Nova vest
Fudbal 0

25.9.2024.

12:00

Počinje nova Liga Evrope

Pred nama je početak nove 16. sezone u Ligi Evrope koja je kao i Liga šampiona pretrpela fundamentalne promene i u novu sezonu ulazi sa drugačijim sistemom takmičenja.

Srđan Novaković
Profimedia

Čelnici UEFA su od ove sezone uneli revolucionarne promene u sva tri klupska takmičenja, pa tako sem Lige šampiona i Liga Evrope kao i Liga konferencije će biti znatno izmenjene.

Sada kada konkretno pričamo o Ligi Evrope, tu će se za trofej takmičiti kao i u Ligi šampiona 36 klubova, za razliku od 32 koliko ih je bilo minulih sezona.

Sem tih promena i ostale su bukvalno preslikane iz Lige šampiona.

Svi su smešteni u jednu tabelu i gde će na osnovu svog plasmana posle osam odigranih utakmica (četiri kod kuće, četiri u gostima) odrediti dalji put u ovom takmičenju.

Prvih osam ekipa će izboriti direktan plasman u osminu finala, dok će timovi koji budu plasirani od devetog do 24. mesta morati da igraju dodatne dve utakmice, gde će pobednici dvomeča izboriti plasman u nokaut fazu.

Svaki klub koji je izborio takmičenje u Ligi Evrope već ima raspored svojih utakmica, gde će protivnih nekih timova igrati samo kod kuće, a protiv nekih samo u gostima.

Ono što je još preslikano iz Lige šampiona, to je da će i Liga Evrope imati jednu ekskluzivnu nedelju, gde ćemo gledati samo utamice ovog takmičenja. Tada će se utakmice igrati u sredu i četvrtak, dok će u standardnim nedeljama, samo četvrtak biti rezervisan za utakmice drugog po kvalitetu fudbalskom takmičenja pod okriljem UEFA.

Za razliku od prošle sezone u ovoj nećemo gledati nijedan srpski klub u ovom takmičenju. Tu su mogli da budu Partizan, TSC ili čak Crvena zvezda, ali crno-beli su eliminisani od iz Evrope u kvalifikacijama, TSC nije uspeo da se izbori sa ekipom Makabija iz Tel Aviva, pa će svoje takmičenje nastaviti u Ligi konferencija, dok Crvena zvezda je uspela da u plej-ofu za Ligu šampiona eliminiše Bode Glimt i tako se plasira u elitno takmičenje, dok je u Ligu Evrope poslala norveški tim.

Ovo će biti prvi put posle sezone 2018/19 da u Ligi Evrope nećemo gledati nijedan srpski tim, pre toga u tri navrata je tu bila Crvena zvezda, dok je u sezoni 2019/20, Partizan igrao grupnu fazu takmičenja.

U ovoj sezoni Lige Evrope finale će se igrati u Bilbau na stadionu San Mames, 21. maja 2025. godine, gde će pobednik imati priliku da podigne srebrni pehar težak 15 kilograma.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Ono što je već sada jasno, a to je da će Liga Evrope imati novog pobednika, jer se aktuelni šampion Atalanta takmiči u Ligi šampiona, a pošto po novom formatu takmičenja nema selidbe iz jednog u drugo takmičenje, oni tako automatski neće biti u prilici da odbrane titulu, koju su osvojili pobedom u finalu koje se igralo u Dablinu nad Bajerom iz Leverkuzena.

Ko su favoriti?

Od timova koji će se boriti za ovaj trofej, a koje svrstavamo da kažemo u grupu favorita su Mančester junajted, koje je definitivno najzvučnije ime u ovoj sezoni. Sem tima sa Old Traforda tu je još jedna ekipa iz Premijer lige, Totenhem, dok se sem ova dve tima od klubova iz tzv. liga petice nalaze i Roma, Lacio, Olimpik Lion, Nica, Ajntraht iz Frankfurta, Hofenhajm, Atletik Bilbao i Real Sosijedad.

Godinama unazad je jasno da timovi iz najjačih liga na utakmice Lige Evrope ne dolaze u najjačim sastavima, ali ako se pogleda lista pobednika ovog takmičenja, doći ćemo do podatka, da je poslednji tim koji je osvojio ovo takmičenje,a da ne dolazi iz najjačih pet liga bio Porto, koji je 2011. godine podigao pehar.

Naravno da će najviše motiva imati ekipa Atletik Bilbaa, jer smo spomenuli da će se finale igrati na njihovom stadionu.

Sem timova iz najboljih liga, vredelo bi obratiti pažnju na timove poput Galatasaraja i Fenerbahčea. Turski velikani su se po običaju dobro pojačali u prelaznom roku i mogli bi da konkurišu za visok plasman u Ligi Evrope. A podatak da je trener Fenera legendarni Žoze Murinjo, koji je ovo takmičenje osvojio 2017. godine sa Mančester junajtedom, dodatno pojačava šanse da tim u kojem se nalaze Dušan Tadić i Filip Kostić nisu bez šanse.  Ni treći istanbulski tim Bešiktaš je u novu sezonu ušao sa znatno pojačanim sastavom sa sve Ćirom Imobileom u špicu napada, tako da ni crno-bele ne treba isključiti kao neke od favorita iz senke.

Od još nekih ekipa koje bi mogli da pomrse konce favoritima se nalaze i PAOK i naravno Porto, koji kao što smo ranije spomenuli i osvajao ovo takmičenje. Čak bi tim kojeg smo navikli da gledamo u Ligi šampiona mogao da se svrsta u grupu glavnih favorita tačnije da budu rame uz rame sa timovima iz liga petice.

Srbi u Ligi Evrope

Već smo spomenuli Dušana Tadića i Filipa Kostića koji igraju za Fenerbahče, a od srpskih fudbalera koji će se takmičiti u Ligi Evrope nalaze se i Kristijan Belić koji nastupa za AZ Alkamar, Aleksandar Pešić će braniti boje Ferencvaroša, Nemanja Matić koji igra za Lion. Žarko Lazetić je jedini srpski trener koji će se boriti u Ligi Evrope, tačnije on je šef struke Makabija iz Tel Aviva.

Profimedia

Sem Lazetića u sastavu tima iz Izraela se nalazi i doskorašnji štoper Nemanja Stojić, sa kim  je Lazetić već sarađivao u ekipi TSC.  

Andrija Živković je već nekoliko sezone glavna uzdanica ekipe PAOK, dok ćemo nadamo se Marka Grujića gledati u dresu Porta u Ligi Evrope, a Jan Karlo Simić će nastupati za ekipu Anderlehta.

U letonskoj ekipi RFS imamo čak trojicu srpskih fudbalera, Stefan Panić, Dragoljub Savić i Darko Lemajić. Mile Svilar će i ove sezone braniti gol Rome. Dok će bivši kapiten Partizana Svetozar Marković u Ligi Evrope braniti boje Viktorije Plzen.

Samo jedan debitant

Ove sezone imamo samo jednog debitanta u Ligi Evrope, a to je letinski RFS, koji će se tako po prvi put igrati u drugom po kvalitetu takmičenju pod okriljem UEFA.

Sigurno da nas očekuje još jedna zanimljiva sezone, a ono što je sigurno za Ligu Evrope, to je da je uvek nepredvidiva i da pobednik ne mora uvek biti ona najbolja i najkvalitetnija ekipa. Da li će to biti slučaj i ove sezone, videćemo na kraju.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu