Nova vest
Fudbal 0

16.8.2024.

12:39

Sumnjive premijerligaške radnje, a nije Siti

Veliki broj neuobičajenih akcija primećen je ovog prelaznog roka na Ostrvu.

Dušan Đukanović
Profimedia

Jedna od bizarnijih priča nam stiže iz Birmingema, a u centru pažnje je Kameron Arčer.

Napdač ponikao u Aston Vili je prošlog leta prodat Šefildu za 21,5 milion evra i u dresu "oštrica" upisao četiri gola i asistenciju u 30 utakmica Premijer lige.

Šefild se ekspresno vratio u Čempionšip, a Arčer za 16,6 miliona u tim Unaja Emerija. Samo 36 meseci kasnije, 22-godišnjak je pred novim transferom.

Samo milion više nudi Sautempton od obeštećenja koje je Vila u julu platila Šefildu za povratak Arčera, tako da ih nije privukla izdašan finansijski predlog "svetaca".

Player stats provided by Sofascore

Poput drugih premijerligaških klubova i Vila je očigledno pronašla način da "dotera" izveštaje kako bi se prilagodili pravilima finansijskog fer-pleja.

Ne postoji drugi način da se objasni kupovina, pa prodaja Arčera, ali i dovođenje Luisa Dobina iz Evertona za nepunih 12 miliona evra i potom za gotovo identičan iznos seoba u suprotnom smeru njegovog vršnjaka Tima Iroegbunama.

Njih dvojica zajedno nemaju ni 30 utakmica u Premijer ligi, a zbirna procenjena vrednost im je pet puta manja.

Naravno, ima i drastičnijih primera poput transfera Eliota Andersona iz Njukasla u Notingem Forest za 41 milion, odnosno prelazak Odiseasa Vlahodimosa iz redova "šumara" kod "svraka" za 23,6. Obojica višestruko preplaćeni, ali za sada očigledno ne postoji mehanizam koji bi to sprečio.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Fašisti"

Vlasnik platforme X (Twitter) Ilon Mask nazvao je australijsku vladu "fašistima" zbog predloženog zakona kojim se kažnjavaju kompanije društvenih mreža koje ne sprečavaju širenje dezinformacija.

Tanjug

9:52

1 h

Novo Sport Video Menu