Nova vest
Fudbal 7

13.6.2024.

13:05

Terzić šokirao odlukom – Borusija prihvatila

Edin Terzić neočekivano je podneo ostavku na mesto trenera Borusije Dortmund!

Izvor: B92.Sport

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Borusija je protekle sezone bila tek peta u Bundesligi, ali je pod vođstvom Terzića senzacionalno stigla do finala Lige šampiona.

"Milioneri" su prihvatili Terzićevu ostavku nakon sastanka čelnika kluba u sedištu u Brakelu, a kojem je neočekivano prisustvovao i pravni savetnik doktor Robin Šteden.

On je za Borusiju vezan još od 2010. kada je počeo trogodišnju epizodu kao skaut i pomoćni trener u omladinskoj akademiji, a kao saradnik trenera prvog tima Jirgena Klopa.

Potom je bio pomoćni trener Slavena Bilića u Bešiktašu (2013-2015) i Vest Hemu (2015-2017).

Njegova saradnja sa Bilićem počela je 2012. godine, kada je Terzić izradio i dostavio analizu protivnika pre utakmice za utakmicu grupne faze Hrvatske protiv Republike Irske na EURO 2012.

Zadovoljan analizom, Bilić ga je pozvao da mu se pridruži kao pomoćni trener u Lokomotivi iz Moskve, ali je dogovor na kraju propao.

Bilić je još jednom ponudio Terziću poziciju u Bešiktašu, koju je Terzić prihvatio nakon konsultacija sa Borusijom iz Dortmunda.

Pratio ga je u Vest Hem junajted 2015, ali je napustio klub dve godine kasnije kada je Bilić smenjen novembra 2017.

Terzić je 2018. dobio UEFA Pro licencu, nakon što je završio 18-mesečni kurs Fudbalskog saveza Engleske.

Tada su među diplomcima su bili bivši menadžer Čelsija Grejem Poter, kao i bivši fudbaleri Mančester junajteda Niki Bat i naš Nemanja Vidić.[15]

Povratak u Dortmund

EPA-EFE/ANDY RAIN

Terzić se vratio u Borusiju Dortmund 2018. godine kao pomoćni trener prvog tima nakon imenovanja Lusijena Favra za trenera.

Nakon što je Favr otpušten nakon poraza od Štutgarta 5:1 u decembru 2020, Terzić je imenovan za privremenog menadžera do kraja sezone.

Na proleće 2021. je predvodio Borusiju do trofeja u Kupu Nemačke pobedom nad Lajpcigom 4:1.

Međutim, na leto ga je ipak na mestu trenera zamenio Marko Roze.

Umesto da se vrati na mesto pomoćnog trenera, Terzić prelazi na novootvoreno mesto tehničkog direktora.

Nakon što je Rozz sporazumno otišao na kraju sezone, Terzić je ponovo imenovan za glavnog trenera, ovog puta potpisavši ugovor do 2025. godine.

U sezoni 2022/2023 mu je izmakla titula šampiona Nemačke zbog gol razlike, a nakon šokantnog remija sa Majncom 2:2 u poslednjem kolu, a pobede Bajerna u nadoknadi vremena.

Protekle sezone bio je tek peti u Bundesligi, ali je igrao finale Lige šampiona. Na njegovu žalost, poražen je od Real Madrida 2:0 u Londonu.

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu