Nova vest
Fudbal 12

16.8.2024.

10:55

"Ćelavci" preuzimaju, niko ne veruje Pepu da je kraj – vratila se!

Premijer liga počinje danas. Tačno 380 mečeva, podeljenih u 38 kola tokom narednih 282 dana.

Dušan Đukanović
Profimedia/Every Second Media/Alam

33. sezona Premijer lige (126. ukupno)

Start-kraj: 16. 8. 2024 – 25. 5. 2025.
Aktuelni šampion: Mančester siti
Favorit za titulu: Mančester siti
Kandidati za ispadanje: Ipsvič, Sautempton, Notingem Forest

Rasterećeniji praznični period, bez utakmica 24. decembra i ukidanje zimske pauze neke su od novina pred novu sezonu.

Startne postave više neće biti saopštavane sat vremena pred početak meča, već 75 minuta.

Posle gola sudije će krenuti da dodaju vreme u nadoknadu tek kada proslava potraje više od 30 sekundi, što je način da se izbore za ogromnom količinom dodatnih minuta iz prošle sezone kada je u proseku postizano 3,28 golova po meču.

Na svakom meču će se koristiti po 15 lopti. Skupljači ne smeju da ih dodaju direktno igračima, osim onih koji se nalaze iza golova. Svaki od njih ko bude odugovlačio igru će dobiti crveni karton, a igrači žuti što je i do sada bilo pravilo.

Sofascore

Povećan je i broj igrača koji u isto vreme mogu da se zagrevaju kraj terena sa tri na pet.

Najveća promena je uvođenje sistema poluautomatskog ofsajda, u čiju korist je glasalo svih 20 timova.

Već smo imali prilike da vidimo na koji način on funkcioniše na mečevima Lige šampiona ili Serije A, kao i na Svetskom prvenstvu u Kataru i Evropskom u Nemačkoj. Kraće vreme provere bez povlačenja bilo kakvih linija su glavne prednosti.

Osim toga,  navijači će na društvenoj mreži "X", na profilu "PL Match Centre", moći da prate kako se donose pojedine sudijske odluke uživo. To je ideja sudijske organizacije kako bi se smanjila buka oko kontroverznih odluka , te nema sumnje da nas i i tu čeka mnogo zanimljivosti.

Krenimo od najbitnijeg – fantazi

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Računam ako se prvo pozabavim onim u čemu sam hronični nemač pojma, sve što potom kaže zvučaće utoliko pametnije.

*ovo je samo prikaz kako bi tim trebalo tokom većeg dela sezone da izgleda, a koji će se menjati iz kola u kolo u skladu sa rasporedom (pa tako već i u u prvom zbog međusobnog susreta Čelsija i Mančester sitija)

Golmani 🧤

Džordan Pikford (Everton, 5) – Najbolji čuvar mreže prošle sezone, jedne od, ako ne i najbolje u njegovoj karijeri. Nadovezao se Pikford sjajnim Evropskim prvenstvom, jeftiniji je od onih najskupljih za tačno 0,5 miliona koliko posle sklapanja ovog tima ostaje u rezervi kako bi se pokrile potencijalne promene u cenama igrača koje planiram da ubacim u tim. Pikford je razlog zašto su "karamele" i dalje u eliti, te se nadam još jednoj sezoni sa barem tih 13 utakmica bez primljenog gola.

Lukaš Fabijanski (Ves Hem, 4) – Notingemov Met Tarner i iskusni Poljak se čine kao golmani, u ovom cenovnom rangu, koji imaju najviše šansi da se izbore za mesto startera između stativa u nekom trenutku tokom sezone.

Odbrana❌

Trent Aleksander Arnold (Liverpul, 7) – Povoljan raspored "redsa" u prva dva kola dopušta ovaj luksuz. Odatle ćemo videti kako dalje. U najgorem slučaju, njegova zamena može biti samo jeftinija, što će osloboditi prostor za pojačanja u drugim redovima.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Joško Gvardiol (Mančester siti, 6) – Odlaskom Serhija Gomesa ostao je i bez to malo konkurencije za mesto na levom beku. Vratio se u klub Žoao Kanselo koji je umeo u prošlosti da odradi posao i po toj strani terena, ali Portugalac je daleko od toga da ostane u Mančesteru, kamoli da se bori za mesto u timu. Hrvatski reprezentativac je krajem prošle sezone često učestvovao u golovima svoje ekipe što je dodatni plus uz činjenicu da igra za aktuelnog šampiona od kog se očekuje da će često sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Oleksandr Zinčenko (Arsenal, 4,5) – Videćemo koliko će trajati, ali čini se poklon cena. Ukrajinac je ubedljivo najjeftini način da dobijete nekoga iz odbrane "tobdžija". Pričamo o startnoj postavi, gde bi trebalo i da počne sezonu čuvajući levi bok. Stigao je Rikardo Kalafijori, međutim Italijan ne bi trebalo da odmah preuzme to mesto (i to pod uslovom da mu je to Arteta namenio, a ne jedno u štoperskom tandemu). Zinčenko je briljirao tokom priprema, te mi se ovo čini kao najočigledniji izbor za sada u odbrani.

Džerel Kvansa (Liverpul, 4,5) – Najveća "kocka" u odbrani. Odlaskom Žoela Matipa, ovaj 21-godišnjak je postao treća opcija za Arnea Slota na mestu jednog od dva štopera. Prednost imaju Van Dajk i Konate, ali sezona je duga, a Kvansa je još prošle sezone pokazao koliko mu je malo potrebno da se probije. Odigrao je 17 utakmica, postigao dva gola. Vreme je za još jedan korak napred.

Valentin Barko (Brajton, 4) – Argentinsko čudo je konačno stiglo u evropski fudbal. Neće Barko odmah prve sezone igrati svaki meč, ali povredom Pervisa Estupinjana mu je ono garantovano barem u prvom kolu. Ekvadorac ne bi trebalo da se vraća na teren do sredine septembra, ali ono što brine je potencijalni dolazak Ferdija Kadioglua iz Fenerbahčea. Turčin može da igra i po desnoj strani, te možda i ne ugrozi Barka. To ćemo tek videti. Ono što je dodatni plus kod biranja Barka, jeste činjenica da će "galebovi" igrati sa tzv. ving bekovima te će i on biti više uključen u završnoj trećini.

Profimedia

U slučaju da i Kvansa i Barko "propadnu", makar ćete dobiti vreme da na primer vidite ko će dobiti prednost u Lesteru. Fes, Vestegard i Okoli se bore za dva mesta, a sva trojica koštaju po četiri miliona.

Sredina🎯

Hjun-min Son (Totenhem, 10) – Sa izuzetkom prve sezone, Koreanac je pouzdan izvor poena. Na 303 meča je postigao 120 golova i imao 62 asistencije, bio najbolji strelac, u 9 od 10 sezona bio dvocifren po broju pogodaka, te u tri navrata imao dabl-dabl. Najbolji je igrač svoje ekipe i izvođač penala.

Kristofer Enkunku (Čelsi, 6,5) – Sigurno da postoji razlog za ovu cenu, ali je toliko primamljivo da je nemoguće ne "upecati" se. Čini se da su povrede iza Francuza, koliko je to moguće reći kada je on u pitanju. Igra odmah iza najisturenijeg i reč je o igraču koji je pretprošle sezone bio najbolji strelac Bundeslige, a 2022. i najbolji fudbaler u Nemačkoj. Videćemo koliko će moći da se izbori sa haosom koji vlada u Čelsiju.

Kol Palmer (Čelsi, 10,5) – Odluka Gereta Sautgejta da ga zaboravi na klupi tokom kontinentalnog šampionata u Nemačkoj je utoliko razgalio Palmera da pokaže kakav je igrač. Prvu priliku će imati protiv Sitija protiv kog je prošle sezone duboko u nadoknadi pokazao svoju čuvenu hladnokrvnost realizovavši jedanaesterac za izjednačenje. Sa 244 poena, imao ih je najviše u prošloj sezoni. Jedina nedoumica je koliko je spreman posle napornog leta. Tokom priprema je odigrao tek 45 minuta protiv Intera.

Profimedia

Fil Foden (Mančester siti, 9,5) – Već ste shvatili šemu po kojoj idem. Čim je cena manja nego što bi se očekivalo, ja tog igrača uzimam u tim. Zvanično najbolji igrač u Premijer ligi prošle sezone se kasno vratio posle Evropskog prvenstva, nije bio deo priprema, a ni finala Komjuniti šilda, te treba dobro razmisliti da li ga ubaciti u tim za prvo kolo. Možda bi Bukajo Saka (Arsenal, 10) bio sigurnija alternativa za start ukoliko imate da pokrijete razliku. Za drugo kolo protiv Ipsviča, Foden je pod obavezno.

Ebereči Eze (Kristal Palas, 7) – Englez je zadužen za izvođenje apsolutno svih prekida na "Selhurst parku" i odlaskom Majkla Olisea će imati više prostora da učestvuje u golovima iz igre svog tima. Već je reprezentativac, izborio je mesto u velikoj konkurenciji engleskog tima, što samo po sebi govori o njegovim kvalitetima. Valjda će to pretočiti i u brojke.

Morgan Rodžers iz Vile (5), i Emil Smit Rou iz Fulama (5,5) se čine kao dobre niskobudžetne opcije. Pitanje je da li ikoga ofanzivno orijentisanog iz cenovnog ranga od 6,5 vredi dovoditi, kako su prošle sezone najviše poena iz te grupe ostvarili igrači poput Deklana Rajsa, Rodrija i Bruna Gimaraeša. Diogo Žota (7,5) je svrstan u vezni red, baš kao i Džered Boven i Entoni Gordon, iako je uvek među najisturenijim u Liverpulu i njegov "njuh" za golove nikada nije bio upitan, već zdravstveni bilten.

