Nova vest
Fudbal 9

15.8.2024.

10:55

Može li iko da svrgne "galaktičkog kralja"?

Ne oseća se preterana euforija među ljubiteljima fudbala zbog početka španske LaLige.

Aleksandar Kovačević
Profimedia

Potpuno neuobičajeno, premijera je u četvrtak, dan pre nego što se "zakotrljaju" Premijer liga i Serija A.

Nema euforije jer se ne očekije ni preterana drama u novoj sezoni španskog fudbala.

Bar na papiru, apsolutni favorit je aktuelni šampion Real Madrid, a sudeći po otvaranju sezone u Evropi, deluje da će imati možda i lakši posao nego lane.

Pored toga, nema naznaka ni da bi mogla da bude preterano dramatična ni borba za Ligu šampiona, a već se ukazuje i koje ekipe bi mogle da se narednog proleća presele u niži rang.

Što se tiče Reala, Madriđani su prethodne sezone kada se očekivalo da tek krenu sa uspostavljanjem sistema za dugogodišnju vladavinu pokorili i Španiju i Evropu.

A ovog leta su doveli jednog od najboljih napadača sveta Kilijana Mbapea, i to besplatno, pa bi trebalo da se dogodi čudo da ih neko svrhne sa trona.

Pritom su doveli još jednog brazilskog vunderkinda Endrika, pa se može reći da gledamo novo izdanje "galaktikosa".

Ko je broj 2?

Profimedia

Šestorica Srba u LaLigi

Ove sezone u elitnom rangu španskog fudbala nastupaće i šestorica srpskih fudbalera.

Golman Marko Dmitrović je napustio Sevilju i prešao u novajliju u LaLigi Leganes.

On se u tom klubu pridružio iskusnom vezisti Darku Brašancu, koji je u januaru stigao među "krastavce".

Doskorašnji reprezentativac Nemanja Gudelj je i dalje u redovima Sevilje.

Levi bočni Mihailo Ristić je član Selte iz Viga, dok za Real Alaves igraju Aleksandar Sedlar i Nikola Maraš.

Najveći konkurenti će opet biti oni tradicionalni – Barselona, koja će biti pomalo enigma, bar u uvodnim mesecima, te Atletiko Madrid.

Legenda kluba Ćavi Ernandes nije uspeo da vrati Blaugranu na tron u ovom finansijski turbulentnom periodu njene istorije, a u međuvremenu je izgubio i podršku čelnika kluba.

Nov život ekipi, koja je prethodnu sezonu završila deset bodova iza Reala, sa oba izbubljena "El klasika", trebalo bi da udahne Nemac Hansi Flik.

Nisu Katalonci bili preterano aktivni na tržištu, jedini transfer vredan pažnje je reprezentativac Dani Olmo koji se vratio tamo gde je ponikao za 55 miliona evra Lajpcigu.

S njim u ekipi bi trebalo da znatno opasniji po rivale bude Robert Levandovski.

Međutim, predstojeća sezona bi mogla da posluži Fliku za konsolidovanje redova i pospremanje za kontinuitet u budućnosti, ako "preživi" prvu veću krzu rezultata, pa ne odbacujte mogućnost dosta oscilacija u nastupima Barse.

Stoga, u ovom trenutku deluje da je broj dva Atletiko, koji je doveo nekoliko zanimljivih imena u svoj sastav.

Najzvučnije je svakako Hulijan Alvares, sjajni argentinski golgeter koji se već u 24. godini može pohvaliti da je osvojio sve velike trofeje u karijeri.

I bukvalno bi njegov dolazak mogao da donese prevagu u povratku Atletika na broj dva.

Takođe, stigao je i reprezentativni štoper Robin Le Norman, a napad, najslabija tačka Simeoneove ekipe poslednjih godina, dodatno će pojačati i dolazak norveškog centarfora Aleksandera Serlota.

Nema sumnje da će Atletiko biti znatno opasniji i kvalitetniji sa napadačkim tandemom Alvares-Serlot nego što je lane bio sa duom Morata-Depaj, posebno zbog limitiranosti Holanđanina usled povreda.

Simeone u Serlotu dobija napadača koji odlično poznaje ligu i zna da trese mreže na Pirinejima, jer u pitanju je drugi strelac prošle sezone sa 23 gola, uz šest asistencija.

Poređenja radi, Norvežanin je postigao čak osam golova više od prvog napadača "jorgandžija" Morate, dok je Alvares kao drugi napadač Sitija u Engleskoj imao 17 golova i 11 proigravanja.

Pritom, za razliku od Morate i Depaja, on je napadač koji se retko povređuje, a može biti, kao što se ponekad pokazalo u dresu Sitija, neko ko može da reši utakmicu kroz individualni kvalitet.

Le Norman dodaje preko potreban kvalitet centralnoj odbrani tako što je zamenio Marija Ermonosa i takođe često povređenog Stefana Savića.

A tek očekivana akvizicija Konora Galahera mogla bi se pokazati kao majstorski potez u smislu uklapanja u stil Atletikovog trenera – on je tip igrača koji će se savršeno uklopiti u sistem Dijega Simeonea – igrač koji igra agresivno i jedan Simeone će verovatno obožavati dok Englez daje sve od sebe za tim.

Da li je Đirona anomalija? Ko će još u Ligu šampiona?

Profimedia/Felice De Martino/SPP Sport Press

Ostaje kao najzanimljivija borba za poslednje, četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Prošle sezone se Đirona ugurala na treće mesto između Barse i Atletika, ali ove je teško očekivati nike sličan scenario.

Posebno ne od katalonske senzacije koja će u novu sezonu ući znatno slabija zbog dešavanja na tržištu.

Najbolji strelac lige sa 24 gola uz osam asistencija Artjom Dobvik je prešao u Romu.

Pošto je bio deo Siti grupe, Savinjo se vratio u Troa i kasnije ga je otkupio upravo Mančester siti.

Pored toga, Janu Kuotu je istekla pozajmica i on je sada u Dortmundu. U ova tri odlaska, Đirona je izgubio prva tri asistenta lige.

Tu nije kraj, Erik Garsija se vratio u Barsu i to je udarac za Đironinu odbranu, a ključni plejmejker vezista Aleš Garsija je otišao u Bajer Leverkuzen.

Vreme će pokazati da li su zamene adekvatne, ali na papiru deluje da je kvalitet u padu.

Iz Brage je stigao zanimljiv vezista Abel Ruis, defanzivac Češke Ladislav Krejči, te visoko cenjeni štoper iz Saragose Alehandro Franses.

Stigla su i dva poznatija imena koja će u Đironi pokušati da vaskrsnu svoje karijere – Brajan Gil i Doni van de Bek.

Sa trenerom Mičelom Đirona je prošle sezone pravila čuda, ali prvi utisak pred početak nove je da su tim za sredinu tabele.

S obzirom na rezultate prethodne sezone i tim koji će u novoj biti manje-više sličan, prvi "favorit" za ulazak u elitu je Atletik Bilbao.

Atletik je poslednji put u LŠ nastupio pre deset godina.

Ekipa iz Bilbaa završila je na petom mestu prošle godine, samo šest bodova manje od četvrtog Atletika.

Bio je to dobar rezultat za Baske ali glavni uspeh je bila pobeda u Kupu kralja, gde su pobedili Majorku na penale i okončali svoju 40-godišnju sušu trofeja.

Zbog politike "Kantera", koje se Atletik pridržava od 1912. godine, njihova aktivnost na tržištu je ograničena, ali sa dobrim razlogom.

Ova politika, koja daje prednost domaćim talentima, rezultira većim kontinuitetom od većine timova, jer bi velika promena igrača bila kontraproduktivna.

Kao rezultat toga, ovog leta su viđena samo dva potpisa na San Mamesu – Albaro Đalo iz Brage je jedini igrač za kog je plaćen transfer.

Portugalski vezista ima solidnu sezonu iza sebe, postigao je osam golova uz pet asistencija, a u Atletikovom sistemu bi mogao da dodatno procveta.

Ipak, najveća "pobeda" Bilbaa na tržištu je ostanak zvezde u usponu Nika Vilijamsa, uprkos bogatoj ponudi iz Barselone.

Teško je očekivati da Điron bude i blizu 81 boda iz prethodne sezone, štaviše, zbog pomenutih kadrovskih promena pitanje je da li će se vratiti u prosečnost, posebno uz opterećenja nastupa u LŠ.

Stoga bi glavni rival Atletika u borbi za elitu mogao da bude stari baskijski konkurent Real Sosijdad.

Tim iz San Sebastijana je značajno oslabljen u odbrani odlaskom Le Normana, jer uprkos dolasku Serhiha Gomesa iz Sitija, deluje da su i dalje "tanki" u poslednjoj liniji.

Dolazak Luke Sučića izgleda kao dobra kupovina. Ovaj 21-godišnjak je definitivno zalog za budućnost, ali njegovih kombinovanih devet golova za Salcburg prošle sezone ukazuju da bi mogao odmah da donese uticaj na terenu.

Povratak "jo-jo" kluba i borba za opstanak

Profimedia/Jez Tighe

Prošle sezone nije bilo preterane drame ni u borbi za opstanak u LaLigi. Tri kluba koja su otpala su bila u zoni ispadanja od 18. kola.

Tokom poslednje četiri sezone, Real Valjadolid je dva puta ispadao u drugu ligu i oba puta se vraćao u elitu u prvom pokušaju.

Oni su trenutno definicija "jo-jo" kluba i biće im teško da razbiju tu "čaroliju", iako im je vlasnik ni manje ni fiše nego "Fenomen" Ronaldo.

Slaba efikasnost će verovatno da bude ključni faktor, jer koliko u ovakvom takmičenju može klub koji je u drugoj ligi postigao 51 gol na 42 utakmice?

Iako je bio drugi u ligi od 22 kluba, Valjadolid nije uspeo da postigne gol na čak 30 odsto utakmica u šampionatu.

Kada se pogleda spisak pojačanja za novu povratničku sezonu, primetno je da su u pitanju igrači bez ikakvog iskustva igranja u bilo kojoj od liga "petice", a posebno ne u borbi za opstanak u takvoj konkurenciji.

To neiskustvo igranja elitnog fudbala i manjak kvaliteta će verovatno biti koban po povratnika.

Prošle sezone dve od tri ekipe koje su ispale bile su one koje su prethodne sezone ušle u LaLigu.

To je bio prvi put u poslednjih pet godina da se više od jedne promovisane ekipe vratilo u slabiji rang.

A ne bi bilo iznenađenje da se opet isti ponovi, ili štaviše, da se dogodi da sve tri novajlije se odmah vrate u niži rang.

Jer nema naznaka da Valjadolidovi saputnici iz Segunde, Espanjol i Leganes, imaju kvalitet za opstanak.

Koliko-toliko nade daje se najboljem prošlosezonskom drugoligašu Leganesu, koji deluje kao najstabilniji među konkurentima, a uz nekoliko pametnih pojačanja bi mogao čak i do opstanka.

Što se tiče starosedelaca, prošle sezone su eliminaciju izbegli Rajo Valjekano, Las Palmas i Majorka, najviše zahvaljujući tome što su Kadis, Almerija i Granada ipak biti daleko ispod svih.

Znatno teža sezona od prethodne očekuje Las Palmas, koji je inako već tanak u napadu ostao bez nekoliko ključnih igrača.

Majorka je dovela iskusnog i sposobnog trenera Hagobu Arasatea i tri zanimljiva pojačanja, između ostalih i nama dobro poznatog Takumu Asana, pa se predviđa nešto bolji učinak i viša pozicija.

Sevilja je imala katastrofalnu sezonu, teško je očekivati opet borbu za opstanak, ali su Andalužani i dalje daleko i od Evrope.

Mali iskorak se očekuje i od Selte iz Viga, a što se tiče ostalih, deluje da će Hetafe, Osasuna, Alaves, Valensija i Viljareal, opet biti u "zlatnoj sredini" ili bar na solidnoj distanci od zone ispadanja.

Od njih, Viljareal izgleda kao jedini klub koji bi uz Real Betis mogao do mesta u Ligi Evrope.

Standings provided by Sofascore

Aktivnost na tržištu i potencijalnih 11 svih timova

Real Alaves
Došli: Tomas Konešni (€2m), Ugo Novoa (€1,5m), Stoičkov (€1m), Asijer Viljalibre (€1m), Musa Dijara (besplatno), Manu Sanćes (pozajmica), Luka Romero (pozajmica);
Otišli: Havi Lopes (€6,5m), Ruben Duarte (€4m), Miguel de la Fuente (€2m), Andoni Gorosabel (besplatno), Ćeber Alkain (besplatno);
Startnih XI: Sivera – Manu Sanćes, Sedlar, Abkar, Tenaglja – Guevara, Blanco – Stoičkov, Guridi, Visente – Kike Garsija (4-2-3-1)

Atletik Bilbao
Došli: Alvaro Djalo (€15m), Andoni Gorosabel (besplatno);
Otišli: Unaj Nunjes (€7m), Asijer Viljalibre (€1m), Imanol Garsija de Albenis (€500.000), Dani Garsija (besplatno), Iker Muniain (otpušten), Raul Garsija (penzija);
Startnih XI: Simon – Juri, Vivijan, Jeraj, De Markos – Prados, Ruis de Galareta – Niko Vilijams, Sanset, Injaki Vilijams – Guruseta (4-2-3-1)

Atletiko Madrid
Došli: Robin Le Norman (€34,5m), Aleksander Serlot (€32m), Hulijan Alvares (95);
Otišli: Alvaro Morata (€13m), Čalar Sojundžu (€8,5m), Gabrijel Paulista (besplatno), Stefan Savić (besplatno), Saul Njiges (pozajmica), Memfis Depaj (otpušten), Mario Ermoso (otpušten);
Startnih XI: Oblak – Le Norman, Himenes, Vitsel – Lino, De Paul, Koke, Ljorente, Molina – Serlot, Grizman (3-5-2)

Barselona
Došli: Pau Viktor (€2,7m), Dani Olmo (55);
Otišli: Čadi Rijad (€9m), Mark Giju (€6m), Estanis Pedrola (€3m), Seržinjo Dest (besplatno), Serhi Roberto (otpušten), Markos Alonso (otpušten), Oriol Romeu (pozajmica);
Startnih XI: Ter Štegen – Balde, Kubarsi, Arauho, Kunde – De Jong, Gindoan – Olmo, Pedri, Jamal – Levandovski (4-2-3-1)

Sofascore

Selta Vigo
Došli: Unaj Nunjes (€7m), Borha Iglesijas (pozajmica);
Otišli: Jorgen Strand Larsen (€3m pozajmica), Đulen Lobete (besplatno), Hose Fontan (besplatno), Manu Sanćes (pozajmica), Karles Peres (poajmica), Karlos Dotor (pozajmica), Migel Rodriges (pozajmica), Renato Tapija (otpušten);
Startnih XI: Guaita – Nunjes, Starfelt, Mankiljo – Alvares, Damjan Rodriges, Beltran, Mingesa – Bamba, Aspas – Iglesijas (3-4-2-1)

Espanjol
Došli: Alvaro Tehero (besplatno), Karlos Romero (pozajmica);
Otišli: Hoselu (€1,5m), Oskar Hil (besplatno), Martin Brajtvajt (besplatno), Keidi Bare (besplatno), Niko Melamed (besplatno), Ruben Sanćes (pozajmica), Viktor Ruis (otpušten);
Startnih XI: Đoan Garsija – Olivan, Kabrera, Kalero, El Hilali – Losano, Gragera, Aguado – Pere Milja, Puado, Kareras (4-3-3)

Hetafe
Došli: Jirži Letaček (€2m), Piter (€2m), Dijego Riko (€1,5m), Aleks Sola (€1m), Krisantus Uće (€500.000), Karles Peres (pozajmica);
Otišli: Enes Unal (€16,5m), Ćoko Losano (€2m), Haime Mata (besplatno), Nemanja Maksimović (besplatno), Dario Poveda (besplatno);
Startnih XI: Sorija – Riko, Alderete, Đene, Iglesijas – Alenja, Arambari, Milja, Sola – Majoral, Peres (4-4-2)

Đirona
Došli: Abel Ruis (€9m), Ladislav Krejči (€8m), Alehandro Franses (€3,5m), Doni van de Bek (€500.000), Gabrijel Misehuj (besplatno), Brajan Hil (pozajmica), Oriol Romeu (pozajmica);
Otišli: Artem Dovbik (€30,5m), Aleš Garsija (€18m), Pau Viktor (€2,7m), Borha Garsija (otpušten);
Startnih XI: Gazaniga – Migel Gutijeres, Blind, Krejči, Arnau Martines – Ivan Martin, Romeu – Hil, Van de Beek, Cigankov – Abel Ruis (4-2-3-1)

Las Palmas
Došli: Marvin Park (€2m), Manu Fuster (€1,5m), Jasper Silesen (€500.000), Haime Mata (besplatno), Viti Rosada (besplatno), Dinko Horkaš (besplatno), Ivan Hil (besplatno), Aleks Munjos (besplatno), Oli Mekburni (besplatno), Adnan Januzaj (besplatno);
Otišli: Saul Koko (€7,5m), Serhi Kardona (besplatno), Erik Kurbelo (besplatno), Alvaro Lemos (besplatno), Aron Eskandel (besplatno), Nuke Mfulu (besplatno), Munir (otpušten), Kristijan Erera (otpušten);
Startnih XI: Silesen – Munjos, Marmol, Aleks Suares, Marvin Park – Kirijan, Loiodise – Fuster, Moleiro, Januzaj – Sandro (4-2-3-1)

Leganes
Došli: Miguel de la Fuente (€2m), Huan Kruz (€1m), Enrik Frankesa (€90.000), Roberto Lopes (besplatno), Huan Sorijano (besplatno), Valentin Rosier (besplatno);
Otišli: Dijego Konde (€4m), Dani Himenes (besplatno), Luis Perea (besplatno), Serhio Navaro (besplatno), Horhe Miramon (besplatno), Alan Niom (otpušten), Iker Undabarena (otpušten), Fransisko Portiljo (otpušten);
Startnih XI: Sorijano – Frankesa, Gonsales, Saens, Rosier – Brašanac, Nejou – Raba, Roberto Lopes, Krus – De la Fuente (4-2-3-1)

Majorka
Došli: Johan Mohika (€1,5m), Mateu Morej (besplatno), Takuma Asano (besplatno);
Otišli: Predrag Rajkovic (€11m), Amat Ndiaje (€2m), Idrisu Baba (besplatno), Matija Nastasić (otpušten), Haume Kosta (otpušten);
Startnih XI: Roman – Mohika, Railjo, Valjent, Mafeo – Maskarelj, Samu Kosta – Dani Rodriges, Darder, Asano – Murići (4-2-3-1)

Osasuna
Došli: Abel Bretones (€2,8m)
Otišli: David Garsija (€8,75m)
Startnih XI: Erera – Bretones, Erando, Katena, Areso – Monkajola, Toro – Moi Gomes, Aros, Penja – Budimir (4-2-3-1)

Rajo Valjekano
Došli: Pelajo Fernandes (besplatno), Pedro Dijas (besplatno), Herard Gumbau (pozajmica), Adri Embarba (pozajmica)
Otišli: Andres Martin (€2m), Radamel Falkao (besplatno), Stole Dimitrijevski (besplatno), Hose Poso (otpušten)
Startnih XI: Kardenas – Espino, Mumin, Leheune, Baliju – Valentin, Unaj Lopes – Alvaro Garsija, Treho, Isi Palason – Kameljo (4-2-3-1)

Real Betis
Došli: Mark Roka (€4,5m), Romain Perao (€3,5m), Dijego Ljorente (€3,25m), Iker Losada (€1,8m), Adrijan (besplatno), Rikardo Rodriges (besplatno);
Otišli: Ćadi Rijad (€15m), Abner (€8m), Vilijan Hoze, (€2m), Herman Pezelja (€4,5m), Rober (€1,2m), Huan Krus (€1m), Gvido Rodriges (besplatno), Huan Miranda (besplatno), Borha Iglesijas (pozajmica), Klaudio Bravo (otpušten);
Startnih XI: Silva – Pero, Rikardo Rodriges, Ljorente, Sabali – Roka, Kardoso – Ajose Peres, Isko, Fornals – Bakambu (4-2-3-1)

Real Madrid
Došli: Endrik (€47,5m), Kilijan Mbape (besplatno);
Otišli: Rafa Marin (€12m), Hoselu (€1,5m), Naćo (besplatno), Toni Kros (penzija);
Startnih XI: Kurtoa – Mendi, Militao, Ridiger, Karvahal – Čuameni, Valverde – Vinisijus, Belingem, Rodrigo – Mbape (4-2-3-1)

Real Sosijedad
Došli: Luka Sučić (€10m), Serhio Gomes (€9m), Havi Lopes (€6,5m);
Otišli: Robin Le Norman (€35,5m), Dijego Riko (€1,5m), Aleks Sola (€1m), Roberto Lopes (besplatno), Martin Merkelans (besplatno), Džon Karikaburu (pozajmica);
Startnih XI: Remiro – Havi Lopes, Paćeko, Subeldija, Traore – Sučić, Subimendi, Brais Mendes – Barenećea, Ojarsabal, Kubo (4-3-3)

Real Valjadolid
Došli: Stipe Biuk (€4m), Viktor Meseger (€3m), Raul Moro (€2,5m), Amat Ndiaje (€2m), Stanko Jurić (€1,5m), Andre Fereira (€1m), Eraj Komert (pozajmica);
Otišli: Monću (€3,6m), Serhio Eskudero (besplatno), Đordi Masip (otpušten), Alvaro Negredo (otpušten);
Startnih XI: Fereira – Rosa, Havi Sanćes, Bojomo, Luis Peres – Kike Garsija, Komert, Amalah – Moro, Silja, Amat (4-3-3)

Sevilja
Došli: Peke Fernandes (€4m), Lusijen Agume (€4m), Ćidera Ehuke (besplatno), Keleči Ihenačo (besplatno), Albert Sambi Lokonga (pozajmica), Saul Njuges (pozajmica);
Otišli: Jusef En-Nesiri (€19,5m), Luismi Krus (€300.000), Oliver Tores (besplatno), Erik Lamela (besplatno), Tomas Dilejni (besplatno), Ludvig Avgustinson (besplatno), Rafa Mir (pozajmica), Adnan Januzaj (pozajmica), Federiko Gatoni (pozajmica), Serhio Ramos (otpušten), Marijano (otpušten);
Startnih XI: Niland – Acunja, Salas, Bade, Navas – Agume, Lokonga, Saul – Lukebakio, Romero, Okampos (4-3-3)

Valensija
Došli: Dani Gomes (€150.000 pozajmica), Stole Dimitrijevski (besplatno), Rafa Mir (pozajmica);
Otišli: Eraj Komert (pozajmica), Kristijan Rivero (pozajmica);
Startnih XI: Mamardašvili – Gaja, Oskakar, Moskera, Koreja – Hesus Vaskes, Pepelu, Almeida, Dijego Lopes – Mir, Duro (4-4-2)

Viljareal
Došli: Vili Kambvala (€10m), Dijego Konde (€4m), Serhi Kardona (besplatno), Nikola Pepe (besplatno), Pape Geje (besplatno);
Otišli: Aleksander Serlot (€32m), Filip Jorgensen (€24,5m), Ben Brereton Dijas (€8,3m), Horhe Kuenka (€6,7m), Johan Mohika (€1,5m), Alberto Moreno (besplatno), Hose Luis Morales (besplatno), Pepe Rejna (besplatno), Aisa Mandi (besplatno), Bertran Traore (besplatno), Etijen Kapue (otpušten), Fransis Kokelan (otpušten);
Startnih XI: Konde – Kardona, Albiol, Baji, Fojt – Baena, Pareho, Geje, Jeremi – Herard Moreno, Pepe (4-4-2)

Fixtures provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu