Nova vest
Fudbal 15

15.10.2024.

14:06

Sarajlije besne zbog "Ubij Srbina": "Ne shvataju srž BiH" VIDEO

Sarajevski portal "Klix" žestoko je osudio sramotno skandiranje navijača na utakmici UEFA Lige nacija između Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Izvor: Klix.ba

Profimedia

Meč u Zenici obeležili su povici sa tribina "Ubij Srbina", u režiji navijača obe selekcije.

Incident se dogodio po završetku utakmice, a inicirali su ga Mađari, kojima su se pridružile bosanskohercegovačke "kolege".

Nakon poziva na ubijanje Srba jedni drugima su skandirali "Hungaria, Hungaria" i "Bosna, Bosna".

Poruka "navijačima": Prestanite da nas sramotite!

"Sramotne istupe zadržite za svoja četiri zida i tamo zazivajte za ubijanje ovih ili onih koji čine vašu odnosno našu zemlju. Nemojte da se ostali crvene zbog vaših postupaka. Prestanite da nas sramotite!", poručuju kolege iz "Dnevnog avaza".

Zbog ovog sramotnog događaja stižu osude na račun obe grupe.

"Brojni građani Bosne i Hercegovine, i navijači naše selekcije i oni koji ne prate fudbal, osudili su Mađare, a posebno navijače s obeležjima naše države koji su im se pridružili.

Za grupu navijače koji nose zastave BiH, i one Republike BiH i dejtonske, očito ništa ne znače reči nezvanične himne 'Od mora do Save, od Drine do Une' niti shvataju srž Bosne i Hercegovine, vrednost multietničnosti i bogatstvo različitosti", piše portal "Klix".

"Dok nas političari svakodnevno zavađaju i podižu tenzije, vraćaju u prošlost, iskrivljuju istinu i bogate se na matrici nacionalizma, sport bi barem trebalo da bude mesto gde politika nije dobrodošla i gde se ujedinjuju svi koji vole svoju državu".

O ovom bh. problemu nedavno je govorio štoper reprezentacije BiH Nikola Katić, komentarišući ruke na srcima svih fudbalera tokom intoniranja himne protiv Nemačke.

Osuda i na portalu "Radio Sarajevo"

"Žalosno je što je mali broj navijača sebi dozvolio da se pošalje ovakva slika iz BiH, nakon izuzetne podrške koja je viđena kroz svih 90 minuta utakmice. Nije poznat razlog ovog sramotnog ponašanja navijača".

"Apsurdno je da se u 2024. godini još uvek ljudi dele u ovoj državi. Svi smo tu da doprinesemo boljitku ove reprezentacije i države, nebitno odakle dolazimo, ko smo, šta smo, koje smo veroispovesti. Mislim da bi dobro bilo da se konačno prestane s tim podelama", rekao je Katić.

"Daću primer Jablanice, tih dana niko ništa nije pitao, ko je odakle, svi su pomagali. Nisam deo ratne priče niti sam vezan za to, malo mi smeta što se ponavlja, što se deli ko je stavio ruku na srce, ko nije. Da li je Hrvat, Bošnjak, katolik, pravoslavac. Nebitno. Mislim da smo tu s jednim ciljem, sa istom voljom, željom, ljubavlju. Samo tako možemo stvoriti kult reprezentacije i doći do nivoa do koje vi želite da dođemo, do koje mi želimo da dođemo", dodao je rekao je momak rodom iz Ljubuškog koji kao i većina hercegovačkih Hrvata ima i hrvatsko državljanstvo.

Profimedia

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu