Nova vest
Fudbal 0

22.10.2024.

9:00

B92.sport na stadionu koji uživo "i nije nešto" FOTO/VIDEO

Ako ništa, Crvena zvezda će Monaku gostovati na jednom od interesantnijih stadiona na starom kontinentu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Izveštač B92.sport iz Monaka – Milan Tomić

U pitanju je "Luj II", jedinistven, jednostavan, relativno mali, a opet multifunkcionalan, rekonstruisan 1985. godine.

Izgrađen je zapravo 1939. godine, po planu arhitekte Anrija Potjea i njegovim genijalnim rešenjem koje uključuje i postojanja niza objekata pod zemljom.

To su dvorana "Gaston-Medesin", kapaciteta 3.000 mesta, gde se organizuju košarkaške, rukometne, odbojkaške utakmice, tu su i klupske kancelarije, četvorospratni parking, te centar za vodene sportove "Princ Albert II".

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Odluku da se rekonstruiše doneo je princ Renije III 1979, koji je ubrzo doveo pariske arhitekte, a radovi su trajali od 1981. do 1984. godine.

Stari je sravnjen sa zemljom, a da bi novi nikao bilo je potrebno 120.000 metara kubnih betona, 9.000 tona gvožđa i 2.000 tona čelika za izgradnju konstrukcije.

Novi kompleks princ Renije je svečano otvorio 25. januara 1985. godine, kada je Monako pobedio Lans (3:0).

Kada prolazite pored njega uopšte nemate utisak da je u pitanju fudbalski stadion, već "obična" zgrada, izgrađena u vreme socijalizma, tribine se sa spoljne strane ne vide, već jednostavno zid, cigle.

Da nema natpisa koje pružaju navigaciju za medije, navijače i ostale putnike-namernike, ovo zdanje vam svakako ne bi privuklo pažnju dok prolazite pored njega.

Druga je priča kada se gleda sa vidikovca, dok ulazite u Monako iz pravca Nice, odakle se vidi kako dominira u Fontvilu blizu luke.

Kapacitet stadiona je 18.523 sedišta, što je više od polovine ukupnog stanovništva Monaka. Nije ni čudo što crveno-beli imaju najmanju posećenost u francuskom prvenstvu.

Najveću su imali u sezoni 2003/04. kad su stigli do finala Lige šampiona, savladavši usput između ostalih Real Madrid i Čelsi.

Objekat, nazvan po princu Luju II (1870-1949), koji je ovom kneževinom vladao 27 godina, morao je da bude višenamenski usled tako malog raspoloživog prostora za izgradnju. Cela država prostire se na oko dva kvadratna kilometra.

Veličina terena na "Luju II" je 105x68m, a pored nabrojanih objekata pod zemljom, na površini, oko terena, postoji atletska staza, na kojoj se svake godine od 1987. organizuje miting Dijamantske lige.

Pored domaćih utakmica Monaka, na ovom stadionu se u periodu od 1998. do 2012. organizovao Superkup Evrope, odnosno meč osvajača Lige šampiona i Lige Evrope (nekada Kup UEFA).

Inače, pošto Monte Karlo zbog svoje male površine može veoma brzo da se obiđe, ovaj stadion se uz Kazino, stazu Formule 1, katedralu Svetog Nikole, Prinčeve palate, Okeanografskog muzeja, ubraja u turističku ponudu grada-države.

Ipak, zaključak je da preko televizije i na fotografijama definitivno izgleda bolje nego uživo.

Izvor: B92.sport

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Netflix odustao

Kompanija Netflix zatvorila je svoj studio koji je osnovala pre dve godine kako bi ušla u kreiranje visokobudžetnih igara.

HCL

10:00

1 h

Novo Sport Video Menu