Napad⚽

Darvin Nunjes (Liverpul, 7,5) – Spreman sam za drvlje i kamenje. Bez konkurencije, najveći rizik u timu. Ne mogu protiv sebe, verujem u Nunjesa kao da mi je brat rođeni. Prošle sezone 11 golova i osam asistencija, ali je veći problem što je sudeći prema naprednoj statistici trebalo da postigne barem još pet. U drugoj je napredovao u odnosu na prvu sezonu, sjajno je igrao na Kopa Amerika, a za ovu cenu dobiti napadača ekipe koja se bori za Ligu šampiona je rizik u koji se vredi upustiti.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Dominik Solanke (Totenhem, 7,5) – Da, Solanke se jeste nadavao golova prošle sezone u Bornmutu, ali bi vrlo lako mogao da zapati sindrom prelaska iz manjeg u veći klub. Sa Medisonom i Sonom iza sebe, trebalo bi da još jednom stigne barem do dvocifrene brojke. Obeštećenje koje je izdvojeno za njega pokazuje da u prestonici veruju u njega, te da neće tako lako izgubiti mesto u timu ako loše krene. Još jedna mačka u džaku u napadu, gde sam rešio u potpunosti da rizikujem.

Žoao Pedro (Brajton, 5,5) – Izvođač penala u Brajtonu, devet golova prošle sezone, jeftin, mlad i konstantno napreduje. Jedan od lakših izbora. U njegovom cenovnom rangu je zanimljiv Adam Armstrong iz Sautemptona koji iza sebe ima dve loše premijerligaške sezone, ali je možda konačno došao red i da se to promeni kako bi trebalo da bude prvi izbor u napadu "svetaca".

Primetan je izostanak Erlinga Halanda, najskupljeg igrača u istoriji fantazija (15). To će i biti glavna dilema mnogih "menadžera", ali ja sam se svesno odrekao njegovih 20+ golova.

Obratite pažnju na Rodriga Munisa (Fulam, 6,5) koji je sjajno završio prošlu sezonu. U tom cenovnom rangu je i Mateus Kunja (Vulverhempton), dok je tek neznatno skuplja nemačka "haubica" Niklas Filkrug (Vest Hem, 7) kod kog je samo pitanje kako će se prilagoditi prvom inostranom angažmanu.

Arsenal

Profimedia

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Arsenal – Vulverhempton
2. kolo: (24.8.), 18.30 Aston Vila – Arsenal
3. kolo: (31.8.), 13.30 Arsenal – Brajton
4. kolo: (15.9.), 15.00 Totenhem – Arsenal
5. kolo: (22.9.), 17.30 Mančester siti – Arsenal

"Tobdžije" su prošle sezone okusile kako je Liverpulu bilo svih ovih sezona utrkujući se udvoje sa Sitijem i gotovo pa uvek na kraju izgubiti.

Sredinom aprila su poraženi od Aston Vile u samom finišu (0:2), neposredno pre toga propustili priliku da u direktnom duelu sa "građanima" preuzmu kontrolu (0:0), te ni šest pobeda u nizu sa kojim su završili sezonu nisu bile dovoljne.

Siti je ponovo sa malom prednošću, ovog puta od dva poena, završio ispred protivnika. Kada se to dešava toliko često kao njima, onda prestaje da bude slučajnost.

Cilj je za Arsenal jasan, tačnije isti je. Titula šampiona se napada sa gotovo istim timom. Stigao je Kalafijori, mada je pitanje da li je baš on taj koji je nedostajao timu Mikela Artete.

"Veoma  su pozitivni utisci od prvog dana. Počeli smo u Marbelji gde smo trenirali dve nedelje i potom imali nedelju dana slobodno. Svi su bili spremni za rad kada su se vratili. Uživanje je raditi sa ovom grupom", optimističan je Arteta pred novu sezonu.

Za sada napadač ne stiže, a izbor između Gabrijela Žezusa i Kaija Haverca ne obećava u borbi sa Sitijem, bez sumnje u kvalitet obojice totalno suprotnih tipova fudbalera.

Ono što ublažava tu situaciju jeste što su obojica bili odlični tokom priprema, a u ubedljivoj pobedi protiv Bajera (4:1) i igrali zajedno i učestvovali u sva četiri pogotka.  Ipak, napadač svetske klase bi ovu ekipu u potpunosti transformirao. Barem je to moj utisak.

Na papiru imaće sjajnu priliku za uvertiru. Pred svojim navijačima protiv ekipe Vulverhemptona koju su savladali u svih poslednjih šest utakmica.

Transferi – bilans minus 45,1 miliona evra (*prikazane su samo osnovice obeštećenja, bez potencijalnih bonusa)

Došli: Rikardo Kalafijori (Bolonja – 45m), David Raja (otkup posle pozajmice, Brentford – 31,9m), Kiran Tirni (Real Sosijedad), Markinjos (Fluminense) – povratak posle pozajmice

❌ Otišli: Emil Smit Rou (Fulam – 31,8m), Mohamed El Neni (Al Džazira), Artur Okonkvo (Reksam), Sedrik Soareš (bez kluba) – besplatni transferi, Alber Sambi Lokonga (Sevilja), Nuno Tavareš (Lacio) – pozajmice

Aston Vila

Profimedia

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 18.30 Vest Hem – Aston Vila
2. kolo: (24.8.), 18.30 Aston Vila – Arsenal
3. kolo: (31.8.), 16.00 Lester – Aston Vila
4. kolo: (14.9.), 18.00 Aston Vila – Everton
5. kolo: (21.9.), 16.00 Aston Vila – Vulverhempton

Ekipa koja će nam biti zanimljiva za praćenje po svim merilima.

Velikan koji se probudio u eri Unaja Emerija, lep fudbal i naravno naš Kosta Nedeljković.

Mladi desni bek je još zimus potpisao za klub iz Birmingema, ali je ostao na pozajmici u Crvenoj zvezdi do kraja sezone. Dogodila se povreda, te Kostu nismo imali puno prilike da gledamo.

Kosta je nastupio u svih sedam pripremnih mečeva, a u poslednjem protiv Borusije Dortmund je odigrao čitavih 90 minuta.

"Polako se uklapa, dobro mu ide. Potrebno je vreme za naš stil igre. Naravno, to je igrač koji ima tek 18 godina, jako je mlad. Sa druge strane, veoma sam zadovoljan kakva je osoba i profesionalac. Vrlo je posvećen i ima želju da napreduje, to je jedini način. Potrebno mu je vreme, ali za sada sam zadovoljan njegovim radom", rekao je Emeri tokom pripremnog perioda i tako nagovestio da bismo Nedeljkovića mogli da gledamo i češće nego što smo pretpostavljali u debitantskoj sezoni. 

Konkurencija mu je najbolji igrač Vile iz sezone 2021/22 i poljski reprezentativac Metju Keš.

Težak posao je pred Aston Vilom koji je tokom prošlog prvenstva osigurala mesto u Ligi šampiona, gde će igrati po prvi put od sezone 1982/83.

Četvrto mesto je njihov najbolji učinak od 1996. godine, te je jedini negativan utisak to što nisu uspeli da osvoje Ligu konferencija, gde su viđeni kao aspolutni favorit. Doduše, baš kao i Bajer u UEFA takmičenju jedan stepenik iznad tog.

Sigurno da će gledati samo pozitivno. Okusili su evropski fudbal po prvi put od 2011. godine, te je i ta barijera probijena.

Dijabi i Luis, dvojica važnih igrača su napustili klub, ali su zamene spremne. Umesto druge i treće najveće prodaje u istoriji kluba stiglo je najskuplje pojačanje ikada – Amadu Onana iz Evertona. Belgijanac će naravno popuniti upražnjeno mesto nastalo odlaskom Brazilca, dok unutar kluba ima igrača podjednako kvalitetnih kao i Dijabi.

S obzirom na obaveze u evropskom takmičenju, tim je dodatno proširen. Matsen će praviti konkurenciju Dinju na mestu levog beka, povratnik Arčer najverovatnije Votkinsu i Duranu, Iling Džunior i Filodžen dodatno pojačavaju konkurenciju po krilima gde su Buendija, Rodžers, Baili...

Da li ćemo ponovo gledati Filodženovu magiju kao u Čempionšipu? Tanjug/Mike Egerton/PA via AP, File

Kako je Aston Vila prva po redu, treba primetiti i da je deo barem kvarteta premijerligaških klubova (ne računajući najveće koji su odavno prevazišli sve granice dobrog ukusa) koji su ovog leta bili umešani u očigledno nameštanje izveštaja kako bi se prilagodili finansijskom fer-pleju.

Ne postoji drugi način da se objasni kupovina 21-godišnjeg Luisa Dobina iz Evertona za nepunih 12 miliona evra i potom za gotovo identičan iznos seoba u suprotnom smeru njegovog vršnjaka Tima Iroegbunama. Zajedno nemaju ni 30 utakmica u Premijer ligi, a zbirna procenjena vrednost im je pet puta manja.

Naravno, ima i drastičnijih primera poput transfera Eliota Andersona iz Njukasla u Notingem Forest za 41 milion, odnosno prelazak Odiseasa Vlahodimosa iz redova "šumara" kod "svraka" za 23,6. Obojica višestruko preplaćeni, ali za sada očigledno ne postoji mehanizam koji bi to sprečio.

No, vratimo se Vili i prognozama. Ne treba očekivati da će Vila i ove sezone uspeti da se izbori za jedno od četiri mesta koja će voditi u Ligu šampionu.

Liga Evrope ili Liga konferencija je realan cilj za njih.

Transferi – bilans minus 48,8 miliona evra

Došli: Amadu Onana (Everton – 59,3m), Jan Matsen (Čelsi – 44.5 miliona evra), Kameron Arčer (Šefild junajted – 16,6m), Džejden Filodžen (Hal siti – 16m), Samjuel Iling Džunior (Juventus – 14m), Luis Dobin (Everton, prosleđen na pozajmicu u Vest Brom – 11,8), Enco Barenčea (Juventus – 8m), Ros Barkli (Luton – 5,9m), Kosta Nedeljković (Crvena zvezda – kraj pozajmice)

❌ Otišli: Musa Dijabi (Al Itihad – 60m), Daglas Luis (Juventus – 51,5m), Tim Iroegbunam (Everton – 10,7m), Morgan Sanson (otkup posle pozajmice, Nica – 4m), Viljami Sinisalo (Seltik – 1,2m), Kalum Čembers (Kardif – besplatan transfer), Filip Kutinjo (Vasko de Gama – pozajmica), Nikolo Zanijolo (Galatasaraj, pa Atalanta), Klemen Langle (Barselona) – kraj pozajmice

Bornmut

EPA-EFE/ASH ALLEN

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Notingem Forest – Bornmut
2. kolo: (25.8.), 15.00 Bornmut – Njukasl
3. kolo: (31.8.), 16.00 Everton – Bornmut
4. kolo: (14.9.), 21.00 Bornmut – Čelsi
5. kolo: (21.9.), 16.00 Liverpul – Bornmut

Debitantska sezona Andonija Iraole sa "trešnjicama" je bila uspešna. Baskijac je ispunio osnovni cilj, ostanak u eliti, te na to dodao još malo i završio na komotnom 12. mestu.

Veliki deo zasluga ide Dominiku Solankeu koji je sa 17 golova u Premijer ligi pokazao zašto je svojevremeno važio za najvećeg talenta Čelsijeve akademije.

Epilog je rekordna prodaja kluba, na koju bi trebalo da se nadoveže najskuplja kupovina pošto bi Solankeova zamena u transferu vrednom 35 miliona evra trebalo da bude Evanilson iz Porta.

Ono što najviše treba da raduje navijače jeste količina talenta koji imaju u poslednjoj liniji. Otišao je Lojd Keli, ali je na njegovo mesto doveden možda i još perpesktivniji Din Hojsen. Sa Ilijom Zabarnjim, to je štoperska linija za sledećih 10-15 godina, ali ne treba zaboraviti da na levom beku imaju Miloša Kerkeza, dok su sa druge strane nešto stariji, ali i dalje mladi Erons i novopridošli Arauho.

Bornmut bi trebalo da dobije i poklon iz redova premijerligaškog rivala kako se Liverpul sprema da im prosledi Giorgija Mamardašvilija, ukoliko pre toga uspeju da se dogovore sa Valensijom. Gruzin ne želi da greje klupu Alisonu, te bi godina ili dve pozajmice rešila problem koji ovaj klub ima na toj poziciji.

Glavni cilj kluba će i ove sezone biti ostanak u Premijer ligi, što bi trebalo relativno lako i da ostvare.

Transferi – bilans minus 1,3 miliona evra

Došli: Luis Sinistera (otkup posle pozajmice, Lids – 23,4m) Enes Unal (otkup posle pozajmice, Hetafe – 16,5m) Din Hojsen (Juventus, 15,2m), Hulijan Arauho (Barselona – 10m), Aleks Polsen (Velington, prosleđen na pozajmicu u Oklend – 2,2m) Danijel Džebison (besplatno), Hamed Traore (povratak posle pozajmice, Napoli)

❌ Otišli: Dominik Solanke (Totenhem – 64,3m), Kifer Mur (Šefild junajted – 1,8m), Lojd Keli (Njukasl), Džamal Lou (Šefild Venzdej), Rajan Frederiks, Daren Rendolf (bez kluba) – besplatni transferi, Andrej Radu (kraj pozajmice, Inter)

Brentford

EPA-EFE/ASH ALLEN

📅 Raspored

1. kolo: (18.8.), 16.00 Brentford – Kristal Palas
2. kolo: (25.8.), 17.30 Liverpul – Brentford
3. kolo: (31.8.), 16.00 Brentford – Sautempton
4. kolo: (14.9.), 16.00 Mančseter siti – Brentford
5. kolo: (21.9.), 16.00 Totenhem – Brentford

Još jedan klub koji je odlučio da ovog leta obori rekord ulaznog transfera dolaskom brazilskog napadača Igora Tijaga. Pojačanje iz Kluba Briža se za sada nije isplatilo.

Tijago je postigao dva gola na debiju protiv Vimbldona, ali se i povredio zbog čega ga neće biti na terenu do kraja godine.

Srećom, imaju Ajvana Tonija i do kraja avgusta je cilj njega zadržati. Naravno, pod preduslovom da se ovaj dobro vlada i ne bude nedostupan veći deo sezone.

Al Ahli bi rado video napadača vrednog više od 60 miliona evra u svojim redovima, a kako mu ugovor ističe sledećeg leta nije nerealno da do odlaska u Saudijsku Arabiju i dođe.

Stiglo je još jedno veliko pojačanje u vidu talentovanog Fabija Karvalja, stoga su ambicije kluba sigurno veće od 16. mesta koje je osvojeno prošle sezone.

Ostali su i bez velikog. Htele su "pčelice" jednog od naperpspektivnijih engleskih vezista Arčija Greja, ali se Totenhem umešao i doveo ga iako im pre toga nije ni bio prioritet.

Tek jedna pobeda u pripremnom periodu i nerešena kadrovska pitanja pred početak sezone nisu još uvek znaci za uzbunu, ali jesu upozorenja.

Transferi – bilans minus 23,9 miliona evra

Došli: Igor Tijago (Klub Briž – 33m), Fabio Karvaljo (Liverpul – 23,4m)

❌ Otišli: David Raja (otkup posle pozajmice, Arsenal – 31,9m), Fin Stivens (Sankt Pauli – 600 hiljada), Tomas Strakoša (AEK), Zanka (Anderleht), Šendon Baptist (Luton) – besplatni transferi, Nil Mopi (povratak posle pozajmice, Everton)

Brajton

Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Everton – Brajton
2. kolo: (24.8.), 13.30 Brajton – Mančester junajted
3. kolo: (31.8.), 13.30 Arsenal – Brajton
4. kolo: (14.9.), 16.00 Brajton – Ipsvič
5. kolo: (22.9.), 15.00 Brajton – Notingem Forest

Da li ćemo ikada više gledati stari Brajton?

Italijanski stručnjak Roberto De Zerbi je napustio ovog leta "galebove" i odselio se tamo gde ih sigurno isto tako ima mnogo – u lučki Marsej.

Iako se dovodio u vezu i sa većim klubovima, De Zerbi je odlučio da svoj trenerski put gradi na korak do njih. Od Sasuola, preko Šahtjora i Brajtona, do nesumnjivo istorijski najvećeg do sada Olimpika.

Iza sebe je ostavio ogromno sedmo mesto koje je osvojio sa Brajtonom i izlet u Ligu Evrope, osnovu na kojoj će graditi Fabijan Herceler.

Nemačkom stručnjaku je tek 31 godina i dolazi iz Sankt Paulija, koji je prošle sezone vratio u Bundesligu.

Podršku uprave itekako ima. Brajton ide ka cifri od potrošenih 200 miliona evra posle vesti o aktivaciji klauzule vredne 50 miliona za akviziciju Đorđinija Rutera iz Lidsa.

Nekoliko godina konstantnih prodaja im je to omogućila. Prošlog avgusta su obeležili godinu dana konstatnih prelazaka igrača i osoblja u Čelsi, od kojih su u tom periodu prihodovali 263 miliona evra. Dakle, samo od "plavaca".

Transfer politika je takva da se gledaju talentovani fudbaler, te su stoga dovedeni Minteh, Gruda, Osman i Malik Žunior, dok je vezni red pojačao tek nešto iskusniji i etabliraniji Vajfer.

Cilj je, očigledno, povratak u borbu za Evropu pošto su u prošloj sezoni ostali bez nje završivši na 11. mestu.

Transferi – bilans minus 87,2 miliona evra

Došli: Jankuba Minteh (Njukasl – 35m), Brajan Gruda (Majnc – 30m), Mats Vajfer (Fajenord – 30m), Ibrahim Osman (Norsjeland – 19,5m), Malik Žunior Jalsuje (Geteborg – 7m), Mahmud Dahud (povratak posle pozajmice, Štutgart)

❌ Otišli: Deniz Undav (otkup posle pozajmice, Štutgart – 26,7m), Paskal Gros (Borusija Dortmund – 7m), Mark Leonard (Birmingem – 590 hiljada), Adam Lalana (Sautempton), Stiven Alzate (bez kluba) – besplatni transferi, Fakundo Buonanote (pozajmica, Lester), Ansu Fati (povratak posle pozajmice, Barselona), Kasper Kozlovski (nepoznato obešteženje, Gazijantep)

Čelsi

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

📅 Raspored

1. kolo: (18.8.), 17.30 Čelsi – Mančester siti
2. kolo: (25.8.), 15.00 Vulverhempton – Čelsi
3. kolo: (1.9.), 14.30 Čelsi – Kristal Palas
4. kolo: (14.9.), 21.00 Bornmut – Čelsi
5. kolo: (21.9.), 13.30 Vest Hem – Čelsi

Enco Mareska je osuđen i pre početka sezone. U ovom trenutku, ne postoji teži posao u Premijer ligi od menadžera Čelsija.

Italijan je gradio put kao trener u Askoliju, Sevilji i Vest Hemu, pre nego što je zanat učio direktno od Pepa Gvardiole uporedo osvojivši Premijer ligu za mlade igrače sa Sitijem. To ga je preporučilo Lesteru koji je predvodio do titule u Čempionšipu i ekpsresnom povratku u elitu, samo da bi ih potom napustio.

Bez obzira na reputaciju poslednjih godina, kada Čelsi zove, treneri po pravilu odgovaraju iako im verovatno negde u podsvesti stoji da se tu neće zadržati.

Ni ovaj prelazni rok nije bio ništa manje haotičan u odnosu na prethodne. Svaki iole talentovani fudbaler je bio na meti Čelsija, neki su i prešli u London, ali bez jasnog plana šta će se raditi sa svim tim igračima.

Gomilalo se na pozicijama (40+ igrača u prvom timu) koje cu već krcate, pa Čelsi sada praktično ima četiri kandidata za startnu poziciju među stativama (Sančes, Petrović, Jorgensen i Kepa).

Mnogi su se šalili i na račun američkih vlasnika, govorivši da misle kako su se prevarili te da verovatno misle da su kupili neki NFL tim zbog čega i gomilaju igrače.

Uprkos sveopštoj konfuziji, Čelsi je uspeo da ima solidnu sezonu završivši na šestom mestu. Naravno, to za njih nije uspeh, ali da nije bilo Kola Palmera i to bi bilo daleko.

Ukoliko se plasiraju u grupnu fazu Lige konferencije, trebalo bi na to da gledaju kao priliku za pregršt mladih igrača da skupe neophodne minute, te da osvoje jedan od retkih trofeja koji im nedostaje u klupskim vitrinama.

Transferi – bilans minus 88 miliona evra

Došli: Pedro Neto (Vulverhempton – 60m), Kirnan Djuzberi-Hol (Lester – 35,4m), Filip Jorgensen (Viljareal, 24,5m), Omari Keliman (Aston Vila – 22,5m), Aron Anselmino (Boka Juniors, vraćen na pozajmicu – 16,5m), Renato Veiga (Bazel – 14m), Kejleb Vajli (prosleđen na pozajmicu u Strazbur, Atlanta – 10,1m), Mark Giju (Barselona – 6m), Tosin Adarabiojo (Fulam – besplatan transfer)

❌ Otišli: Jan Matsen (Aston Vila – 44,5m), Luis Hol (otkup posle pozajmice, Njukals – 33m), Omari Hačinson (otkup posle pozajmice, Ipsvič – 23,5m), Hakim Ziješ (Galatasaraj), Malang Sar (Lans), Tijago Silva (Fluminense) – besplatni transferi, Alfi Gilkrist (Šefild junajted), Gabrijel Slonina (Barnsli), Edi Bič (Krovli taun) – pozajmice

Kristal Palas

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

📅 Raspored

1. kolo: (18.8.), 15.00 Brentford – Kristal Palas
2. kolo: (24.8.), 16.00 Kristal Palas – Vest Hem
3. kolo: (1.9.), 14.30 Čelsi – Kristal Palas
4. kolo: (14.9.), 16.00 Kristal Palas – Lester
5. kolo: (21.9.), 18.30 Kristal Palas – Mančester junajted

Nisu ni na "Selhurst Parku" sanjali da će njihov fudbaler biti kapiten Francuske.

Doduše, na Olimpijskim igrama. Žan-Filip Mateta je kao pravi predstavnik stare škole sa uvučenim dresom vodio "trikolore" do finala, ali je tamo bolja bila Španija.

Kolega u dresu nacionalog tima mu je na tom turniru bio Majkl Olise, ali se njih dvojica nisu zajedno vratili u London, pošto je krilni fudbaler prešao u minhenski Bajern. Da, još jedna rekordna prodaja ovog leta.

Kao zamena je stigao Ismaila Sar koji uprkos tome što je važio za velikog talenta kada je dolazio u Votford, isti nikada nije ostvario, te je i pitanje koliko će moći da nadomesti odlazak Olisea.

Da je ostao, ekipa Olivera Glaznera bi možda mogla da se nada i borbi za neko od mesta koje vodi u Evropu sledeće sezone, nakon što su prošlu sezonu okončali na 10. mestu.

Pokazatelj sjajne sezone koju su imali je podatak da je četvorica njihovih igrača (Mark Gueji, Adam Vorton, Ebereči Eze i Din Henderson) dobilo poziv Gereta Sautgejta – najviše od svih.

Transferi – bilans plus 23,4 miliona evra

Došli: Ismaila Sar (Olimpik Marsej – 15m), Čadi Rijad (Real Betis – 15m), Daiči Kamada (Lacio, besplatan transfer)

❌ Otišli: Majkl Olise (Bajern Minhen – 53m), Skot Benks (Senkt Pauli – 400 hiljada), Nejtan Ferguson, Džejms Tomkins (bez kluba), Žairo Ridelvald (Rojal Antverp) – besplatni transferi

Everton

EPA-EFE/TOLGA AKMEN

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Everton – Brajton
2. kolo: (24.8.), 16.00 Totenhem – Everton
3. kolo: (31.8.), 16.00 Everton – Bornmut
4. kolo: (14.9.), 18.30 Aston Vila – Everton
5. kolo: (21.9.), 16.00 Lester – Everton

Ni oduzimanje bodova nije moglo da prekine sjajan niz "karamela" od 70. uzastopnih sezona provedenih u najvišem rangu engleskog fudbala. Nečiji životni vek.

Zajedno sa Šonom Dajšom, ulaze i u 71.

U novembru su kažnjeni sa čak 10 oduzetih bodova zbog kršenja finansijskih pravila, što je bila najveća kazna u istoriji. Naknadno, posle žalbe, je smanjena na šest.

To nije bilo sve, jer su u aprilu ponovo kažnjeni. Ovog puta sa dva oduzeta boda, te su tako postali prvi tim koji je dvaput kažnjen u istoj sezoni.

Na kraju su uspeli sa komotnih 16 bodova više od Lutona koji je bio prvi ispod "crte", odnosno 24 kada uračunamo one oduzete.

Pred start nove sezone ostali su bez jednog od najboljih igrača Amadua Onane. Izlazni transferi Belgijanaca iz ovog dela Liverpula su uvek papreni, te je tako Onana koštao Vilu gotovo 60 miliona evra, nakon što je Mančester junajted platio Romela Lukakua skoro 90 još 2017. godine.

Ukoliko ne bude novih kazni i drugih nepredviđenih okolnosti, za očekivati je da Everton ove sezone bude jedna od onih ekipa iz sredine tabele koje se niti bore za opstanak niti za Evropu. Poneki "skalp" je sve što se od njih može očekivati.

Ova sezona će se pamtiti pre po tome što će biti poslednja na kultnom "Gudisonu".

U susret njoj glavna vest nije ni to ni transferi, nego prodaja kluba američkom biznismenu Džonu Tekstoru, koja je skoro pa kompletirana.

Transferi – bilans plus 32,9 miliona evra

✅ Došli: Džejk O‘Brajen (Olimpik Lion – 19,5m), Ilman Endiaje (Olimpik Marsej – 18m), Tim Iroegbunam (Aston Vila – 10,7m), Jesper Lindstrom (pozajmica sa pravom otkupa, Napoli – 2m), Nil Mopi (povratak posle pozajmice, Brajton)

❌ Otišli: Amadu Onana (Aston Vila – 59,3m), Ben Godfri (Atalanta – 12m), Luis Dobin (Aston Vila – 11,8m), Endi Lonergan (Vigan), Andre Gomeš, Dele Ali (bez kluba), Arnaut Danžuma (povratak posle pozajmice, Viljareal)

Fulam

EPA-EFE/TOLGA AKMEN

📅 Raspored

1. kolo: (16.8.), 21.00 Mančester junajted – Fulam
2. kolo: (24.8.), 16.00 Fulam – Lester
3. kolo: (31.8.), 16.00 Ipsvič – Fulam
4. kolo: (14.9.), 16.00 Fulam – Vest Hem
5. kolo: (21.9.), 16.00 Fulam – Njukasl

Nije se kraj Temze preterano osetio izostanak Aleksandra Mitrovića prošle sezone.

Ponajviše zahvaljujući u drugom delu sezone sjajnom Rodrigu Munisu. Brazilski napadač se nije naigrao u prvom delu, ali je u nastavku postigao svih svojih devet premijerligaških pogodaka.

Time je najviše doprineo mirnoj završnici šampionata za Fulam, koji je na kraju bio 13.

Ponoviti to biće veliki izazov, s obzirom na odlazak dvojice ključnih igrača. Verovatno i najbolji igrač ekipe Palinja je otišao u Bajern i umalo oborio rekord Mitrovića kada je visina obeštećenja izlaznih transfera u pitanju, dok ja Adarabiojo otišao u Čelsi po isteku ugovora.

Fulam je reagovao rekordnom kupovinom, stigao je Smit Rou iz Arsenala, pa ćemo videti koliko Englez može u sistemu u kom je glavni igrač upravo on.

Biće zanimljivo ispratiti i da li će status Saše Lukića kod Marka Silve biti bolji, nakon što je prošle godine skupio svega 1,120 minuta u Premije ligi.

Transferi – bilans plus 12,5 miliona evra

Došli: Emil Smit Rou (Arsenal – 31,8m), Horhe Kuenka (Viljareal – 6,7m), Rajan Sesenjoj (Totenhem – besplatan transfer), Kevin Embabu (Augzburg), Karlos Vinisijus (Galatasaraj) – povratak posle pozajmice

❌ Otišli: Žoao Palinja (Bajern Minhen – 51m), Tosin Adarabiojo (Čelsi), Bobi Rid (Lester), Tim Rim (Šarlot), Marek Rodak (Al Etifak), Vilijan, Terens Kongolo (bez kluba) – besplatni transferi

Ipsvič

Profimedia/Andy Rowland

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 13.30 Ipsvič – Liverpul
2. kolo: (24.8.), 16.00 Mančester siti – Ipsvič
3. kolo: (31.8.), 16.00 Ipsvič – Fulam
4. kolo: (14.9.), 16.00 Brajton – Ipsvič
5. kolo: (21.9.), 16.00 Sautempton – Ipsvič

Dve uzastopne promocije dovele su Ipsvič do Premijer lige po prvi put posle 22 godine.

Sve zahvaljujući mladom stručnjaku Kiranu Mekeni, koji se za trenera školovao radeći za podmlatkom Mančester junajteda.

Pred njim je do sada najveći izazov. Prošle sezone smo imali situaciju da su Barnli, Luton i Šefild junajted kao novajlije unapred otpisane, što se potom i desilo.

Oko Ipsviča vlada identičan narativ, kako je veliko iznenađenje samo po sebi to što su uspeli i da uđu u Premijer ligu i to direktno sa druge pozicije Čempionšipa.

Sa 96 poena su postavili rekord kao ekipa koja ih je najviše skupila bez da je osvojila titulu. Postali su prvi od Sautemptona 2012. godine koji su uspeli iz Lige 1 da stignu do Čempionšipa, a odmah potom i rang više.

Malo će to sve značiti ukoliko ne dovedu adekvanta pojačanja, kako sva dosadašnja nisu baš premijerligaškog kvaliteta.

Hačinson je najskuplja akvizicija do sada, nakon što je prošlu sezonu proveo na pozajmici. On, baš kao i štoper Grivs jesu dokazani fudbaleri u tom rangu takmičenja, ali pitanje je da li mogu i korak napred. Isto važi i za talentovanog Delapa i gomana Murića.

U ovom trenutku, Ipsvič je glavni kandidat za poslednje mesto i brz povratak nazad. Baš kao i Luton prošle godine u ovo vreme, pa su čak i oni uspeli da u jednom trenutku budu u igri i na kraju ostave iza sebe dva tima.

Zašto i Ipsvič u najgorem slučaju ne bi mogao da ima časnu sezonu poput te. Ka njoj mogu da krenu od starta. Liverpul, pa Siti u prva dva kola. Paklena dobrodošlica.

Transferi – bilans minus 71,3 miliona evra

Došli: Omari Hačinson (otkup posle pozajmice, Čelsi – 23,5m), Džejkob Grivs (Hal siti – 21,5m), Lijam Delap (Mančester siti – 17,8m), Arijanet Murić (Barnli, 9,5m), Konor Tauzend (Vest Brom, 590 hiljada), Ben Džonson (Vest Hem, besplatan transfer)

❌ Otišli: Gasan Ahadme (Čarlton – 1,1m), Idris El Mizuni (Oksford junajted – 470 hiljada), Valcav Hladki (Barnli), Kejden Džekson (Derbi), Panuče Kamara (Kravli taun), Nik Hejs (Barnet), Kori Ndaba (Kilmarnok) – besplatni transferi, Sone Aluko (penzija)

Lester siti

Profimedia

📅 Raspored

1. kolo: (19.8.), 21.00 Lester – Totenhem
2. kolo: (24.8.), 16.00 Fulam – Lester
3. kolo: (31.8.), 16.00 Lester – Aston Vila
4. kolo: (14.9.), 16.00 Krisal Palas – Lester
5. kolo: (21.9.), 16.00 Lester – Everton

Šta sve može da se desi u rasponu od jedne decenije? Evo jednog primera.

Lester je u sezoni 2013/14 osvojio Čempionšip, potom bio na rubu ispadanja iz Premijer lige, samo da bi je u svojoj drugoj sezoni osvojili.

Potom su ipak ispali u drugi rang takmičenja 2023. godine, da bi onda još jednom slavili u Čempionšipu u sezoni za nama.

Dakle, odgovor je dve titule Čempionšipa, jedna Premijer lige i 10 godina zabave uz fenomenalnog Džejmija Vardija koji ne namerava da stane pa je i produžio ugovor.

Nije bilo sumnje da će se Lester vratiti u elitu, kako su imali previše kvalitetan tim da iz nje i ispadnu. Stoga i nije za očekivati ekspresan povratak nazad kao što je to slučaj sa Ipsvičem.

Enco Mareska je posle uspešne sezone napustio klub, a na njegovo mesto je stigao Stiv Kuper.

"Zaista sam uzbuđen i ponosan što sam postavljen za trenera Lestera. Ovo je fantastičan klub bogate istorije, sa strastvenim navijačima. Uzbuđen sam što ću raditi sa tako talentovanom ekipom i radujem se izazovu i ostvarivanju zajedničkih ambicija u Premijer ligi", rekao je na predstavljanju Kuper koji je prethodno uveo Notingem Forest u Premijer ligu.

Jedna od njegovih najvećih uzdanica će biti Isahaku Fatavu, kog je Lester otkupio posle pozajmice iz Sportinga.

Zanimljivo je da je Fatavu napustio rodnu Ganu i ekipu Stedfasta bez obeštećenja kada se selio u Lisabon, ali je tada postignut dogovor sa Portugalcima da Stedfastu pripadne pola sume od transfera Fatavua ako bude prodat u naredne tri sezone (od trenutka kada je napustio Ganu).

U međuvremenu, Lester i Sporting su postigli sporazum prema kom je engleski klub u obavezi da otkupi igrača ukoliko se plasira u Premijer ligu, što se na kraju i desilo.

Lester je tako morati da plati 17 miliona evra Sportingu za "slobodu" Fatavua, a to je značilo i da će pola te sume, završiti na računu kluba iz Gane. Stedfast je tako inkasirao najveći novac u istoriji kluba, kako je prethodna rekordna  zarada od najvećeg izlaznog transfera iznosila 25.000 evra.

Transferi – bilans minus 1,5 miliona evra

✅ Došli: Isahaku Fatavu (otkup posle pozajmice, Sporting – 17m), Kejleb Okoli (Atalanta – 14m), Majkl Golding (Čelsi – 5,9m), Bobi Rid (Fulam – besplatan transfer), Fakundo Buonanote (Brajton – pozajmica), Viktor Kristijansen (Bolonja), Bubakari Sumare (Sevilja) – povratak posle pozajmice

❌ Otišli: Kirnan Djuzberi-Hol (Čelsi– 35,4m), Keleči Ihenačo (Sevilja – besplatan transfer), Hari Sutar (Šefild junajted – pozajmica), Mark Olbrajton, Denis Pret (bez kluba), Junus Akgun (kraj pozajmice, Galatasaraj)

Liverpul

Profimedia/Sportimage Ltd/Alamy Live News

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 13.30 Ipsvič – Liverpul
2. kolo: (25.8.), 17.30 Liverpul – Brentford
3. kolo: (1.9.), 17.00 Mančester junajted – Liverpul
4. kolo: (14.9.), 16.00 Liverpul – Notingem Forest
5. kolo: (21.9.), 16.00 Liverpul – Bornmut

Dobro došli u postklopovsku eru. Nije dobro počela.

Holandski stručnjak Arne Slot se čini kao idealna zamena za Nemca, sa sličnim stilom fudbala koji je forsirao u Fajenordu. Međutim, bez sveže krvi se ne može.

Liverpul je za sada jedini klub koji nije doveo niti jedno pojačanje nakon što se Martin Zubimendi predomislio, a Majkl Edvards i Ričard Hjuz, zaduženi za transfere, tvrdoglavo se uhvatili principa "ili on ili niko".

Daleko od toga da trećeplasirani iz prošle sezone nema dobru osnovu, ali bi im nekoliko pojačanja (i pre svega ta "šestica" poput Zubimendija) pomogla da smanje jaz između njih i Mančester sitija i Arsenala.

"Redsi" su u jednom trenutku prošle sezone sa istim ovim timom bili u konkurencinciji za sva četiri trofeja, pre nego što su povrede pokvarile oproštaj Jirgena Klopa. Scenario koji bi lako mogao da im se ponovi ove sezone, ukoliko ne reaguju na vreme.

Kada bi mečevi u predsezoni bili merilo, Slotov Liverpul bi obećavao. Jeste na debiju poražen protiv Prestona golčinom Robija Brejdija, igrača poniklog u Junajtedu, ali je potom usledio sjajan period.

Ređali su se trijumfi nad Betisom (1:0), Arsenalom (2:1), Mančester junajtedom (3:0), Seviljom (4:1) i remijem sa Las Palmasom (0:0) u meču koji je usledio odmah potom, a Tajler Morton postao prvi igrač u istoriji kluba koji je odigrao dva meča za Liverpul istog dana.

Slot je za sada uspešno implementirao svoj stil igre, ekipa je imala nekoliko maestralnih akcija na pripremama, ali bi nedostatak rotacije ponovo mogao da ih košta.

U ovom trenutku ne kriju svoj stav – imamo talentovane igrače, želimo treninzima da ispunimo njihov potencijal pre nego da kupujemo iz drugih klubova.

I to je legitimno, do trenutka kada se prodaje Fabio Karvaljo, jedan od najboljih iz pripremnog perioda. Od kako je došao iz Fulama, bilo je jasno da nešto ne štima, pa će buduća karijera Portugalca pokazati sa koje je strane bio problem.

Profimedia/Every Second Media

"Redsi" ne prezaju ni od prodaje Bena Doaka, jedan od najboljih mladih štopera liga "petice" Sep van den Berg je takođe na prodaju, pominje se i odlazak, doduše za sada samo na pozajmicu, Stefana Bajčetića, a mnogi drugi iz podmlatka su već otišli tim putem.

Trenutno najveća uzdanica tima, u skladu sa filozofijom kluba, je Tajler Nioni. Još jedno od Klopove dece, na koje kao da se neko okomio.

Ukoliko pojačanja ne bude do kraja, Liverpulu će biti potreban čist zdravstveni bilten tokom većeg dela sezone, ako žele da ispune i minimalne zacrtane ciljeve.

Ako budu imali sreće u tom pogledu, trenutni tim ima dovoljno kvaliteta da se umeša u borbu za Top 3.

Transferi – bilans plus 23,4 miliona evra

Došli: Sep van den Berg (povratak posle pozajmice, Majnc)

❌ Otišli: Fabio Karvaljo (Brentford – 23,4m), Adrijan (Real Betis), Žoel Matip (bez kluba) – besplatni transferi, Tijago Alkantara (penzija)

Mančester siti

EPA-EFE/ANDY RAIN

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 17.30 Čelsi – Mančester siti
2. kolo: (24.8.), 16.00 Mančester siti – Ipsvič
3. kolo: (31.8.), 17.00 Vest Hem – Mančester siti
4. kolo: (14.9.), 16.00 Mančester siti – Brentford
5. kolo: (22.9.), 17.30 Mančester siti – Arsenal

Može li neko da stane na put četvorostrukom uzastopnom šampionu?

Mančester Siti je imao sjajnu uvertiru u novu sezonu, osvojivši Komjuniti šild protiv gradskog rivala Junajteda i tako otvorio možda i poslednju za Pepa Gvardiolu među "građanima".

Španskom stručnjaku sledećeg leta ističe ugovor i iako postoje naznake da će ga produžiti, za sada to ne čini.

Pitanje je kolikog udela u tome ima i aktuelni proces koji se vodi protiv Sitija povodom čak 115 optužbi u vezi sa kršenjem finansijskog fer-pleja.

Terete se da nisu davali tačne finansijske detalje, ali i da nisu sarađivali tokom istrage. Procene su da bi nezavisna komisija mogla da donese presudu početkom 2025. godine, a teoretski je moguće da budu kažnjeni i izbacivanjem iz lige.

Da, teoretski.

U isto vreme, Siti kao da je prodajom Hulijana Alvaresa odgovorio na kritike koje se sa svih strana slivaju ka "Etihadu".

Argentinac je pre samo dve godine iz River Plejta stigao za 20 miliona evra, a sad je prodat Atletiku za čitavih 75, plus još 20 kroz bonuse.

Sa kadrovske tačke gledišta, Gvardiola se možda i kaje zbog toga kako je odmah potom ostao bez Oskara Boba koji je trebalo da popuni upražnjeno mesto i u potpunosti se probije u prvi tim, ali se povredio. Nećemo ih žaliti, ima ko će da igra.

Uprkos najavama da će klub napustiti Kevin De Brujne, za kog su interesovanje pokazali Saudijci, to se još uvek nije dogodili i predstavljaće najveće pojačanje ovog leta.

Svaki fudbaler će biti potreban na raspolaganju španskom stručnjaku, kako će ponovo igrati u svakom takmičenju ove sezone i to promenjenom formatu Lige šampiona i proširenom Svetskom klupskom prvenstvu.

Čak 13 igrača predstavljalo je Siti na Evropskom prvenstvu, najviše od svih klubova osim Intera koji ih je imao isto toliko. Polovina je stigla do same završnice.

U tom pogledu je dobra vest jedini što Norveška nije obezbedila svoje mesto na tom takmičenju, pa tako udarna igla tima Erling Haland u potpunosti odmoran dočekuje novu sezonu.

Transferi – bilans plus 91 milion evra

✅ Došli: Savio (Troja – 25m), Žoao Kanselo (Barselona), Kalvin Filips (Vest Hem), Maksimo Perone (Las Palmas) – povratak posle pozajmice

❌ Otišli: Hulijan Alvares (Atletiko Madrid – 75m), Tejlor Harvud-Belis (Sautempton – 23m), Serhio Gomes (Real Sosijedad – 9m), Tomi Dojl (otkup posle pozajmice, Vulverhempton – 5m), Jan Kouto (pozajmica sa pravom otkupa, Borusija Dortmund – 4m)

Mančester junajted

EPA-EFE/TOLGA AKMEN

📅 Raspored

1. kolo: (16.8.), 21.00 Mančester junajted – Fulam
2. kolo: (24.8.), 13.30 Brajton – Mančester junajted
3. kolo: (1.9.), 17.00 Mančester junajted – Liverpul
4. kolo: (14.9.), 13.30 Sautempton – Mančester junajted
5. kolo: (21.9.), 18.30 Kristal Palas – Mančester junajted

Da nije Čelsija i Aston Vile, o Mančester junajtedu bismo govorili kao najvećem trošadžiji ovog leta. Ne u Evropi, već svetu. Četvrti je Vest Hem, a u Top 10 su još Brajton i Totenhem što dovoljno govori o platežnoj moći Engleza.

Junajted zato jeste jedini klub koji je u odnosu prodatih i kupljenih igrača otišao u devetocifreni minus.

Ako pitate njihove navijače – vredi. Zimus je INEOS na čelu sa Sir Džejmijem Retklifom otkupio gotovo trećinu akcija na "Teatru snova" i najavio novi, svetliji period kluba.

Stoga je svima u Mančesteru mnogo značilo kada je Leni Joro, jedan od najtalentovanijih defanzivaca sveta, odbio da sačeka Real u korist prelaska u Junajted. Podatak koji više govori o narasloj moći Madriđana, ali bez obzira.

Erik Ten Hag je odlučio ovog leta da se posveti odbrani gde je bio "osuđen" da mu prvi izbor bude vremešni Džoni Evans.

Ono što brine, jeste izjava holandskog stručnjaka pred sam početak sezone. Junajted će na "Old Trafordu" odigrati sa Fulamom prvi meč 33. po redu premijerligaške kampanje, a dan pred njihov trener tvrdi da "tim nije spreman".

"Tim nije spreman, ali liga počinje. Ne možemo se sakriti od toga. Moramo se nositi s tim", rekao je Ten Hag.

Kada to kaže, najverovatnije misli i na činjenicu da su neki od ključnih igrača poput Jora, Hojlunda i Šoa povređeni.

Nekadašnji trener Ajaksa je napravio svojevrsnu 2.0 verziju "kopljanika", te sada u timu ima petoricu bivših igrala kluba iz Amsterdama sa dolaskom De Lihta i Mazrauija. Od ranije su tu Martines, Onana i Antoni.

Bio je tu i Doni van de Bek čiji se karijerni sunovrat najbolje oslikava u 500.000 evra za koliko je ovog leta prodat Đironi. Ni sa drugim bivšim saradnicima, Ten Hag nije imao previše sreće. Najbolje se pokazao Lisandro Martines, ali je Argentinac najpodložniji povredama.

Uprkos velikom poverenju simpatizera "crvenih đavola" u novu upravu, veliki zaokreti se ne prave preko noći te im sigurno predstoji još jedna turbulentna sezona koja će se završiti najverovatnije mestom koje će voditi u Ligu Evrope.

Ako na to odbrane i trofej FA kupa, mogu smatrati sezonu uspešnom.

Transferi – bilans minus 104,4 miliona evra

Došli: Leni Joro (Lil – 62m), Matis De Liht (Bajern Minhen – 45m), Džošua Zirkzi (Bolonja – 42,5m), Nuser Mazraui (Bajern Minhen – 15m), Džejdon Sančo (Borusija Dortmund), Fakundo Pelistri (Granada), Hanibal (Sevilja) – povratak posle pozajmice

❌ Otišli: Mejson Grinvud (Olimpik Marsej – 26m), Aron Van-Bisaka (Vest Hem – 17,6m), Vili Kambvala (Viljareal – 10m), Alvaro Kareras (otkup posle pozajmice, Benfika – 6m), Doni van de Bek (Đirona – 500 hiljada), Rafael Varan (Komo), Entoni Marsijal, Brendon Vilijams (bez kluba, Omari Forson (Monca) – besplatni transferi, Sofjan Amrabat (kraj pozajmice, Fiorentina)

Njukasl junajted

Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Njukasl – Sautempton
2. kolo: (25.8.), 15.00 Bornmut – Njukasl
3. kolo: (1.9.), 14.30 Njukasl – Totenhem
4. kolo: (15.9.), 17.30 Vulverhempton – Njukasl
5. kolo: (21.9.), 16.00 Fulam – Njukasl

Saudijski projekat nastavlja punom pared napred.

Od velikana, do jo-jo kluba, pa nazad na putu za mesto među najboljim na ostrvu. To je priča Njukasla u poslednje tri decenije.

Klub je prošle sezone posle 20 godina odsustva zaigrao u Ligi šampiona, što se odrazilo i na učinak u ligi gde su završili kao sedmi. Nisu imali ni sreće sa povredama, pa u kontekstu toga mogu biti zadovoljni.

Entoni Gordon, Aleksander Isak i Luis Majli su napravili ogroman iskorak napred, ali postoje i dalje neke nedoumice kadrovskog smisla kada su "svrake" u pitanju. Pre svega na desnom krilu, gde su opcije trenutno samo Almiron i Marfi.

Vraća se Nik Poup na olakšanje svih na "Sent Džejms parku" koji neće morati više da gledaju Martina Dubravku, dok će Sandro Tonali praktično biti kao pojačanje. Italijan bi mogao da zaigra već prvog septembra, u trećem kolu, protiv Totenhema.

Nadamo se da ćemo i mi u Srbiji imati priliku da gledamo našeg prvog fudbalera u dresu Njukasla još od Miodraga Pivaša. Talentovani igrač, koji pokriva pozicije štopera i zadnjeg veznog, je ovog leta stigao iz Jedinstva sa Uba u jednom od najneočekivanijih transfera.

"Neverovatno je pridružiti se tako velikom klubu kao što je Njukasl i jedva čekam da počnem. Vidim projekat kluba i izgleda sjajno, što me je ubedilo da potpišem za Njukasl. Vidim da su se mladi igrači ovde veoma dobro razvili i želeo bih da uradim isto - da se razvijem i uđem u prvi tim Njukasla. Veoma sam uzbuđen i jedva čekam da počnem", rekao je Pivaš na predstavljanju.

Videćemo koliko će mu prostora dati Edi Hau, kako će ambicije kluba sigurno biti povratak u neko od evropskih takmičenja.

Transferi – bilans plus 7,2 miliona evra

Došli: Luis Hol (otkup posle pozajmice, Čelsi – 33m), Odiseas Vlahodimos (Notingem Forest – 23,6m), Vilijam Osula (Šefild junajted – 11,6m), Miodrag Pivaš (Jedinstvo ub – 800 hiljada). Lojd Keli (Bornmut), Džon Radi (Birmingem) – besplatni transferi, Garang Kuol (povratak posle pozajmice, Volendam)

❌ Otišli: Eliot Anderson (Notingem Forest – 41,2m), Jankuba Minteh (Brajton – 35m), Met Riči (Portsmut), Loris Karijus, Pol Damet, Džef Hendrik (bez kluba) – besplatni transferi

Notingem Forest

Profimedia

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Notingem Forest – Bornmut
2. kolo: (24.8.), 16.00 Sautempton – Notingem Forest
3. kolo: (31.8.), 16.00 Notingem Forest – Vulverhempton
4. kolo: (14.9.), 16.00 Liverpul – Notingem Forest
5. kolo: (22.9.), 15.00 Brajton – Notingem Forest

Čelsi u malom.

Koliko je igrača protutnjalo kroz Notingem u ove dve premijerligaške sezone, teško je pobrojati.

Teško je funkcionisati u takvom sistemu, što je jasno i kada vidimo da su uprkos velikim ulaganjima jedva ostali u eliti prošle sezone. Pobedom nad Barnlijem (2:1) tek u poslednjem kolu im je to uspelo, pa je jasno da su imali dosta sreće kada je reč o rivalu protiv kog su igrali tako važan meč.

Na kraju su skupili svega 32 poena i tako oborili rekord VBA iz sezone 2004/05 (34) kao ekipa sa najmanjim brojem poena koja nije ispala.

Njihov učinak je umanjila kazna zbog kršenja finansijskih pravila i jedina su ekipa uz Everton koja je zbog toga kažnjena. Žalili su se, ali je utvrđeno da nisu imali zbog čega te je minus od četiri boda ostao na snazi.

Kao što smo gore i pomenuli, očigledno im to nije bilo dovoljno da se trgnu pa su i ovog leta imali itekako sumnjivu Anderson – Vlahodimos trampu, iako ona zvanično nije bila kako je reč o dva odvojena transfera.

U takav sistem je stigao naš reprezentativac Nikola Milenković. Iako je lepo videti još jednog našeg igrača u Premijer ligi i to velikanu kakav je Forest, sumnja da je to dobar potez itekako postoji.

Štoper srpskog nacionalnog tima je uvršten i na listu koju je BBC sastavio o 10 novajlija na koje treba obratiti pažnju.

"Notingem Forest se nada da ove sezone napredovati u odnosu na prethodnu u kojoj se borio za opstanak. Pojačali su odbranu potpisivanjem reprezentativca Srbije Nikole Milenkovića. Ovaj 26-godišnjak je došao iz italijanske Fiorentine, gde je upisao 264 utakmice i postigao 17 golova. Milenković je za Srbiju odigrao 56 utakmica i igrao je u svim utakmicama grupe C na EURO 2024, uključujući i poraz od Engleske sa 1:0", predstavila je ta medijska kuća našeg fudbalera.

Milenkoviću i Forestu sledi još jedna sezona u kojoj će se grčevito boriti za ostanak.

Transferi – bilans plus 9,9 miliona evra

Došli: Eliot Anderson (Njukasl – 41,2m), Nikola Milenković (Fiorentina – 14,3m), Žota Silva (Vitorija Gimaraeš – 7m), Marko Stamenić (Crvena zvezda, prosleđen na pozajmicu u Olimpijakos – 5,5m), Karlos Migel (Korintijans – 4m), Erik da Silva Moreira (Senkt Pauli – 1,5m), Džo Voral (Bešiktaš), Džondžo Šelvi (Rizespor), Omar Ričards (Olimpijakos), Hvang Ui-džo (Alanjaspor) – povratak posle pozajmice

❌ Otišli: Musa Niakate (Olimpik Lion – 31,9m), Odiseas Vlahodimos (Njukasl – 23,6m), Orel Mangala (otkup posle pozajmice, Olimpik Lion – 23,4m), Remo Frojler (otkup posle pozajmice, Bolonja – 4,5m), Skot Mekena (Las Palmas), Brendon Agilera (Rio Ave), Loik Mbe So, Hari Arter, Vejn Henesi, Šeiku Kujate (bez kluba) – besplatni transferi), Đovani Rejna (Borusija Dortmund), Gonzalo Montijel (Sevilja), Divok Origi (Milan), Rodrigo Ribeiro (Sporting), Nuno Tavereš (Arsenal, pa prodat Laciju) – kraj pozajmice

Sautempton

Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Njukasl – Sautempton
2. kolo: (24.8.), 16.00 Sautempton – Notingem Forest
3. kolo: (31.8.), 16.00 Brentford – Sautempton
4. kolo: (14.9.), 13.30 Sautempton – Mančester junajted
5. kolo: (21.9.), 16.00 Sautempton – Ipsvič

Riki Lambert, Džek Kork, Morgan Šnajderlin, Žoze Fonte i Adam Lalana bili su osnova Sautemptona koji je klub vratio u Premijer ligu 2012. posle sedam godina odsustva i burnog perioda.

Na zimu je stigao Bili Šarp koji je dodatno pogurao drugu uzastopnu promociju, kao što je Ipsvič uradio ove sezone i to je bila osnova za stabilnog premijerligaša koji je "u cugu" proveo 10 godina sa najboljima, pre nego što je pretprošle sezone ispao.

Brzo se Sautempton vratio, savladavši favorizovani Lids u finalu plej-ofa, a za nagradu su dobili povratak Lalane koji je imao želju da se u klubu u kom je ponikao i oprosti od fudbala.

Ako ćemo da sudimo prema transferima, ekipa Rasela Martina je drugi kandidat za brz povratak nazad. Ostali su bez nekoliko iskusnih igrača poput Ljanka, Ćaleta Cara, Peroa ili Armstronga, koji i sami po sebi nisu dovoljni za ostanak u Premijer ligi, ali da stvar bude gora ni za njih nisu našli adekvatne zamene.

Činjenica da razmatraju pozajmicu Leslija Ugočukvua iz Čelsija, odnosno razigravanje tuđih talenata, pokazuje manjak ambicije uprave ili naprosto nedostatak sredstava za nešto više.

Ono što ih možda "vadi" jeste veliki broj igrača koji se vraća sa pozajmica, ali brine i njihova vernost klubu kada su odbili da igraju u Čempionšipu, ali i činjenica da niko od njih do sada nije dokazao da poseduje kvalitet neophodan za Premijer ligu.

Nemaju preterano zahtevan raspored na startu, pa će biti jasnije kako stvari stoje na "Sent Merisu".

U startu, da je dobro – nije.

Transferi – bilans minus 51,6 miliona evra

Došli: Tejlor Harvud-Belis (Mančester siti – 23m), Flin Dauns (Vest Hem – 17,8m), Ben Brereton Dijas (Viljareal – 8,3m), Jukinari Sugavara (AZ Alkmar – 7m), Nejtan Vud (Svonsi – 3,5m), Roni Edvards (Piterboro – 3,5m), Velington (Sao Paulo), Čarli Tejlor (Barnli), Adam Lalana (Brajton), Žuan (Sao Paulo), Rento Takaoka (Nisho) – besplatni transferi, Kurju Macuki (Tokio, prosleđen na pozajmicu u Goztepe) – nepoznato obeštećenje, Karlos Alkaras (Juventus), Pol Onuaču (Trabzonspor), Armel Bela-Kočap (PSV), Mateuš Lis (Goztepe) – povratak sa pozajmice

❌ Otišli: Ljanko (Atletiko Mineiro – 4,5m), Duje Ćaleta-Car (Olimpik Lion – 3,5m), Romen Pero (Real Betis – 3,5m), Če Adams (Torino), Stjuart Armstrong (bez kluba) – besplatni transferi

Totenhem

Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama

📅 Raspored

1. kolo: (19.8.), 21.00 Lester – Totenhem
2. kolo: (24.8.), 16.00 Totenhem – Everton
3. kolo: (1.9.), 14.30 Njukasl – Totenhem
4. kolo: (15.9.), 15.00 Totenhem – Arsenal
5. kolo: (21.9.), 16.00 Totenhem – Brentford

Neko je u severoistočnom Londonu tražio pojačanja preko "Menadžera".

Grej i Bergval su ogromni zalozi za budućnost, ali šta sa sadašnošću?

Sonu su 32 godine i ovo je jedna od poslednjih sezona u njegovoj eri, ali je Koreanac izgleda osuđen da za vernost Totenhemu bude "nagrađen" sa nula trofeja. Čak je i doveden Hjok, za kog pričaju da je novi Son.

Da, stigao je Solanke. Potrošen je ogroman novac na njega, ali to je samo zamena za Harija Kejna koja je stigla godinu dana kasnije. Nedokazana u velikim klubovima i sa tek jednom sjajnom sezonom iza sebe pride.

Ako je plan kluba da dovodi mlade igrače i njih razvija u zvezde, imam loše vesti. Ti isti fudbaleri će prvom prilikom gledati kako da odu iz Totenhema. Teško je i neutralnim posmatračima da uz "pevce" ne vezuju gubitnički mentalitet.

Teška je bila prva sezona bez Lorisa i Kejna. Klub po prvi put od sezone 2009/10 nije igrao u Evropi i mogao je da se fokusira na ligu gde su završili kao peti.

Mnogi su se šalili na račun kapitena Engleske da je svoj baksuzluk poneo sa sobom u Bajern koji je prekinuo niz osvajanja titula u Bundesligi i završio sezonu bez trofeja, ali ni u Totenhemu nisu bili ništa bolji.

Nedavno je Kejn sa Bavarcima baš protiv Totenhema osvojio trofej na pripremnom turniru, ali je iz poštovanja prema bivšem klubu odbio da ga podigne. Nisam siguran da li mi je to smešno ili tragično.

Na sve to suspenzija za Iva Bisumu zato što je inhalirao gas za smejanje...

Totenhem će ponovo biti u gornjem delu tabele, pri samom vrhu, ali daleko od mešanja u šampionsku trku.

Glupo bi bilo reći da su im potrebne radikalne promene, jer su već decenijama jedan od najboljih engleskih klubova. Treba odgonetnuti šta je to što ih sprečava da naprave dodatni iskorak.

Transferi – bilans minus 92,7 miliona evra

Došli: Dominik Solanke (Bornmut – 64,3m), Arči Grej (Lids – 41,2m), Lukas Bergval (Đurgarden – 10m), Jang Min Hjok (Gangvon – 4m), Đed Spens (Đenova, povratak posle pozajmice)

❌ Otišli: Emerson (Milan – 15m), Džo Rodon (otkup posle pozajmice, Lids – 11,8m), Erik Dajer (Bajern), Rajan Sesenjon (Fulam), Tangi Endombele (Nica), Ivan Perišić (Hajduk Split), Džafet Tanganga (Milvol) – besplatan transfer, Pjer-Emil Hojbjerg (Olimpik Marsej), Brajan Hil (Đirona), Aleho Velis (Espanjol), Dejn Skarlet (Oksford junajted) – pozajmica

Vest Hem

Profimedia

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 17.30 Vest Hem – Aston Vila
2. kolo: (24.8.), 16.00 Kristal Palas – Vest Hem
3. kolo: (31.8.), 18.30 Vest Hem– Mančester siti
4. kolo: (14.9.), 16.00 Fulam – Vest Hem
5. kolo: (21.9.), 13.30 Vest Hem – Čelsi

Ove sezone će i Deni Dajer imati motiv više da prati voljeni Vest Hem, nakon što je u njegovu familiju ušao zet Džerod Boven.

Iako na filmskom platnu nije baš bio na strani "čekićara", Dajer će sa drugim pristalicama pratiti eru Đulena Lopetegija.

Španski stručnjak je zamenio Dejvida Mojesa, koji je nekako uspeo sa defanzivnim stilom fudbala da primi manje golova samo od tri tima koji su ispali. Vest Hem je završio kao deveti, a Mojesu nije produžen ugovor.

Kada tim iz sredine tabele neke evropske lige bude drugi najveći potrošač, a još nije ni završio, očigledno su planovi daleko veći.

Ekipa se nije proslavila u Ligi Evrope prošle sezone, ali je igranje u Evropi uzelo svoj ceh u šampionatu. Na Lopetegiju je sada da bez tog tereta kroz ligaški deo sprovede tim do pozicije koja odgovara ambicijama i ulaganjima.

Ipak, ne čini se da je i sa njim na mestu kormilara sve kako treba. Doveden je Niklas Filkrug iz Borusije, koji je nesumnjivo sjajan igrač i garantuje golove, ali je problem u tome što je prethodno primarni cilj bio Duran. Kolumbijac je poptuno drugačiji tip igrača, što jasno ukazuje na to da i dalje nemaju precizan plan.

Maksa Kilmana su platili skoro 50 miliona evra, a on nije bio ni blizu planova Gereta Sautgejta. Poraz na domaće igrače, da, ali novac od transfera Deklana Rajsa nije neprseušan, kao ni usklađivanje sa pravilima finansijskog fer-pleja.

Problem predstavljaju i "precrtani" fudbaleri koji imaju ogromne plate, pa niko takvu obavezu ne želi da skine Vest Hemu sa vrata. Pre svega Deni Ings, koji na nedeljnom nivou zarađuje šestocifreni iznos.

Postoji mnogo unutrašnjih problema koje Vest Hem mora da reši, kao i da se utvrdi jasna vizija budućnosti pre nego što dođu do konkretnih rezultata i etabliraju se kao jedan od najvećih ekipa na Ostrvu.

Do tada će se boriti za što višu poziciju u sredini tabele, eventualno iznenade pa završe i u nekom od dva niža UEFA takmičenja.

Transferi – bilans minus 99,6 miliona evra

Došli: Maks Kilman (Vulverhempton – 47,5m), Krajsensio Samervil (Lids – 29,3m), Niklas Fiklrug (Borusija Dortmund – 27m), Luis Giljerme (Palmeiras – 23m), Aron Van-Bisaka (Mančester junajted – 17,6m), Gvido Rodriges (Real Betis), Ves Foderingem (Šefild junajted) – besplatni transferi, Žan-Kler Todibo (Nica, pozajmica)

❌ Otišli: Flin Dauns (Sautempton – 17,8m), Said Benrama (otkup posle pozajmice, Olimpik Lion – 14,4m), Tilo Kerer (otkup posle pozajmice, Monako – 11m), Ben Džonson (Ipsvič), Angelo Ogbona (bez kluba) – besplatni transferi, Kalvin Filips (kraj pozajmice, Mančester siti)

Vulverhemtpon

Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama

📅 Raspored

1. kolo: (17.8.), 16.00 Arsenal – Vulverhempton
2. kolo: (25.8.), 15.00 Vulverhempton – Čelsi
3. kolo: (31.8.), 16.00 Notingem Forest – Vulverhempton
4. kolo: (15.9.), 17.30 Vulverhempton – Njukasl
5. kolo: (21.9.), 16.00 Aston Vila – Vulverhempton

Burno je počela prošla sezona "vukova".

Lopetegi je nezadovoljan ulaganjima u ekipu napustio klub četiri dana pred početak sezone. Uskočio je Gari O‘Nil koji je prethodno dobio otkaz u Bornmutu, iako je klub sačuvao u Premijer ligi.

Nije ni on sjajno počeo. U septembru je ispao iz kupa porazom od Ipsviča, ali je do kraja sezone uspeo da stabilizuje tim i završi samo poziciju ispod (14) od one koju je Španac zauzeo sezonu pre toga.

Ostao je Vulverhempton bez kapitena Neveša, Himenesa, Konolija i Koadija, za koje nisu dovedene adekvatne zamene sa izuzetkom meksičkog napadača kog je itekako nadomestio Mateus Kunja.

Ovoga leta se ponavlja priča. Otišli su Pedro Neto i Maks Kilman, a još dve nedelje imamo da vidimo da li će i sa kime ih zameniti.

Dovođenje talentovanih fudbalera, razvitak, pa prodaja za daleko veći profit uz istovremeni ostanak u Premijer ligi. To će i ove sezone biti cilj Vulverhemptona, koji će gotovo sigurno u nekom trenutku tokom sezone biti blizu zoni ispadanja.

Transferi – bilans plus 74,5 miliona evra

Došli: Rodrigo Gomeš (Braga – 15m), Pedro Lima (Sport Resife – 10m), Tomi Dojl (otkup posle pozajmice, Mančester siti – 5m), Jorgen Strand Larsen (Selta Vigo – pozajmica 3m), Gonsalo Gedeš (Viljareal), Fabio Silva (Rendžers), Saša Kalajdžić (Ajntraht Frankfurt), Čikinjo (Famalikao), Jerson Moskera (Viljareal), Danijel Podense (Olimpijakos) – povratak sa pozajmice

❌ Otišli: Pedro Neto (Čelsi – 60m), Maks Kilman (Vest Hem – 47,5m), Hugo Bueno (Fajenord – pozajmica), Noha Lemina (kraj pozajmice, Pari Sen Žermen)

Premijer liga, 1. kolo

Petak
21.00 Mančester junajted – Fulam

Subota
13.30 Ipsvič – Liverpul
16.00 Arsenal – Vulverhempton
16.00 Everton – Brajton
16.00 Njukasl – Sautempton
16.00 Notingem Forest – Bornmut
18.30 Vest Hem – Aston Vila

Nedelja
15.00 Brentford – Kristal Palas
17.30 Čelsi – Mančester siti
21.00 Lester – Totenhem

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Fašisti"

Vlasnik platforme X (Twitter) Ilon Mask nazvao je australijsku vladu "fašistima" zbog predloženog zakona kojim se kažnjavaju kompanije društvenih mreža koje ne sprečavaju širenje dezinformacija.

Tanjug

9:52

1 h

Novo Sport Video Menu