Nova vest
Fudbal 1

21.9.2024.

12:48

FIFA presudila zbog maltretiranja Hrvata

Slovenački prvoligaš Rogaška mora da isplatiti 20.000 evra hrvatskom fudbaleru Vicu Miljaniću zbog postupanja koja nisu bila u skladu sa odredbama ugovora koji je imao sa klubom.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Miljanić je, pišu hrvatski mediji, doživeo pravu dramu za vreme igranja u Sloveniji, u ekipi iz Rogaške Slatine koja je minule sezone senzacionalno osvojila Kup države, takođe izborila opstanak u ligi, ali je i izbačena u 4. rang takmičenja. 

Naime, FS Slovenije oduzeo je Rogaški licencu za takmičenje zbog toga što klub nije ispunjavao najosnovnije kriterijume da igra u elitnom rangu slovenačkog fudbala (infrastrukturne, pravne, finansijske).

Taj klub sada na teretu ima i presudu na svoju štetu u sporu sa pomenutim hrvatskim fudbalerom.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona


"Bio je žrtva mobinga i maltretiranja te je pokrenuo postupak protiv sada već bivšeg kluba i Fifa je presudila u njegovu korist. Slovenci će morati da mu isplate nešto više od 20.000 evra", prenosi slovenački portal Ekipa.

Miljanić je deo novca od ugovora primao od treće osobe, zbog čega sada klub plaća penale.

"Dvadesetšestogodišnji hrvatski fudbaler igrao je za Rogašku od početka sezone 2023./2024, a jednostrano je raskinuo ugovor u decembru 2023. zbog ugovornih odredbi i neispunjavanja finansijskih obveza. Kasnije je Miljanić pokrenuo arbitražnu tužbu protiv kluba u kojoj je naveo da ima ugovor o radu sa Rogaškom, iako je klub tvrdio suprotno. Mora se i naglasiti da je do kašnjenja isplate plate sve novčane obaveze primao od nepovezane (treće) pravne osobe, što je, naravno, strogo zabranjeno prema pravilima FIFA-e i NZS-a (Nogometni savez Slovenije)", saopštio je sindikat SPINS koji je u postupku stao uz Miljanića i pružio mu pravnu pomoć.

Ni to nije bilo najgore što je zadesilo Hrvata, već tretmankoji je trpeo od strane kluba.

"Fudbaler je takođe bio žrtva mobinga i maltretiranja od strane uprave kluba, koje je započelo odvojenim tretmanom na treninzima, dok su ostali igrači normalno trenirali pod komandom glavnog trenera. Diskriminišući i ponižavajući odnos preneo se i van terena, čime je uprava kluba njemu i njegovim hrvatskim kolegama uskratila besplatan smeštaj i topli obrok koji su dobijali otkako je ugovor stupio na snagu. U sklopu inspekcijskog postupka, proverava se i njegov radno-pravni status te se utvrđuje postojanje elemenata radnog odnosa. Policiji je prijavio sporne radnje uprave kluba i pretnje", dodao je Sindikat u objavi povodom ovog slučaja.

Miljanić je u februaru prešao u Kroaciju iz Zmijavaca, a sada brani boje kluba koji će ugostiti Dinamo u Kupu, Banjole.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Zabranjeno

Ukrajina zabranjuje upotrebu aplikacije za razmenu poruka Telegram na službenim uređajima koje koriste državni zvaničnici, vojno i drugo osoblje od ključnog značaja.

Tanjug

9:51

4 h

Novo Sport Video Menu