Nova vest
Fudbal 1

1.10.2024.

13:59

"Klizavuša", Muraro...VIDEO

Susret Crvene zvezde sa Interom na "Đuzepe Meaci" u novom formatu Lige šampiona budi sećanja na prethodne okršaje dva tima. Ne tako prijatna.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Srđan Stevanović/Starsport

Istorija kaže da su Italijani dugo bili kao ukleti za crveno-bele, jednostavno, preko njih se nije moglo proći. I nije to bilo samo do boginje Talije kada je reč o Italijanima...

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Iako crveno-beli i neroazuri imaju dugu tradiciju igranja u evropskim klupskim takmičenjima, žreb ih začudo nije često uparivao.

Crvena zvezde je imala više sudara sa Interovoim gradskim rivalom Milanom, ali kako god bilo, može se reći da su oba kluba ostavili loše uspomene navijačima srpskog kluba.

Tačnije, Zvezda i Inter igrali su smo dva meča pre ovog i to u sezoni 1980/81 u Kupu evropskih šampiona.

Bio je to okršaj četvrtfinala od kog se mnogo očekivalo, ekipa koju je sa klupe predvodio čuveni trener Branko Stanković, još je imala sveža sećanja na poraz u finalu Kupa UEFA dve godine pre toga od Borusije Menhengladbah.

I to deset godina posle tragične eliminacije od Panatinaikosa, u polufinalu Kupa šampiona.

Činilo se da će u značajnijem takmičenju ponovo uspeti da se domognu polufinala, ali jedan gol raspršio je snove navijača Crvene zvezde.

Na 36. rođendan, Crvena zvezda je tog 4. marta 1981. gostovala u prvom meču četvrtfinala i nema šta, dobila je lep rođendanski poklon, rezultat taman po meri za revanš, 1:1.

Pred 73.000 gledalaca na "Meaci", Inter je poveo u nadoknadi prvog poluvremena preko Domenika Kaza.

Nikakve šanse nije imao golman Dragan Simeunović, Kazo je "spoljnom" sa 17 metara loptu poslao u desne rašlje gola Crvene zvezde.

Srećom, tu nije bio kraj, jer je Crvena zvezda odgovorila golom u 75. minutu.

Miloš Šestić se na sebi svojstven način stuštio po desnoj strani, poslužio je slobodnog Srebrenka Repčića koji je sa linije peterca poslao loptu pod prečku za 1:1!

To kako je Đuzepe Barezi sedeo u očaju na travi posle prodora Šestića, dugo se prepričavalo, ali Crvenoj zvezdi te sezone jednostavno nije bilo suđeno da eliminiše Italijane.

Dve nedelje kasnije, u Beogradu, počela je da pada žestoka kiša, nije bila saveznik Crvenoj zvezdi.

Po klizavom i raskvašenom terenu, na kom se lopta često zaglavljivala u baricama, pred 80.000 duša na "Marakani", meč je rešen rano.

U timu Intera branio je Ivan Bordon, a igrala su i takva imena kao Đuzepe Barezi, Đuzepe Bergomi, Herbert Prohaska, Alesandro Altobeli...

Levo krilo Intera, Karlo Muraro, raspalio je po lopti sa linije kaznenog prostora.

Činilo se da će Simeunović lako uspeti da odbrani, lopta nije išla toliko jako, ali bila je klizava, on nije reagovao kako je želeo, uspeo je samo da je odbije u malu mrežu i Inter je tako poveo u tom baksuznom, 13. minutu.

Imala je Zvezda tada sjajan tim, pored Simeunovića, igrali su bekovi Zlatko Krmpotić i Mile Jovin, halfovi Milan Janković, Dragan Miletović i Ivan Jurišić. Vladimir Petrović, Miloš Šestić, Srebrenko Repčić, Rajko Janjanin i Ljubiša Stojanović su činili ostatak ekipe koja do kraja i pored silnih napora nije uspela da izbori makar produžetke ili penale.

Razočaranje je bilo veliko, ali ni Inter nije stigao do konačnog cilja.

U polufinalu je poražen od Reala, a te sezone titulu je u finalu u Parizu uzeo tim Liverpula koji je Špance pobedio sa 1:0 golom Alana Kenedija. 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Epidemija hakerskih napada i u Srbiji"

Američki stručnjak za borbu protiv hakera Sajmon Tejlor upozorio je na epidemiju hakerskih napada i u Srbiji i poručio da svaki pojedinac odgovornim ponašanjem može dramatično da smanji rizike od hakerskih upada i ucena.

Tanjug

12:00

4 h

Novo Sport Video Menu