 20,6m)
4) Davide Fratezi (Sasuolo -> Inter: 29m)
5) Alesandro Bonđorno (Torino -> Napoli: 35m)
6) Šarl de Ketelare (Milan -> Atalanta: 22m)
7) Matijas Sule (Juventus -> Roma: 25,6m)
8) Strahinja Pavlović (Salcburg -> Milan: 18m)
9) Mateo Genduzi (Marsej -> Lacio: 13m)
10) Enzo Le Fe (Ren -> Roma: 23m)

Simone Inzagi je u trećoj sezoni na klupi Intera do Skudeta stigao na dominantan način, sa ukupno 94 boda uz gol-razliku 89:22.

S obzirom da ih čeka verovatno najduža sezona do sada, ako znamo za novi format Lige šampiona i turnir Svetskog klupskog prvenstva koji je na programu sledećeg leta, Inter je pametno trgovao.

Tačnije, mudro je zadržao kostur ekipe, uz dva kapitalna pojačanja – Pjotra Zjelinskog iz Napolija, te Mehdija Taremija iz Porta.

Uz trenera, ugovore su produžili Nikolo Barela i Lautaro Martines, čime je obezbeđena stabilnost i kontinuitet u funkcionisanju.

Inzagi je sa Interom osvojio titulu, dva Kupa, tri Superkupa Italije, te igrao finale Lige šampiona tokom svojeg trogodišnjeg mandata.

Očigledno da je želja da se potvrdi dominaciju u zemlji, ali i da se ode korak dalje u elitnom evropskom takmičenju i napadne četvrti "ušati" pehar, prvi od 2010. godine i ere Žozea Murinja.

EPA-EFE/BJÖRN LARSSON ROSVALL

"Stara dama" je odlučno pritisla dugme za resetovanje i iz kluba "najurila" Masimilijana Alegrija, postavivši Tijaga Motu na njegovo mesto.

Veliki zadatak za mladog stručnjaka (41), koji nikada nije bio na tako prestižnoj funkciji i verovatno će mu za neki rezultat biti potrebno vreme, koje pitanje da li će mu uprava torinskog giganta dati.

Vremešniji navijači Juventusa pamte i 1990, kada je u klub stigao perspektivni Luiđi Majfredi, takođe iz Bolonje, ali je sa crno-belima završio na tek sedmom mestu.

Juve je solidno trošio ovog leta, a najzvučnija pojačanja su Daglas Luiz iz Aston Vile, odnosno Hefren Tiram, još jedan Lilijanov sin, koji je došao iz Nice.

Vojčeh Ščensni je napustio klub, a novi golman će biti, javnosti ne toliko poznati, Mikele di Gregorio, doskorašnji član Monce.

Osim Adrijena Rabioa i Aleksa Sandra nije bilo naročito zvučnih odlazaka, mada je rastanak sa Federikom Kjezom pitanje vremena.

Velike nade polažu se u našeg Dušana Vlahovića, kao i domaće igrače Manuela Lokatelija, Andreu Kambijasa, Nikoloa Fađolija, Federika Gatija...

EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Uz svu "maglu" koju sa sobom nosi projekat Motinog Juventusa, postavlja se pitanje može li Milan da pomrsi račune svom gradskom rivalu.

Top 10 transfera (odlasci)

1) Rikardo Kalafiori (Bolonja -> Arsenal: 45 miliona evra)
2) Džošua Cirkce (Bolonja -> M. Junajted: 42,m)
3) Alesandro Bonđorno (Torino -> Napoli: 35m)
4) Matijas Sule (Juventus -> Roma: 25,6m)
5) Šarl de Ketelare (Milan -> Atalanta: 22m)
6) Mateo Retegi (Đenoa -> Atalanta: 22m)
7) Din Huijsen (Juventus -> Bornmut: 15,2m)
8) Marin Pongračić (Leče -> Fiorentina: 15m)
9) Nikola Milenković (Fiorentina -> N. Forest 14,3m)
10) Samjuel Iling-Džunior (Juventus -> Aston Vila: 14m)

Bilo je ovo leto promena za "rosonere", Paulo Fonseka je na klupi zamenio Stefana Piolija, dok je novo lice u napadu, umesto iskusnog Olivijea Žirua postao Alvaro Morata.

Predsezona, ovekovečena pobedama nad Mančester sitijem, Barselonom, Real Madridom, bila je ohrabrujuća za Milan, ali i dalje ima dosta sumnje u Fonseku, bivšeg stratega Rome.

Fonseka je imao uspeha sa Šahtjorom, ali ovo je nešto potpuno novo, a prošlosezonski bodovni i kvalitativni jaz između rivala, koji dele stadion, nešto što ne bi smelo da se ponovi.

Milan je pokazao ozbiljno u ovom prelaznom roku i nije dozvolio rasipanje ekipe, tako da su ključni igrači zadržani.

Rafael Leao, Teo Ernandez, Majk Menjan, Fikajo Tomori su i dalje tu, a nama će još interesantnije biti da pratimo "rosonere".

Uz Jovića, koji započinje drugu sezonu na "San Siru", od sada je tu i Strahinja Pavković, koji je pažnju na sebe skrenuo na EURO.

EPA-EFE/CIRO FUSCO

Biće interesantno videti kako će se Napoli oporaviti od šokantnog 10. mesta samo godinu dana nakon titule.

Dolazak Antonija Kontea, četvorostrukog šampiona Italije, najavljen je kao spasonosni za Napolitance.

Sreća u nesreći toga što neće igrati Evropu u predstojećom sezoni, jeste činjenica da će fokus biti na Seriji A.

Nije bilo ozbiljno trošenja na "Maradoni" do sada, što ne znači da neće, pošto Konte insistira na dolasku pojedinih igrača.

Stigli su samo Aleksandro Bonđorno iz Torina, odnosno Rafa Marin iz Reala, dok saga oko Viktora Osimena i dalje traje.

U slučaju da Pari Sen Žermen odreši kesu za Nigerijca, Konte već ima alternativu u vidu Romelua Lukakua.

Napolijeva prošlogodišnja odbrana titule bila je verovatno najgora u istoriji italijanskog fudbala, a za ponovni napad na Skudeto biće im potrebne promene seizmičkih razmera, pre svega u igri i pristupu, pošto smo videli da ih u igračkom kadru nije bilo naročito mnogo.

EPA-EFE/Piotr Nowak

Ako je viđen pravi rolerkoster, kada su treneri na Apeninima u pitanju, Atalanta može da se pohvali potpuno suprotnim.

Đanpjero Gasperini je trener sa najdužim stažom u Seriji A (od 2016) i to je svakako prednost aktuelnog osvajača Lige Evrope, međutim, teška povreda napadača Đanluke Skamake mogla bi da bude nerešiva enigma za iskusnog stručnjaka.

Roma i dalje ima Danijelea de Rosija, a tim je pojačala i najboljim strelcem LaLige, doskorašnjim napadačem Đirone, Artemom Dovbikom, ali i Matijasom Suleom iz Juventusa.

Lacio je započeo novu eru sa prodajom ikone Čira Imobilea, ali i Luisa Alberta i Felipea Andersona, igrača koji su uz Sergeja Milinkovića-Savića, činili okosnicu nebesko-plavih.

Prilika je data 60-godišnjem Marku Baroniju, koji je u prethodnoj sezoni spasao Veronu od ispadanja iz elite.

Dobar rad Rafaela Paladina u Monci nije prošao neopaženo, tako da je napredovao i dobio je posao u Fiorentini.

Viola je skrenula pažnju dovođenjem Davida de Hee, dok je doskorašnji trener "ljubičastih" Vinčenco Italijano preuzeo Bolonju, koju će voditi i u Ligi šampiona, bez ključnih figura, Rikarda Kalafijorija i Džošue Cirkcea.

Serija A, 1. kolo:

Subota:
18.30 Đenoa – Inter
18.30 Parma – Fiorentina
20.45 Milan – Torino
20.45 Empoli – Monca

Nedelja:
18.30 Bolonja – Udineze
18.30 Verona – Napoli
20.45 Kaljari – Roma
20.45 Lacio – Venecija

Ponedeljak:
18.30 Leče – Atalanta
20.45 Juventus – Komo

Ni drugi kraj tabele neće biti neinteresantan, pošto su i novajlije Komo, Parma i Venecija odlučne u nameri da opstanu u eliti.

Komo, koji predvodi Sesk Fabregas, angažovao je Rafaela Varana, Pepea Rejnu, Alberta Morena, Andreu Belotija i tako stavio do znanja svima da neće biti lak zalogaj.

Povratak Aleksisa Sančesa u Udineze nakon 18 godina od prvog dolaska, donosi i malo romantike pred novu sezonu.

Novajlije će najviše pikirati upravo Udineze, ali i Veronu, timove, koji su se prethodnih godina provlačili u borbi za opstanak.

Parma se malo umirila otkako je Kajl Krause preuzeo klub, dok je Venecija postala "modna ikona" Serije A i među ljubiteljima fudbala traži se dres više ovog kluba.

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Ove sezone će u Seriji A igrati i 13 srpskih fudbalera, najmanje još od sezone 2013/14.

Najviše vredi (65 miliona evra) Dušan Vlahović, koji zajedno sa Filipom Kostićem nastupa za Juventus.

Imamo još dva tandema, Stefana Mitrovića i Darka Lazovića u Veroni, odnosno Luku Jovića i Strahinju Pavlovića u Milanu.

Tu je i trio iz Torina u vidu Vanje Milinkovića-Savića, Nemanje Radonjića i Ivana Ilića.  Mile Svilar je u Romi, Lazar Samardžić je, za sada, u Udinezeu, Mihajlo Ilić igra za Bolonju, dok je Filip Stanković član Venecije.

Najviše stranaca u Seriji A ima Francuska (36), potom slede Argentina i Španija sa po 22, dok, na primer, Hrvatska ima isto koliko i Srbija – 13.

Najviše internacionalaca ima Udineze (34), a najmanje Monca (9). Najstariji tim je Inter (27,7 godina), a najmlađi Leče (23,3).

Najskuplji tim ima upavo šampion (681,55 miliona evra), dok tržišno najmanje vrede igrači Empolija (58,83).

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

6 h

Novo Sport Video Menu