Nova vest
Fudbal 7

3.10.2024.

10:00

TSC iz Azije kreće u novu evropsku odiseju

Fudbaleri TSC utakmicom protiv Astane započinju svoj drugi evropski put u svojoj klupskoj istoriji.

Srđan Novaković
Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Za razliku od onog iz prošle sezone, kada se tim iz Bačke Topole takmičio u Ligi Evrope, ovoga puta će trećeplasirana ekipa iz Superlige Srbije igrati u Ligi konferencija, koja je kao i preostala dva UEFA takmičenja pretrpela velike promenene. 

I u ovom treće po jačini takmičenju u Evropi, više neće biti grupne faze takmičenja već su svi timovi svstani u jednu tabelu, gde će se na osnovu plasmana odrediti da li će direktno putovati u nokaut sistem ili će taj put tražiti kroz plej-of. 

U toj tabeli se nalaze 36 klubova od kojih će prvih osam izboriti direktan plasman u osminu finala Lige konferencija, dok će timovi koji budu plasirani od devetog do 24. mesta igrati dodatno razigravanje. 

Kao što smo napomenuli u ovom tekstu, fudbalerima TSC će ovo biti drugo iskustvo igranja u evropskim takmičenjima. 

Oni su pre svega na osnovu plasmana na tabeli, gde su prošlu sezonu okončali na trećem mestu maltene već izborili plasman u Ligu konferencija bez da eliminišu nijednu ekipu. 

Imao je tim iz Bačke Topole šansu da ponovo zaigra u Ligi Evrope, ali ga je u tome sprečila ekipa Makabija koji je sa klupe predvodio Žarko Lazetić, koji je u taj tim stigao upravo iz TSC.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Prošla godina je bila godina tako da kažemo upoznavanja sa evropskim utakmicama i takmičenjima. TSC je u grupi Lige Evrope gde su bili Frajburg, Olimpijakos i Vest Hem junajted uspeo da osvoji svega jedan bod i to na domačem terenu protiv crveno-belih iz Pireja. 

Sada ih očekuje šest novih utakmica, što je jedina razlika Lige konferencija u odnosu na Ligu Evrope i Ligu šampiona, gde svaki klub ima zagarantovanih osam mečeva. 

Rivali timu iz Bačke Topole će biti Legija, Lugano, Sen Galen, Gent i Noa, dok svoju evropsku odiseju kreću protiv kluba koji je udaljen skoro 5.000 kilometara daleko od Srbije, ekipe Astane. 

U kakvoj formi se nalaze ekipe

Posle jednog lošeg starta sezone, gde se tada novi šef struke Dean Klafurić nije najbolje snašao i nije mogao da bude prava zamena za Žarka Lazetića koji je napustio TSC posle više od 100 utakmica na koliko je vodio tim iz Bačke Topole. 

Hrvatski trener je tako posle uvodnih pet kola u Superligi Srbije, gde je upisao svega dve pobede i debakla od Makabija u kvalifikacijama, rešio da napusti kormilo TSC, na čije je mesto došao Jovan Damjanović. 

Damjanović koji je prošlog leta napravio dobre rezultate. Sa reprezentacijom Srbije do 17 godina na evropskom prvenstvu stigao do polufinala, gde je poražen od Portugala. 

Upravo ti rezultati su ga i preporučili za klupu TSC, koji je navikao svoje navijače da od kada se takmiči u Superligi Srbije gotovo svaku sezonu okonča u gornjem delu tabele. 

Uspeo je Damjanović da posle uvodna dva poraza protiv Mladosti iz Lučana i Tekstilca uđe u seriju pobeda, pa tako fudbaleri TSC ovaj meč dočekuju u dobrom raspoloženju posle trijumfa nad Novim Pazarom (5:2) i Čukaričkim (2:1). 

Deluje da je mladi trener uspostavio svoje zamisli, koji su igrači implementirali na teren, a duel protiv Astane je prava prilika da li se ovi dobri rezultati iz Superlige mogu preneti i na evropska takmičenja. 

Sigurno da trenutna pozicija na tabeli ne prija navijačima, ali jedan dobar rezultat koji bi se nadovezao na ove dve pobede u mnogome bi promenio sliku tima iz Bačke Topole. 

Protivnik neće biti nimalo lagan, jer nikome nije prijatno da igra u prestonici Kazahstana koji se posle nekoliko godina ponovo ima naziv Astana, kao tim protiv kojeg se TSC sastaje u prvom kolu Lige konferencija.

Navikli smo od ovog tima da ga redovno gledamo u evropskim takmičenjima, iako je izgubio primat u domaćem okvirima Astana je i dalje ekipa koja zaslužuje veliko poštovanje od svake ekipe koja se sastaje sa ovim timom koji trenutno na stoji najbolje na tabeli kazahstanske Premijer lige. Posle 19 kola Astana ima šest bodova manje od prvoplasirane ekipe Jelimaja, ali tim iz prestonice ima dve utakmice manje od lidera na tabeli. 

Naravno tamošnje prvenstvo polako ulazi u finiš, jer fudbalske lige u istočnoj Evropi, kao i u Skandinaviji počinju dosta ranije nego ostala takmičenja u Evropi. To ne bi trebalo da predstavlja neki problem fudbalerima TSC, jer su i oni uveliko u takmičarskom pogonu, pošto je Superliga Srbije krenula još od polovine jula meseca.

Astana je do Lige konferencija stigla pošto je prvo eliminisala Milsami iz Moldavije, da bi onda u plej-ofu bila bolja od ekipa Brana iz Bergena, tima koji je glavni konkurent Bode Glimtu za titulu u Norveškoj, dok je pre toga u dva meča bila bolja od rumunskog drugoligaša Hunedoare. 

Ovi dobri rezultati u evropskim kvalifikacijama dodatno su dali krila fudbalerima Astane koji su potom zaređali četiri pobede u nizu i tako ostali u igri za šampionski titulu. Ovaj podatak uz domaći teren gde se igra na veštačkoj travi je sigurno prednost domaće ekipe na utakmici protiv TSC i na ovom meču ih stavlja na mesto favorita. 

Sa druge strane ekipa Astane je u poslednje vreme dosta sigurna na svom terenu, gde su zaređali šest trijumfa zaredom, od kojih je većima bila u sklopu kvalifikacija. 

Možda je vreme da TSC prekine tu seriju?

Reči trenera

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kao što smo spomenuli Jovan Damjanović nije od starta sezone vodio ovu ekipu TSC, tako da će ovo biiti njegov evropski debi na klupi tima iz Bačke Topole. 

Šef ekipe je na konferenciji za medije istakao da ima veliko poštovanje prema ekipi Astane, dok veruje da bi dobar rezultat njegove ekipe uneo veliku dozu samopouzdanja. 

Dobro smo se spremili, poznajemo protivnika i imamo respekt. Iz tog poštovanja želimo da budemo skromni. Pokazaćemo kakav fudbal želimo da igramo, da pokažemo naš način igre. Mi smo u procesu stvaranja, sutra je dobra prilika da svi zajedno pokažemo kakav fudbal možemo da igramo“, rekao je Damjanović pred utakmicu.

TSC neće kompletan izaći na megdan Astani, jer će Saša Jovanović zbog povrede morati da propusti evropski debi za ovu sezonu. 

Iz više razloga poznajemo dobro ekipu Astane, Činedu, koji je u odličnoj formi, je do skoro igrao u Kragujevcu, ali poznajemo i druge igrače, Amanovića i Kamaru, u stafu su takođe ljudi sa Balkana. Blisko nam je to što rade, retko kada ovde gube, ali to ne menja naše ciljeve da se sutra prezentujemo i dođemo do dobrog rezultata. Svi su spremni sem Saše Jovanovića“, istakao je šef struke TSC.

Potencijalni sastavi

Lineups provided by Sofascore

Veliki hendikep za tim TSC jeste neigranje Saše Jovanovića što može predstavljati problem za tim Jovana Damjanovića.

Od dolaska na klupu tima iz Bačke Topole Damjanović forsira sistem (4-1-4-1), što je donelo rezultata u poslednjim mečevima na kojima su odneli tri boda. 

Tako je za očekivati da ne bude previše tumbanja startne postane, jer trener TSC ne voli toliko da puno menja startnih 11. 

Kapiten Veljko Ilić je zacementirao svoje mesto pred golom, u defanzivi je dilema na poziciji desnog beka, da li će na tom mestu biti Stefan Jovanović ili bivši fudbaler Partizana Maki Banjak, na štoperskim mestima bi trebalo da od starta gledamo Mateju Đorđevića i Dušana Stevanovića, dok je leva strana rezervisana za iskusnog Nemanju Petrovića. 

Kad smo kod sredine terena kao osiguranje defanzive je Milan Radin, ispred njega se nalazi ubitačna četvorka u sastavu, Mihailo Banjac, Ifet Đakovac, Petar Stanić i Aleksandar Ćirković, dok su za golove zaduženi Miloš Pantović ili Marko Lazetić. 

Ilić – Banjak, Đorđević, Stevanović, Petrović – Radin – Banjac, Đakovac, Stanić, Ćirković – Pantović

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

S druge strane, šef struke Astane Grigori Babajan preferira formaciju sa dvojicom zadnjih veznih.

U ekipi iz Kazahstana se nalaze i neka poznata imena poput Alekse Amanovića koji je jedno vreme bio član Partizana, dok je u napadu Džofri Činedu koji je do skora bio član ekipe Radničkog iz Kragujevca. 

Tu je i živa legenda kluba Hrvat Marin Tomasov, dok su tu i njegovi zemljaci Karlo Bartolec, Branimir Kalaica, i čuvar mreže Josip Čondrić.

Ukupna vrednost ekipe Astane ne prelazi ni deset miliona.

U ekipi nema nijedan fudbaler čija je vrednost makar milion evra, po tom paramatru najviše se ističe veznjak Maks Ebong čija je vrednost procenjena na 800.000 evropskih novčanica. 

Čondrić – Bartolec, Kozukovas, Kalaica, Vorogovski – Amanović, Gripši – Tomasov, Ebong, Kamara – Činedu

Standings provided by Sofascore

 

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Džo Rogan skinut sa trona

Američki podkaster Džo Rogan još jednom je svrgnut sa prvog mesta na Spotify listi strimova - novi "šampion" je jedan od njegovih nedavnih gostiju.

B92

12:30

2 h

Novo Sport Video Menu