Nova vest
Fudbal 23

22.10.2024.

20:58

B92.sport skener: Neuspela improvizacija i pomračenje Zvezde

Trenuci pomračenja ponovo su koštali Crvenu zvezdu na evropskoj sceni. Ovoga puta u Monaku (5:1).

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Starsport

Greške protiv Benfike (2:1), onda i u Milanu protiv Intera (4:0), nadao se Vladan Milojević, bile su samo ružna prošlost. Međutim – nisu.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

"Najbolje prvo poluvreme Zvezde ove sezone", kaže mi kolega, možda minut pre nego što je Monako postigao gol za 2:1.

Mogli su "kneževi" nakon toga da daju još jedan, samo da je kapiten domaćih Denis Zakarija bio prisebniji i umesto ramenom, loptu zahvatio glavom.

Sofascore

Stavljajući po strani katastrofalno odigranu nadoknadu, šampion Srbije je zaista u prvih pedesetak minuta bio dobar, ravnopravan protivnik ozbiljnoj ekipi kakva je Monako, a ono što je bilo očigledno jeste i pozitivan stav uprkos iznenadno primljenom golu.

Golčina Vilfreda Singa bila je najava da će utakmica biti jednosmerna do kraja, te da Zvezdi nema spasa na stadionu "Luj II".

Poništeni četvrti gol Monaka zbog ruke Brela Emboloa bila je samo lažna nada za goste, pošto je Monako maltene stvarao šanse kada god je hteo, odnosno prelazio na polovinu Zvezde.

Dao je domaćin do kraja susreta još dva, a čini se da je mogao i mnogo, mnogo više.

Brojali su do "pet" i, iako u prvom poluvremenu nisu ličili na sebe, pokazali da su izuzetno ozbiljna ekipa, koja nije džabe na deobi prvog mesta francuske Lige 1 sa Pari Sen Žermenom.

Starsport

Golman i odbrana:

Marko Ilić – neće po dobrom pamtiti debi u Ligi šampiona. Ništa nije mogao kod prvog, kao ni kod drugog pogotka. Uspeo je da zaustavi udarac Aklijuša, onda i Enrikea početkom drugog poluvremena, da bi potom primio golčinu od Singa. Možda je mogao bolje da se postavi, ali je udarac štopera Monaka bez premca bio fenomenalan, pre svega snažan. Imao je sreće da gol Embola bude poništen, pošto je "zaplivao", dok je kod novog gola Minamina, a onda i Aklijuša ponovo bio nemoćan. Definitivno je i on morao bolje ove večeri.

Jung Vu Seol – počeo je kao štoper, potom se preselio na levo krilo, da bi utakmicu završio na svojoj prirodnoj poziciji beka. U centru odbrane bilo je jasno da ne može da igra. Anticipacija je bila ispod nivoa, mada mu generalno nije bilo ni lako sa Silasom pored sebe, koji se baš "zaboravljao". Trud i želja mu se ne mogu osporiti, za razliku od snalaženja u ofanzivi.

Naser Điga – najsigurniji član štoperskog trija, potom i tandema na ovoj utakmici. Sasvim se solidno postavljao, igrao sa dosta samopouzdanja, mada kad vaš tim primi pet golova, više od ovih pozitivnih utisaka o jednom odbrambenom igraču, ne treba potencirati.

Uroš Spajić – opet je bio "asistent" kod gola – i opet kod primljenog. Loše je intervenisao u nadoknadi prvog dela, kada se lopta od njega odbila pravo na nogu Embolou. Da Vanja Drkušić nije povređen, kapiten Zvezde na ovom meču verovatno ne bi ni počeo ovaj meč.

Piter Olajinka (do 82. minuta) – zapretio glavom na početku utakmice i to je bilo to od njegove ofanzive na ovom susretu. Doduše, igrao je prinudno maltene levog beka, a to da ne oseća komfornost bilo je očigledno. U nastavku je prebačen na njemu znatno prirodnije desno krilo, ali ni tu bog zna šta nije uradio, pre nego što je u finišu morao da izađe iz igre zbog povrede.

Silas (do 60. minuta) – od samog starta utakmice videlo se da mu uloga u ovoj improvizovanoj formaciji nije odgovarala. Pokrivao je poziciju desnog spoljnjeg igrača, iako je navikao da igra znatno ofanzivnije. Upravo je njegovim kašnjenjem Monako imao prvu veliku šansu da meču, ali gol nije pao samo pukom srećom i promašajem Magnesa Aklijuša. Bio je direktan krivac za gol Takumija Minamina, pošto je "uspavan" zaboravio da izađe i napravi ofsajd zamku. Čak i kada bismo pogledali ono po čemu je poznatiji, ofanzivi, Silas apsolutno ništa nije uradio ove večeri, pa i ne treba da čudi što su ga navijači gostiju izviždali po izlasku iz igre.

Starsport

Vezni red i napad:

Timi Maks Elšnik – u fokusu je bio kod izvođenja prekida, borio se, mnogo pretrčao. Međutim, kod četvrtog primljenog gola je izgubio duel na tridesetak metara od gola, nakon čega je usledila još gora reakcija Rodića i stavljanje tačke na ovaj meč.

Rade Krunić (do 60. minuta) – jedno dobro postavljanje i presečena lopta u opasnoj zoni jednostavno nije dovoljno da bi dobio prelaznu ocenu. Nije bio ni taj koji će povezati odbranu i napad, pa i ne treba da čudi što je posle sat vremena bio zamenjen.

Andrija Maksimović (do 74. minuta) – još jednom se videla hrabrost i želja kod Zvezdinog "Mesija", međutim, konkretnog učinka nije bilo ove večeri. Nije dobio baš mnogo duela, uprkos trudu, a izostala je i konkretna kreacija u završnoj trećini terena.

Bruno Duarte (do 6. minuta) – povredio se u ranoj fazi utakmice.

Šerif Ndiaje (do 75. minuta) – najbolji igrač Zvezde, čak i da nije majstorski iznudio i realizovao penal. Odlično se ubacivao u prazan prostor, a snagu i dobro građenje lopte naročito je nerviralo Vilfreda Singa. Bio je požrtvovan, vršio presing, pratio štopere Monaka kada god bi pomislili da mogu loptu da iznesu visoko. Na kraju je zbog povrede morao da izađe, dobivši aplauz od "delija".

Starsport

Trener i izmene:

Vladan Milojević – povrede nekoliko standardnih igrača, pre svega u defanzivi, naterale su ga da menja – sve. Toliko, da po bacanju pogleda na sastav, niste mogli ni da naslutite formaciju. Sve je dodatno zakomplikovala rana povreda Bruna Duartea. Deluje da stadion "Luj II" i gostovanje jednom od najboljih klubova u Evropi u ovom trenutku nije baš najbolja scena za ovakvu vrstu improvizacije. Dosta igrača je igralo na njima "nepoznatim" pozicija, sa ulogama sa kojima se nisu susretali, tako da ni rezultat kada se sve uzme u obzir, izgleda da nije mogao da bude drugačiji.

Dalsio (od 7. minuta) – odmah po ulasku u igru je "kumovao" kod penala, odnosno gola Ndiajea, sjajnom dugom loptom, nakon koje je Singo pogrešio. Igrao je znatno ofanzivnije nego obično, u prvom poluvremenu. Kasnije je prebačen na levog spoljnjeg, a onda vraćen u sredinu. Povredio se u finišu utakmice, ali je ostao na nogama.

Luka Ilić (od 60. minuta) – možda je mogao i da počne, s obzirom na sjajnu partiju i het-trik protiv niškog Radničkog. Ništa konkretno nije uradio po ulasku u igru.

Milan Rodić (od 60. minuta) – glavni krivac za četvrti primljeni gol. Okliznuo se u odsudnom momentu, pre nego što je Minamino još jednom savladao Ilića.

Aleksandar Katai (od 74. minuta) – prekasno da bilo šta promeni.

Gelor Kanga (od 74. minuta) – prekasno da bilo šta promeni.

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu