Nova vest
Fudbal 2

1.10.2024.

18:00

Petorica veličanstvenih – ima neka tajna veza Zvezde i Intera

Šta je zajedničko Interu i Crvenoj zvezdi? Petorica veličanstvenih!

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/EPA

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Dejan Stanković, Darko Pančev, Vladimir Jugović, Nemanja Vidić, Siniša Mihajlović. Plejada sjajnih igrača koji su obeležili jednu eru srpskog i evropskog fudbala.

Duel dva tima u Ligi šampiona privlači veliku pažnju, a susret na "Đuzepe Meaci", koji počinje u 21 čas pratiće sa tribina sigurno i neki od onih koji su imali priliku da nose dresove oba kluba.

Svi su ostavili veliki trag, a dokaz su da su crveno-beli oduvek bili rasadnik velikih talenata i igrača koji su imali mesta u najboljim svetsklim klubovima.

Njihove karijere su primer današnjim fudbalerima kako se može uspeti na najvećoj fudbalskoj pozornici.

Siniša Mihajlović

Od te petorke nažalost više nema legendarnog Siniše Mihajlovića, koji je preminuo pre dve nepune godine.

Sjajni Miha je u Crvenoj zvezdi igrao u onom najsvetlijem periodu istorije od 1990. do 1992. godine kada su igrači sa Marakane pokorili Evropu i svet.

Na kraju igračke karijere od 2004. do 2006. nosio je dres neroazura za koje je na 43 meča postigao ukupno šest golova.

Uradio je mnogo za oba kluba - sa Zvezdom je osim dve titule prvaka Jugoslavije uzeo i Kup šampiona i Interkontinentalni kup u Tokiju, protiv čileanskog Kolo Kola.

U Interu je taakođe bio trofejan, u te dve sezone osvojio je titulu u Seriji A, Kup Italije i Superkup Italije.

Tokom svoje italijanske epopeje Mihajlović je takođe igrao za Romu, Sampdoriju i Lacio.

Dejan Stanković

Igračka karijera Dejana Stankovića odvijala se na  Balkanskom i Apeninskom poluostrvu.

Kao 14-godišnjak je iz Teleoptika prešao u mlađe kategorije Crvene zvezde za čiji prvi tim je debitovao već sa 16 godina.

Tri godine je igrao za crveno-bele i to sa mnogo uspeha, a poneo je i kapitensku traku i to sa 19 godina. Još se pamte njegovi golovi, posebno sa meča sa Kajzerslauternom. 

Dejan je u Crvenoj zvezdi odigrao 113 mečeva i postigao 39 golova, da bi u leto 1998. prešao u Lacio za koji je igrao punih šest sezona.

Ostatak karijere, punu deceniju, nosio je dres Intera. Sa ekipom sa "Meace" osvojio je pet titula u Seriji A, četiri Kupa Italije, isto toliko trofeja u Superkupu, te Ligu šampiona 2010. i FIFA Svetski klupski kup iste godine.

Za Inter je na 326 utakmica bio strelac 42 puta.

Vladimir Jugović

Još jedan "veznjak" koji je imao prilike da igra u dva kluba.

Igrač koji je onom sjajnom akcijom u polufinalu Kupa šampiona protiv Bajerna u Beogradu, doneo priliku posle koje je Crvena zvezda izjednačila na 2:2 i plasirala se u finale, bio je poznat po velikom radijusu kretanja, borbenosti i tehničkim kvalitetima, bilo ga je svuda po terenu.

I on je sa Crvenom zvezdom kao Mihajlović, stigao do najvećih visina, osvojivši Kup šampiona i Interkontinentalni kup, te tri titule državnog prvaka.

Ipak, za razliku od Crvene zvezde, sa Interom nije uspeo da dođe do trofeja u dve godine boravka tamo, od 1999. do 2001.

Za Inter je na 50 utakmica postigao tri gola.

Darko Pančev

Zbog svojih golgeterskih veština i specifičnog njuha za gol, Pančev koji je karijeru počeo u skopskom Vardaru, poznat je i pod nadimkom Kobra.

Koliko je bio efikasan svedoči da je za četiri sezone u dresu Crvene zvezde na 115 mečeva postigao 97 golova u svim takmičenjima.

U godini najvećeh uspeha Crvene zvezde u istoriji bio je Zlatna kopačka Evrope i to je privuklo pažnju najvećih svetskih klubova.

Uspehe koje je imao u klubu iz Beograda nije uspeo da prenese i na Italiju, mučio se u Interu tokom tri sezone koliko je bio vezan za Italijane, a na 19 mečeva postigao je svega tri gola.

Nemanja Vidić

Profimedia

Bivši kapiten Crvene zvezde i Mančester junajteda, poslednji je u nizu onih koji su igrali za klub iz Ljutice Bogdana i Inter.

Vidić je u Crvenoj zvezdi bio od 2000. do 2004. godine i na 95 mečeva postigao 16 golova.

Beskompromisni štoper je posle dve godine u Spartaku iz Moskve, napravio potez karijere prelaskom u Mančester junajted sa kojim je tokom devet sezona osvojio 15 trofeja.

Vidić je bio nezamenjiv u timu Aleksa Fergusona, koji mu je ukazao poverenje i da nosi traku. Osvojio je bukvalno sve što je mogao od pet trofeja Premijer lige, tri FA Kupa, pet pehara Komjuniti Šilda, Ligu šampiona u Moskvi 2008. i FIFA Svetski klupski kup.

Vidić je po odlasku Fergusona u penziju ostao u Junajtedu još jednu sezonu da bi posle toga, na završetku igračke karijere prešao u Inter.

Igrao je samo u prvoj sezoni i na 28 mečeva postigao jedan gol da bi krajem januara 2016. rešio da završi karijeru.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu