Nova vest
Fudbal 11

16.8.2024.

17:25

Post festum komšijskog fijaska: "Jedan od najcrnjih dana hrvatskog fudbala"

Tri hrvatska predstavnika u Evropi zabeležila su poraze u četvrtak, dva su eliminisana, dok će treći imati šansu da se plasira u trećerazredno evro takmičenje.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Najviše je razočarao splitski Hajduk, po ko zna koji put. Ekipa Đenara Gatuza poražena je od Ružomberoka na "Poljudu" 0:1 komičnim autogolom Zvonimira Šarlije u sedmom minutu revanš utakmice 3. runde kvalifikacija za Ligu konferencija.

To je bio i ukupni rezultat dvomeča hrvatskog i slovačkog predstavnika.

Takođe i novi udarac za Splićane u samo nekoliko dana, tek malo jači od šokantnog odlaska Ivana Perišića, koga u Splitu sada nazivaju Judom.

Ne bi, verovatno, ni Perišić pomogo ovakvom Hajduku, nije to mogao ni Ivan Rakitić na terenu, ni Marko Livaja, ni Gatuzo čije se trenersko umeće, uzgred, već dovodi u pitanje. Splićani su žestoko podbacili i produbili gnev kod navijača, duboko razočaranih nakon sinoćnje predstave.

"Jedan od najcrnjih dana hrvatskog fudbala. Da emisija duže traje, mogli smo početi i minutom ćutanja", slikovito je aktuelnu situaciju u hrvatskom klupskom fudbalu opisao novinar Jutarnjeg lista Andro Polić gostujući u emisiji "Sportsko jutro".

Mislio je tu naravno ne samo na fijasko Hajduka, već i na eliminacije Osijeka i Rijeke iz svojih takmičenja. Sreća u nesreći je što će Rijeka imati priliku za popravni jer će igrati plej-of za Ligu Konferencija protiv slovenačke Olimpije.

Ekipa koju je nedavno od Željka Šopića preuzeo njegov dojučerašnji asistent Crnogorac Rade Đalović, poražena je od Elfsborga 2:0 (ukupno 3.1) na trećem stepeniku kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sada ide na niži stepen kvalifikacija.

Osijek je u isto vreme doživeo možda i najstresniji poraz - nakon penala u duelu sa azerbejdžanskom Zirom. Osim toga, Osiječani su primi gol u nadoknadi vremena, za 2:2, ukupnih 3:3, i potom doživeli krah i eliminaciju iz Evrope. 

"Frustracija, nemoć... To je izgleda neka naša realnost. Moramo menjati naš mentalitet, međutim, nije lako. Videli ste i sam kadar na klupi, ja da sam trener ne znam za kime bih posegnuo jer to su uglavnom još deca. Nadam se da ćemo i na tom poraditi, da će se i tu neke stvari promeniti jer teško je bilo u četvrtak. Svaka čast momcima na borbi, dali su sve od sebe, ali moramo dalje", sabrao je utiske posle meča u Azerbejdžanu kapiten Osijeka Vedran Jugović.

Jutro posle, hrvatski klupski fudbal se našao na udaru kritika.

"Hrvatski fudbal ili hrvatska fudbalska liga, ja bih rekao, opasno tonu. Ovo što nam se dogodilo sinoć je grozno, ali ne bih nikako rekao da je nešto što se nije moglo na neki način i očekivati. Kad sklonimo Dinamo na stranu, hrvatski klupski fudbal je već godinama nekonkurentan u Europi", rekao je novinar Sportskih novosit Robert Šola gostujući u emisiji "Sportsko jutro" sa kolegom Polićem.

Profimedia

O kraju Splićana je imao najviše da kaže:

"Hajduk je u zadnjih šest godina gubio od klubova kao što su Gzira, Tobol, Ružomberok. Sklonimo na stranu Galatasaraj, Viljarreal i PAOK, to su ipak ozbiljni klubovi, ali ova tri su debelo ispod nivoa Hajduka i hrvatskog fudbala. Rijeka je u pravilu imala najteže rasporede, ali evo u ogledu sa dva švedska kluba u zadnje tri godine, Elfsborgom sinoć i pre toga Đurgardenom, realno nije bila ni blizu. Osijek, od kad je redizajniran sa mađarskim kapitalom, isto apsolutno ništa ne uspeva da napravi u Evropi. Sinoć Zira, Demirspor, CSKA Sofija u dva navrata, Kizilžar, Bazel... Dakle, kontinuitet neuspeha je neupitan. Ne možemo reći da je hrvatski fudbal upao u neku rupu. On je u toj rupi već godinama".

Na mrežama se u međuvremenu pojavio snimak nastao nepsoredno po završeku meča Hajduka i Ružomberoka na kojem jedna vidno iznervirana dama viče na dvojicu momka, grdi ih, jer zvižde svojim igračima.

Nervoza je bila velika.


Čast Hrvatske u Evropi braniće još Dinamo, koji nije ni krenuo svoju kampanju, kao i Rijeka, koja još ima šanse da se dokopa grupne faze jednog evropskog takmičenja.

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla, ti li si? Nisam FOTO

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, u brazilskoj kompaniji očito imaju lepo mišljenje o američkom proizvođaču automobila.

B92.net

22:00

3 h

Novo Sport Video Menu