Nova vest
Fudbal 5

21.10.2024.

8:22

Zvezdino dete o transferu u Hajduk: "Želeo sam u Split, ali oni nisu hteli Srbina"

Nakon raspada Jugoslavije nijedan igrač nije prešao iz Crvene zvezde u splitski Hajduk ili obrnuto, ali jedan je pre dvadesetak godina bio veoma blizu.

Izvor: Telegraf.rs

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Reč je o Beograđaninu Nenadu Stojanoviću (44), Zvezdinom detetu kog su crveno-beli početkom veka "selili" po raznim pozajmicama.

U sezoni 2002/2003 Stojanović se našao u Leotaru iz Trebinja, kojem je sa 22 gola dono titulu šampiona u prvoj sezoni u kojoj su prvenstvo igrali klubovi iz cele BiH.

Stojanović, poznat po nadimku Purke, u razgovoru za Telegraf ispričao je kako je bio nadomak potpisa za Hajduk.

"Igrali smo protiv Sarajeva, ja sam nastupao za Leotar i dobili smo 3:2. Slaven Bilić i još neko s njim su došli gledati utakmicu, a ja sam postigao het-trik. Imao sam kontakt s njima, razgovarali smo. Čak smo napravili i neki predugovor. Naravno, Zvezda je bila upoznata s tim, ali navijači su bili taj fitilj za moj povratak na Marakanu", rekao je Stojanović.

"Tada se lomilo hoće li biti Željezničar ili Hajduk, ja sam hteo u Split i imao sam pristanak Zvezde, ali posle toga su bili neki mali problemi i s navijačima Hajduka. Navodno nisu hteli Srbina u ekipi, a u Beogradu su bili pritisci u principu: 'Ako odem u Hajduk i tamo budem igrao dobro kao Zvezdino dete, zašto ovde ne dobijem šansu?' Zašto ovo, zašto ono..."

Igra i danas u 45. godini

EPA PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI

Igrao za skoro 20 klubova

Crvena zvezda
Železnik
Mladost Apatin
Jedinstvo Ub
Leotar
Genk
Brisel
Luč Vladivostok
Vojvodina
Javor
Rudar Pljevlja
Simurg (Azerbejdžan)
Lovćen
Brodarac
IMT
Žarkovo
Leštane
Gorki Glušci

Stojanović je na kraju vraćen na Marakanu, ali u Zvezdi nije ostavio trag pa je 2005. otišao u belgijski Genk.

Odatle je prešao u Brisel pa u ruski Luč iz Vladivostoka.

Iz Rusije se vratio u domovinu, preciznije u Vojvodinu i otada igra za klubove u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je aktivan i danas u 45. godini u niželigašu Gorki Glušci.

Za Hajduk posle rata nikada nije zaigrao državljanin Srbije, tek pokoji Srbi državljani drugih zemalja.

A u staroj Jugoslaviji Hajduk i Zvezda su bili možda najveći rivali unutar "velike četvorke" jugoslovenskog fudbala (Zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo).

A zanimljivo je da je uz Iskru iz Bugojna, koja je u najvišem rangu provela jednu sezonu, Hajduk jedini klub koji ima pozitivni učinak sa Zvezdom.

Njihovo rivalstvo na terenu zaključeno je u finalu Kupa maršala Tita u Beogradu 1991. godine kada je Alen Bokšić svojim golom Hajduku donio "ratni trofej" u osvit sukoba u Hrvatskoj i nedugo nakon što je premoćna generacija Zvezde u Bariju postala prvak Evrope.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu