Nova vest
Fudbal 36

22.9.2024.

19:43

Kakav derbi, strašan derbi – Sitijev spas u 90+8'

Fudbaleri Mančester sitija i Arsenala odigrali su uzbudljivih 2:2 (1:2) na "Etihadu" u derbiju 5. kola engleske Premijer lige.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Šampion Engleske je izbegao poraz u osmom minutu nadoknade golom rezerviste Stounsa protiv brojčano slabijeg Arsenala, koji je čitavo poluvreme igrao sa desetoricom posle isključenja Trosara.

Premijer liga, 5. kolo

Mančester siti - Arsenal 2:2
Haland 9, Stouns 90+8 - Kalafjori 22, Gabriel 45+1
Stadion: Etihad
Sudija: Majkl Oliver
Crveni karton: Trosar 45+1

Derbi je opravdao očekivanja, i više od toga, krenulo je žestoko već od 17. sekunde kada je Haverc košarkaški blokom oborio Rodrija, ovaj pao pa mu se ukazivala i pomoć, a bila je to samo uvertira neverovatnih uzbuđenja.

Rodri nije imao sreće danas, povredio se još jednom u 20. minutu, kada je i zamenjen, a umesto njega u igru je ušao Kovačić.

Do tada, Siti je već vodio, pogodio i stativu (Gindogan iz prekida) i gospodario terenom. Strelac je bio Erling Haland deseti put ove sezone posle savršenog pasa Savinja. Norvežanin je bio miran u završnici, sa mnogo rutine pogodio za vođstvo.

Bio je to Norvežaninu 100. gol u 105. utakmici za Siti - impresivno!

Arsenal jedva da je prelazio na polovinu rivala danas, ali kada je to radio bio je ekstremno opasan po Edersona.

Sofascore

Iz četiri preteće situacije "tobdžije" su postigle dva gola, najpre preko Kalafijorija (najlepši momenat meča), a potom, u smiraj poluvremena, i preko Gabriela koji je posle dva kornera jednom uspeo da materijalizuje očigledno uigranu akciju. Brazilac je munjevito pobegao Vokeru, odrazio se poput košarkaša i glavom zakucao loptu u gol.


Arsenalovo bajkovito poluvreme počelo je polako da se pretvara u zonu sumraka kada je Trosar, posle dva brza žuta kartona pred kraj poluvremena, isključen.

To je značilo samo jedno - Siti će lomiti kičmu odbrani gostiju čitavo poluvreme.

Nasatavak meča doneo je retko viđenu inicijativu jednog naspram drugog tima, Sitijev uragan koji je primorao "tobdžije" da parkiraju autobus ispred gola Davida Raje.

O terenskoj dominaciji Gvardiolinog tima najbolje govori statistika - 78%-22% posed lopte i 33 naspram pet udaraca ka golu.

Na golu gostiju čuda je činio Raja, bravurozno je spasavao svoj tim nekoliko puta, trošio energiju i nerve igrača Sitija, koji su sa protokom vremena nadirali sa svih strana, ali se i umarali. Gvardiola je tada slao svežu krv na teren, a ključan je bio ulazak Stounsa i Griliša.

I upravo je ovaj tanem bio najszaslužniji što je već dobrano iznurena odbrana Arsnala poklekla na isteku 99. minuta. Griliš je zašao duboko u kazneni prostor sa krila, poslao pas ka Vokeru, ovaj sam kao duh šutirao, lopta se odbila o defanzivce Arsenala, prevarila i Raju koji je polegao, a Stouns dotrčao i smestio je tamo gde treba.

Za delirijum na "Etihadu" i ogromno olakšanje Sitija, za spas i nastavak neverovatnog niza mečeva bez poraza na svom terenu koji traje još od novembra 2022. godine i meča sa Brentfordom.

Od tada, Siti nije poražen na 33 utakmice kao domaćin.

Kod gostiju će biti pomešanih osećanja, sa desetoricom su izborili egal, ali su i primili gol u 98. minutu.

AP Photo/Dave Thompson

Derbi meč Premijer lige mogli ste pratiti u nastavku uz LIVE BLOG na B92.sport.

Završeno

16:31

SEMAFOR
Haland 9, Stouns 90+8 - Kalafiori 22, Gabriel 45+1
  MCY   ARS  
  2 : 2  

19:43

Kraj!

Fenomenalna utakmica je iza nas, strašan derbi u kojem je šampion izbegao poraz u neverovatnoj završnici, golom Stounsa u osmom minutu nadoknade.

Meč je trajao preko 100 minuza zbog nadoknada oba poluvremena.

Arsenal i te kako može biti zadovoljan ishodom sa igračem manje, ali ostaje im i da žale zbog primljenog gola u smiraj utakmice.


 

19:35

90+8' Gol!

Neverovatna završnica, Stouns postiže gol u osmom minutu nadoknade...

Griliš je prišao sa loptom iz pravca kornera gotovo do peterca, poslao povratni pas ka Vokeru, ovaj šutirao, lopta se odbila od defnzivce Arsenala, pao je tada i Raja, a Stouns je bio najbliži i poslao odbitak u mrežu.
 

19:34

90+6' Raja caruje

Siguran Raja još jednom, uspeo je da uhvati loptu koja je mogla da bude opasna po gol Arsenala, međutim ponovo je Španac bio na visini zadatka, fenomenalan je danas.

19:30

90+1' Tinejdžer na terenu

Luis-Skeli, momak koji će naredne nedelje napuniti 18 godina, ušao je u igru, menja povređenog Timbera.

19:28

90' Sedam minuta nadoknade

Igraće se još na "Etihadu", bilo je prekida, u ovom momentu na snazi je još jedan, pošto je Žurien Timber na zemlji. Ukazuje mu se pomoć.

19:25

87' Fenomenalni Raja!

Nesavladiv je golman Arsenala, isprečio se i na udarac Gvardiola iz kaznenog prostora, ispružio se Španac da dohvati loptu. Još jednom spasava svoje. Siti je krenuo na sve ili ništa sada. 

19:22

85' Siti gubi energiju

Umorili su se igrači domaćeg tima, dolazi na naplatu konstantan presing na goste, koji trje maltene od starta drugog poluvremena.

"Tobdžije" sve bliže podvigu.
 

19:17

79' Kovačić neprecizan

Pokušao je sada i Kovačić, neprecizno, novi udarac ka golu Raje koji ovoga puta nije imao potrebe da interveniše.

19:16

78' Dvostruka izmena Gvardiole

Na terenu su Stouns i Griliš, izlaze Voker i Savinjo. Gvardiola pojačava ritam, nema još mnogo vremena do kraja.

Podeli:

Komentari 36

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Poklekao?

Platforma X (Twitter) izgleda "menja ploču" nakon što je zabranjena u Brazilu.

B92

12:56

7 h

Novo Sport Video Menu