Nova vest
Fudbal 36

15.10.2024.

9:00

Najgora Crna Gora u istoriji: "Prosinečki je uradio nešto dosad neviđeno"

Hrvatski trener Robert Prosinečki (55) u februaru je preuzeo reprezentaciju Crne Gore, a ove jeseni je ispisao crne stranice njene istorije.

Izvor: Index

Profimedia

Početak mandata bio mu je odličan jer je pobedio Belorusiju (1:0) i Severnu Makedoniju (1:0), a onda je krenuo najgori niz u istoriji te fudbalske reprezentacije.

Između juna i oktobra Crna Gora je doživela šest uzastopnih poraza, a poslednji je bio u ponedeljak od Velsa (1:0) u okviru Grupe 4 Lige nacija B.

Crnogorski sastav sada nakon četiri kola ima četiri poraza uz gol-razliku 1:6.


Šanse za opstanak u drugom rangu Lige nacija sada su "sokolovima" minimalne.

Crna Gora sa Prosinečkim:
Belorusija – Crna Gora 0:2
Crna Gora – Severna Makedonija 1:0
Belgija – Crna Gora 2:0
Crna Gora – Gruzija 1:3
Island – Crna Gora 2:0
Crna Gora – Vels 1:2
Turska – Crna Gora 1:0
Vels – Crna Gora 1:0

"Od igre koju je najavljivao selektor Robert Prosinečki nije bilo ništa"

Profimedia

Crnogorski portal "Dan" pod naslovom "Sokoli ostali na nuli, bez igre nema ni rezultata" između ostalog piše da se "kraj krize ne nazire" zbog čega "najverovatnije sledi ispadanje u C diviziju" Lige nacija.

Smatraju da je utakmica s Velsom bilo još jedno "razočaravajuće izdanje, posebno u prvome delu kada su bili ispod svakog nivoa".

"Crna Gora nema ni igru ni rezultat", navodi se u izveštaju Dana.

"Od igre koju je najavljivao selektor Robert Prosinečki nije bilo ništa. Ono što je njegov tim pružio u prvih 45 minuta ravno je nuli", dodaje crnogorski novinar.

"Selektor Sokola Robert Prosinečki na poluvremenu je napravio čak četiri izmene, napravio je nešto dosad neviđeno", nastavlja "Dan" misleći na ulaske kapitana Stevana Jovetića, Andrije Radulovića, Marka Vukčevića i Riste Radunovića umesto Stefana Mugoše, Dritona Camaja, Adama Marušića i Andrije Vukčevića.

"Dan" je i pohvalio drugo poluvreme Crne Gore, u kojem su igrači, pišu, "igrali bolje, agresivnije i krenuli da napadaju".

"Nova 'nula' nije najgora stvar, već igra"

Standings provided by Sofascore

Radio i televizija Crne Gore pod naslovom "Poluvreme Crne Gore iz košmara, Vels ogolio sve mane" navodi: "Crnoj seriji nema kraja, fudbaleri Crne Gore u duelu s Velsom u Kardifu doživeli su šesti uzastopni poraz i ostali zakovani za dno grupe 4 B Lige nacija".

"Nova 'nula' nije najgora stvar, već igra – tim Roberta Prosinečkog odigrao je najslabiji meč u ovom ciklusu, a prvo poluvreme bilo je možda i najgore od ostvarenja nezavisnosti", dodaje se u tekstu.

RTCG je potez Prosinečkog na poluvremenu, kada je zamenio četvoricu igrača odjednom, opisuje kao "redak, ali potreban".

Crnogorske "Vijesti" u izveštaju utakmice Vels – Crna Gora imaju naslov "Očajna Crna Gora, bez igre, sistema i koncepcije – takva je bila u Kardifu".

Smatraju da je njihova reprezentacija ostavila "sliku bledog, uzdrmanog i neorganizovanog tima, koji ne zna napadati ni braniti se".

U tekstu dodaju i da je bila "bleda, pogubljena, uzdrmana silnim porazima, bez koncepcije i samopouzdanja" te smatraju da je ovo bila najgora utakmica u mandatu hrvatskog trenera.

Novinar Danilo Mitrović smatra da Prosinečki, "usprkos brojnim izostancima, nije pokazao da njegova vizija ima budućnost, temelj na terenu".

Prosinečkom ugovor ističe već za dva meseca, pa Mitrović misli da je "njegov eventualni odlazak najmanji problem".

Crnogorce do kraja ovog izdanja Lige nacija očekuju susreti s Islandom i Turskom, a Mitrović piše da su dosadašnjim rezultatima "poprimili gubitnički mentalitet" i veruje da će se teško vratiti na pravi put.

Prosinečki nakon poraza od Velsa

"Prvo poluvreme je bilo jako loše. Drugo mnogo bolje, imali smo par situacija, pogodili prečku... Videćemo što ćemo dalje, imamo još dve utakmice. Bila je ovo jedna od naših najgorih predstava. Verujem da će biti bolje. Moramo dobiti Island, onda nas čeka Turska. Odlična su reprezentacija, biće favoriti, ali nećemo se predati. Nadam se da će svi igrači biti zdravi", rekao je Prosinečki.

Prosinečki je legendarni hrvatski fudbaler, koji je kao vezista nastupao za Dinamo, Crvenu zvezdu, Real Madrid, Real Ovijedo, Barselonu, Sevilju, Hrvatski dragovoljac, Standard Liježe, Portsmut i Olimpiju.

Kao trener bio je pomoćnik u hrvatskoj reprezentaciji, a zatim samostalno vodio Crvenu zvezdu, Kajzerispor i Denizlispor u Turskoj, reprezentacije Bosne i Hercegovine te Azerbajdžana, ljubljansku Olimpiju i Rudeš, pre dolaska u Crnu Goru.

Podeli:

Komentari 36

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu