Nova vest
Fudbal 12

22.10.2024.

8:00

Zvezda neka "prepiše" od zagrebačkog Dinama

Pred Crvenom zvezdom je još jedan težak izazov u Ligi šampiona, u vidu gostovanja Monaku, na stadionu "Luj II".

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
FK Crvena zvezda

Izveštač B92.sport iz Monaka – Milan Tomić

Izabranici Vladana Milojevića su na startu elitnog takmičenja upisali dva poraza, uvodni od Benfike na svom terenu (2:1), a potom i očekivani na "Đuzepe Meaci" od Intera (4:0).

Možda je protiv portugalskog tima mogao da se uzme i bod, kao i što je rezultat u Milanu, na osnovu svega prikazanog, bio previsok, no, to je Liga šampiona i svaka greška skupo se plaća.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Ne deluje da je meč u Kneževini baš prava prilika za "vađenje", mada, koliko god da je u pitanju elita, ovo takmičenje je pokazalo da može doneti i neka iznenađenja.

To treba da bude u glavama crveno-belih pre nego što u utorak od 18.45 istrče na teren protiv tima, koji sa klupe predvodi Adi Hiter.

Videli smo da je jedan Brest, klub koji je u donjem domu tabele francuske Lige 1, ima dve pobede na startu Lige šampiona, baš kao što je i zagrebački Dinamo tokom većeg dela utakmice bio bolji rival od Monaka, da bi na kraju osvojio bod.

Profimedia/FredDides/Panoramic

Tačnije, izgubio je dva u završnici meča na "Maksimiru", ispustivši prednost od 2:0, primivši, između ostalog, gol iz penala u poslednjem minutu.

Zvezda je ove sezone pretrpela dva poraza, oba na evropskim gostovanjima, računajući i plej-of kvalifikacija protiv Bode/Glimta.

Crveno-beli uvek imaju sličan problem – naviknuti da u domaćem prvenstvu igraju "viktorije" protiv rivala, ta defanzivna igra, toliko potrebna na "tuđim" terenima širom starog kontinenta, ne bude baš na visini zadatka.

Ona će i ovoga puta morati da bude u fokusu, jer ne deluje baš previše mudro ukoliko taktika bude takva da se nadigravanjem sa "kneževima" stigne do pozitivnog rezultata.

Monako je izuzetno ozbiljna ekipa, što pokazuje i činjenica da se nalazi na deobi prvog mesta Lige 1 sa Pari Sen Žermenom.

Do proteklog vikenda bio je usamljen na vrhu tabele, ali je ih je "samo" bod kod kuće u derbiju protiv Lila koštao da ih "sveci" sustignu i sada oba tima imaju po 20 bodova posle osam kola.

Ove sezone Monako je uz spomenute remije sa Dinamom i Lilom, odigrao nerešeno samo sa Lansom (1:1) na svom terenu. Sve ostalo bili su trijumfi.

Između ostalog i nad jednom Barselonom (2:1). Doduše, imali su igrača više čitav meč, što su naposletku i iskoristili, pa preko 18-godišnjeg Žorža Ilenikene stigli do tri boda.

Ima Monako dosta klinaca, što iz svoje škole, što neke koje je, poput Ilenikene, doveo iz drugih klubova.

U suštini, oslanja se na proverene snage, s tim da standardni golman Filip Ken neće braniti zbog povrede, pa će među stativama biti Radoslav Majecki.

Timo Kerer je glavna osovina u odbrani, kapiten Denis Zakarija na sredini, napred je svakako Aleksandr Golovin, tu je i Takumi Minamino, ali i mladi Elijes ben Segir.

Jedno od glavnih pitanja biće ko će igrati u napadu. Folarin Balogun je povređen, a za mesto u prvoj postavi bore se Bril Embolo i Ilenikena.

Izvor: B92.sport

Trener domaćih Adi Hiter prilično ceni beogradski klub, smatrajući ga kvalitetnijim od zagrebačkog Dinama, kojeg nisu uspeli da pobede na "Maksimiru".

"Teško je uporediti ovaj tim sa Dinamo Zagrebom, na primer. Mislim da su kvalitetniji. Imaju interesantne igrače kao što su Silas, koji je nekoliko sezona igrao za Štutgart ili mladi Maksimović, produkt njihove škole koji već igra na visokom nivou. Odigrali su veoma dobro prvo poluvreme protiv Intera, kao i meč sa Benfikom. Zaslužili su da pobede u toj utakmici, tako da ćemo morati da budemo oprezni. Dobar su tim i dolaze sa ambicijom da pobede kako bi ostali u trci za prolaz. U Ligi šampiona moramo da igramo na visokom nivou, čeka nas teška utakmica, ali cilj je pobeda koja bi nam mnogo značila", rekao je Hiter.

Vladan Milojević je uoči ovog duela još jednom u prvi plan stavio nedopustive individualne i kolektivne greške, koje u domaćem prvenstvu nekako i mogu da se "anuliraju", ali u Ligi šampiona – teško.

Ono što njemu u Kneževini komplikuje situaciju jeste i nekolicina povređenih igrača, a u protokolu neće biti Mirka Ivanića, Ognjena Mimovića, Omrija Glazera, Vanje Drkušića, kao ni Jegora Pruceva.

Sa ovolikim brojem povređenih standardnih prvotimaca, posao predviđanja startnih 11 u meču sa Monakom donekle postaje lakši.

Stoga, među stativama će biti debitant u eliti, Marko Ilić, dok će defanzivnu liniju činiti Jung Vu Seol, Naser Điga, Uroš Spajić i Milan Rodić, dok će spona između odbrane i navale biti Timi Maks Elšnik i Rade Krunić.

Milan Tomić/B92.sport

Mesto napadača rezervisano je za Šerifa Ndiajea, dok će mu u ofanzivi pomagati Piter Olajinka, Silas, ali mladi Andrija Maksimović.

Crveno-beli su relativno skoro, pre oko dve godine, gostovali na ovom stadionu i nisu se baš lepo proveli u meču Lige Evrope (4:1).

Bilo je to jedno od najslabijih izdanja Zvezde u poslednjih desetak godina, koje Milojević, ipak, nije uzimao u razmatranje u pripremi ove utakmice.

Donekle i razumljivo, dosta toga se promenilo u oba tabora – treneri, igrači, sistem, pa i takmičenje u kojem odmeravaju snage.

Moraće Zvezda, za razliku od utakmica sa Benfikom i Interom, da bude koncentrisana od prvog do poslednjeg minuta, s tim da ni to, kada su u pitanju susreti sa kremom evropskog fudbala, ništa ne garantuje.

Imaće crveno-beli i podršku navijača, njih oko 1.000, koji će bar malo olakšati ovo teško gostovanje i meč, koji počinje u 18.45.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Netflix odustao

Kompanija Netflix zatvorila je svoj studio koji je osnovala pre dve godine kako bi ušla u kreiranje visokobudžetnih igara.

HCL

10:00

2 h

Novo Sport Video Menu