Nova vest
Fudbal 17

2.10.2024.

7:59

Zvezda na skeneru B92.sport: Debakl koji to nije trebalo da bude

Fudbaleri Crvene zvezde ubedljivo su poraženi u Milanu protiv Intera (4:0) u meču drugog kola Lige šampiona.

Dušan Đukanović
Starsport

Liga šampiona, 2.kolo:

Inter – Crvena zvezda 4:0
Čalhanoglu 11, Arnautović 59, Martines 71, Taremi 81p
Stadion: Đuzepe Meaca
Sudija: Feliks Cvajer

Iako bi neko rekao da je reč "debakl" preteška kada se igra protiv trostrukog evropskog šampiona, koristimo je kako bismo naglasili razliku između onoga što je Zvezda mogla i što je na "Đuzepe Meaci" uradila.

Posle ovog meča Zvezda gostuje Monaku (22. oktobar), dočekuje Barselonu (6. novembar), Štutgart dolazi u Ljutice Bogdana 27. novembra, posle čega će Zvezda ponovo u Milano na duel sa "rosonerima" (11. decembar).

Sofascore

Poslednje dve utakmice Zvezda igra 2025. godine. Najpre protiv PSV u Beogradu (21. januara), a onda i za kraj ligaškog dela u Bernu protiv Jang Bojsa (29. januar).

Najpre, da vidimo kako su pojedinci crveno-belih izgledali na terenu protiv Intera.

Golman i odbrana

Starsport

Omri Glazer – Bio sam među onima koji nisu krivili Izraleca za gol Kokčua u prvom kolu i posle ovog meča shvatio da sam pogrešio. Dve utakmice, dvaput prima gol od turskog reprezentativca iz slobodnog udarca. Ovaj put u potpunosti u golmanov ugao, nema opravdanja. Rovit je stigao u Milano, možda je bolje da je preskočio. Benfika, Železničar, pa Inter. Katastrofalna serija grešaka Zvezdinog golmana. U ovom trenutku, možda nije ni najbolje što crveno-beli imaju. Iskupio se odbranama u situacijama jedan na jedan sa Mihitarijanom i Augustom, ali tada je već bilo kasno.

Naser Điga – Zvezdina mreža se šest puta tresla tehnički. Dva puta su golovi poništeni zbog ofsajda, ali je konstanta kod svih bila ista – Zvezdini defanzivci su bili za korak iza protivnika. Konkretno, Điga nije bio ni blizu Arnautovića kod trećeg gola Intera. Teško je pronaći referentni okvir za ocenjivanje Zvezdinih defanzivaca na ovom meču, ali ako je to poređenje sa drugom dvojicom Điga je apsolutni pobednik.

Uroš Spajić – Konstantno je Zvezdin kapiten igrao na "ivici". Moglo je to da košta Zvezdu još u prvom poluvremenu. Nekoliko puta je reagovao u poslednji čas i tako spasao sam sebe. Možda ponekad i preterao, tek na svom kontu nije imao krivicu. Drugo poluvreme će želeti da zaboravi. Neverovatan kiks tako iskusnog igrača, uspeo je da nadmaši i Krunića.

Vanja Drkušić – Greške u odbrani ponajmanje se njemu mogu zameriti, iz prostog razloga što je on taj koji je imao najmanje vremena da se spremi za meč. Promena je velika igrati u paru, pa sa tri štopera, ali pomračenja Zvezdine odbrane to ne vadi. Baš kao ono Drkušića, kada ničim izazvan, možda u nemoći da bilo šta drugo uradi, pravi penal.

Vezni red i napad

Starsport

Jong-vu Seol – Samo formacijski uslovljeno ga stavljamo među igrače veznog reda. Veći deo meča je proveo na sopstvenoj polovini i pre delovao kao obični nego tzv. krilni bek. Ništa nije Zvezda dobila, niti izgubila njegovim igranjem.

Rade Krunić (do 89. minuta) – Na dobro poznato mesto se vratio i utoliko je veći pritisak bio na njemu kao bivšem igraču Milana. Popustio je pod njim na isteku sat vremena igre kada je, poput kolega iz defanzivne trojke, predugo "davio" loptu i dopustio Taremiju da mu je oduzme. Konstantno je pozicionirao saigrače na terenu, bio veoma vokalan, ali na kraju izgleda da sopstvene savete nije slušao.

Timi Elšnik (do 89. minuta) – Kao i Krunić, ni slovenački reprezentativac ne može da dobije prelaznu ocenu za ovaj meč. Oni su bili Maksimovićev "osigurač", ali je utisak bio da je i njima bio potreban neko. Zajedno sa Glazerom krivac za prvi gol. Verovatno i najslabije izdanje Elšnika od dolaska u Zvezdu, ali i pored toga ni blizu najgoreg na terenu. Protivnički vezni red je "preorao" Zvezdin.

Piter Olajinka – Daleko konkretniji od Koreanca sa druge strane, iako je u meč ušao klimavo na defanzivnom kraju. Jednostavno je, nije isto imati takve zadatke u domaćem šampionatu i Ligi šampiona. Grešio je, ali su one došle kao posledica želje da se uradi nešto. Svakako bolje nego 90 minuta da je bio neprimetan. Stvorio najbolju šansu Zvezde u prvom poluvremenu pasom spoljnim delom kopačke za Silasa. Nije to onaj Olajinka koji je 2019. postigao gol protiv Intera, ali je i ovako, ako zažmurimo na greške, pokazao kako treba u pojedinim segmentima. Samo da bude što manje onih kada nam pokazuje suprotno.

Andrija Maksimović (do 69. minuta) – Nije da nismo znali, ali Zvezdino dete je trenutno najvrednije što taj kluba ima. Nije Andrija odigrao najbolju utakmicu u istoriji ovog takmičenja, ali je u nekoliko navrata pokazao daleko iskusnijim saigračima kako se igra fudbal. Uzmeš loptu, povučeš i šutiraš pa šta bude. Nije malo u startu ni to što je sa 17-godina bio kuražan dovoljno da istrči na travu kultnog stadiona. Najvažnije je "čeličenje" koje je dobio ove večeri. Bastoni da je bio još malo agresivniji u duelima sa Maksimovićem, nije isključeno da bi mu koliko već u sredu dolazio u bolničku posetu.

Silas Mvumpa (do 69. minuta) – Partnerstvo sa Šerifom bi moglo da bude još jedna pozitivna stvar posle večerašnjeg meča. Ko se seća Semija Ameobija kada se pojavio u Premijer ligi u dresu Njukasla, konstitucijom Silas ponajviše podseća na njega. Bambi. Donošenje odluka mu nije jača strana kada nema dovoljno vremena. Jedan pravoremeni pas u kontri u prvih 45 minuta i možda bi nešto bilo drugačije. Ako je ova utakmica merilo, a teže i veće nije bilo ove sezone, Silas bi trebalo da igra u špicu. Ne po krilu kao do sada, čime bi se i ta prenatrpana pozicija malo rasteretila.

Šerif Endiaje (do 69. minuta) – Senegalac je u meč ušao posle istorijskog "večitog" derbija za njega i pokazao da het-trik u Humskoj nije slučajnost. Činjenica je da se nije upisao u strelce na ovom meču, ali sve osim toga je radio koliko je mogao. U skladu sa prilikama i mogućnostima. Ponekad mu nedostajalo da ga saigrači isprate, te je nekoliko dobrih ubacivanja ostalo bez rezultata. Zaslužio da duže ostane na terenu.

Trener i izmene

Starsport

Vladan Milojević – Teško je suditi o tome kako je trener spremio tim ophrvan povredama za meč protiv desetostruko skupljeg tima. Još jednom svaka čast za Maksimovića, ali bez bravo za odigran meč. To ne bi bilo u skladu sa onim što Zvezda jeste. Promenama želeo da spreči očigledan pad Silasa i Šerifa, ali ništa nije dobio od svežih igrača na terenu. Moraće da reši najpre defanzivne probleme ekipe koji se javljaju na ovom nivou.

Luka Ilić (od 69. minuta) – Zapretio i pogodio spoljni deo mreže. Da je i pogodio ne bi se računalo zbog ofsajda. Osim toga, ne previše zapažen.

Nemanja Radonjić (od 69. minuta) – Za sada je plan, dok ne bude spreman, da Radonji, ali  svojom brzinom po ulasku sa klupe pravi problem protivniku. Donekle, to je radio na ovom meču. Ubacivanje i pas Duartea koji ga nije pronašao, potom i u neku ruku prodor pored nezainteresovane odbrane Intera i pas koji je pronašao Ilića u pomenutoj situaciji.

Bruno Duarte (od 69. minuta) – Daleko slabiji od igrača koje je zamenio. Nije doneo energiju niti promenu na terenu.

Milan Rodić (od 89. minuta) – Premalo vremena u igri za konkretan učinak.

Dalsio Gomes (od 89. minuta) – Premalo vremena u igri za konkretan učinak.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 17

Podeli:

Tenis

Sabalenka u četvrtfinalu Pekinga

Beloruska teniserka Arina Sabalenka plasirala se u četvrtfinale WTA turnira u Pekingu, pošto je jutros u osmini finala pobedila Amerikanku Medison Kiz rezultatom 6:4, 6:3.

Tanjug

9:57

19 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu