Nova vest
Fudbal 6

2.10.2024.

18:00

Novi format Lige šampiona – da li previše ubedljivih pobeda kvari užitak?

Već nakon dva kola novog formata Lige šampiona viđeno je više ubedljivih pobeda (tri razlike i više) nego čitave prethodne sezone - da li je ovo želela UEFA?

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Posle Bajernove istorijske pobede nad Dinamom (9:2), u meču koji je ostao upamćen kao najefikasniji jednog nemačkog kluba u eliti, i bilo kog tima uopšte, u drugom kolu svedočili smo još jednoj demonstraciji gole sile jednog tima, pononovo nemačkog, i totalnoj nemoći drugog - ovog puta Seltika.

"Milioneri" su deklasirali škotski sastav kao da su ispred sebe imali tim iz "cvajte" a ne prvaka druge države - 7:1.

Bila je to jurnjava mačke i miša i najubedljivija pobeda Dortmunda u istoriji kluba kada je reč o mečevima u Ligi šampiona. Dortmund je i u prvoj rundi bio efikasan, dominantan, slavio je protiv još jednog tima koji je, kako izgleda, nedorastao društvu najboljih, ekipe Briža - 3:0.

Nemci u začetku sezone prednjače u ispoljavanju napadačke sile, pošto je neumoljiv bio i Bajer u prvoj rundi protiv Fejnorda u gostima (4:0), ali daleko od toga da samo bundesligaški timovi rutiniraju rivale. 

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Možda i najveći autsajder takmičenja, ekipa Slovana, u prethodnoj rundi je poražen od Seltika 5:1, potom glatko i od Sitija kod kuće u drugom - 0:4.

Slovački tim je istakao najozbiljniju kandidaturu da takmičenje završi bez osvojenog boda i jasno je da će većini služiti za popravljanje gol-razlike, na kraju vrlo bitne kada se bude podvlačila crta.

Ovaj tim će u narednoj rundi, možda, imati realnije šanse da popravi utisak, jer mu je rival Đirona, koja, kako stvari stoje, ne deluje kao tim koji može bilo kome od velikih pomrsiti račune iako dolazi iz jake španske lige.

Srpski prvak Zvezda je takođe pretrpela ubedljiv poraz u drugom kolu, od Intera 0:4, Barselona je potukla Jang Bojs do nogu (5:0), Brest ekipu Salcburga 4:0 u gostima, što je, doduše, pomalo iznenađujući epilog meča dva tima, na papiru, približne snage.

Starsport

Kako bilo, već u nekompletna dva kola nove sezone, promenjenog formata, zabeleženo je 11 pobeda izraženih sa tri gola razlike dok je u čitavoj prethodnoj sezoni, tokom kompletne grupne faze, broj takvih ubedljivih pobeda bio manji - devet utakmica je završno trijumfom jednog tima tri ili više golova razlike.

Jasno je da će broj ubedljivih pobeda ove sezone biti još veći, što, naravno, nije ono čemu teži UEFA i što žele da gleaju ljubitelji fudbala, koji, kao konzumenti najboljeg fudbala, traže daleko više neizvesnosti u većem broju utakmica, po mogućstvu u svakoj, kao i ujednačene utakmice iz kola u kolo, a to trenutno nije slučaj.

Da li je novi format Lige šampiona ipak samo eksperiment UEFA koji neće dugo živeti, pokazaće vreme.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu