Nova vest
Fudbal 7

19.9.2024.

20:51

Zvezda na skeneru B92.sport: Fudbal se igra i prvih pola sata

Prvi skener crveno-belih ove sezone u Ligi šampiona, pa da vidimo ko je dovoljno dobar za ovo takmičenje i ko nije.

Dušan Đukanović
Srdjan Stevanovic/Starsport

Liga šampiona, 1. kolo

Crvena zvezda - Benfika 1:2 (0:2)
Stadion: Rajko Mitić (Brograd)
Strelci: Milson 86 - Akturkoglu 9, Kokču 29
Sudija: Majkl Oliver

Prizivali su mnogi pred debi Zvezde u novom formatu elitnog takmičenja da se ponovi 1984. godina i sjajna partija Rajka Janjanina, ali u Ljutice Bogdana ipak ima samo jedan "sin" sa tim imenom (i prezimenom).

Očekivanja nikad veća, kvalitet navodno nikad bolji, a nastupi isti kao i u prethodnim izlascima u prvo od tri UEFA takmičenja – nedorečeni.

Stats

Fudbaleri Benfike su sa stadiona "Rajko Mitić" odneli sva tri boda (2:1), posle burne završnice.

Prvi mačići se u vodu bacaju ili stepenik od čijeg preskakanja Zvezda hronično pati, pokazaće preostalih sedam mečeva.
Pesimistično, ali prva utakmica kaže ovo drugo.

Golman i odbrana

Omri Glazer – Priča se ponavlja za izraelskog čuvara mreže posle svakog evropskog poraza Zvezde. Koliko je on zapravo kriv? Gotovo po pravilu odgovor je minimalno ili nije uopšte. Tako i na ovom meču. Na njegovu žalost, to su bile gotovo jedine situacije u kojima je morao da reaguje.

Ognjen Mimović (do 27. minuta) – Debitant u Ligi šampiona. Posle njegovog slabog centaršuta otvorio se prostor za napad Benfike posle kog su postigli gol. Na kraju nije ni uspeo da se vrati na vreme da pokrije Aktukoglua na daljoj stativi. Na kraju i povreda posle duela za koji nije dobio ni faul, a Benfika imala kontru. Neće po dobrom pamtiti ovaj meč.

Naser Điga – Katastrofalno vraćanje u odbranu kod prvog primljenog gola, što važi i za Spajića. Dvojica Zvezdinih štopera su se u laganom ritmu vraćali nazad, ali ono što reprezentativca Burkine Faso izdvanja je još gore pozicioniranje u nastavku te akcije. Prethodno pokupio aplauze na stadionu zbog hladnokrvnog iznošenja lopte i potom još nekoliko kada je uspešno izašao na kraj sa protivničkim igračima. Doduše, ni oni tada više nisu zapinjali svesni prednosti koju imaju.

Uroš Spajić – Bez da ga puno odvajamo od Đige. Izletao, gubio duele, loše se pozicionirao i procenjivao, pravio "rupu" protivniku. Generalno, štoperski par Zvezde nije imao najgore veče karijere, ali nisu ni briljirali. Naprotiv, da je Benfika imala razloga više da napada.

Jong-vu Seol – U uvodnih 20 minuta ponajbolji igrač Zvezde, pre nego što je doživeo povredu. Ostao je u igri i prešao na suprotnu stranu defanzivnog kvarteta, ali je u nastavku izostalo njegovih prodora i centaršuteva. Deficit u napadu je nadoknadio boljom igrom u odbrani, gde nije dozvolio da ga protivnik izbaci iz igre kao Di Marija kod prvog gola. Jedan od onih koji je Mimovićevom povredom stavljen u nezavidan položaj, pa je tako i ocenjivanje Koreanca pod asteriksom.

Starsport

Vezni red i napad

Rade Krunić (do 81. minuta) – Očajna reakcija kod prvog gola protivnika kada nije na odgovarajući način pokrio drugu stativu. Prvi reagovao potom i uopšte zapretio po gol Trubina u 11. minutu. Ubacivanje do ivice protivničkog peterca i finta telom koja je izbacila protivnika su bili perfektni, ali šut daleko od toga. Ako smo ga hvalili posle Napretka po procentima realizovanih pasova, ovaj put je u tom segmentu bilo grešaka. Tome je doprineo i konstantan presing protivnika na "šesticu" domaće ekipe, koji često nije imao otvorene opcije među saigračima kojima bi odložio loptu. Posledično tome, retko smo ga gledali u progresivnijoj ulozi. U drugom poluvremenu je bio sve bolji i najverovatnije više fizički nije mogao pošto je bilo onih koji su više zaslužili da pre vremena završe meč.

Timi Elšnik – Osujećen povredom Mimovića koja ga je primorala da igra više na beku. Možda bi za slovenačkog fudbalera bolje rešenje (kao i za Zvezdu) bilo da su se u nedostatku igračkog kadra po bokovima okrenuli ka formaciji sa tri štopera. I pored toga pokazao svoju klasu. Možda je najbolje pogledati snimak meča i koliko je njegovih tačnih centaršuteva ostalo neupotrebljeno, naročito na startu drugog poluvremena. Možda čak i dvocifreno. Džejms Milner prvi pada na pamet, ako bismo baš morali da poredimo.

Mirko Ivanić  – Kapiten je jedan od retkih dokazanih igrača Zvezde kadrih da na konstantnom nivou igraju u Ligi šampiona. Kada je lopta u njegovim nogama navijači su sigurni, ali problem je kada on ponekad ništa ne uradi sa njom konkretnije. Baš kao i čitav tim na ovom meču. Sve se svelo na onaj njegov šut kada je lopta otišla u aut. Na mahove previše nervozan, ali jedan od boljih bez obzira.

Silas Mvumpa – Tek drugi meč, pa odmah Liga šampiona. Da ne preteramo, ali  – Zvezda je u velikom problemu ukoliko je ovakav Silas njeno najveće pojačanje i glavna pretnja u napadu. Neprimetan protiv Benfike. Brzinu, koja mu je ubedljivo glavni adut, niti u jednom trenutku meča nije iskoristio u svoju korist. Protivnik bi se postavio ispred njega, a Silas previše koristio ruke u svakoj takvoj situaciji. Za razliku od kolege sa suprotne strane Olajinke kojem ne manjka snage i znanja kako da se postavi, ali nema brzinu za ovaj nivo fudbala. Nezgodno će biti ako se ispostavi da Silas svoju ne zna da iskoristi.

Piter Olajinka (do 71. minuta) – Defanzivna "kamikaza", napadačka "nula". I ono malo duela koje je u protivničkoj polovini dobio nije dovelo do iole ozbiljnije prilike. Imao veliku želju da pomogne odbrani, ali možda bolje da nije. Zamalo je sprečio prvi gol požrtvovanim vraćanjem nazad, ali isto tako i doveo protivnika u priliku za postizanje nekoliko nerezonskim pasovima u zoni Zvezdinog gola. Na kraju je bilo suđeno da baš on skrivi faul na ivici šesnaesterca posle čega je primljen drugi gol.

Bruno Duarte (do 71. minuta) – U naletima je posle primljenih golova bio opasnost po protivnika, ali kada se povuče crta ona se svela na jedan snažan šut iz daljine. Barem u prvom poluvremenu bio solidan u presingu sa Ivanićem. Sa prolazećim minutima ga je sve manje bilo u žiži i utisak je kako je trebalo i ranije da bude zamenjen.

Trener i izmene

Srdjan Stevanovic/Starsport

Vladan Miojević – Seol se povređuje, Mimović u isto vreme. Sve to traje nekoliko minuta i niko ne odlazi na zagrevanje. Mimović izlazi iz igre, ne može da nastavi. Na zagrevanju opet niko. Minuti i dalje prolaze, igrači na terenu pokušavaju da odugovlače i postaju besni. Ivanić maše ka klupi da uvedu nekog i izbor je spao na Dalsija, tj. selidbu Elšnika na beka. Te pozicije na klupi nije bilo i pitanje je da li je to samo Milojeva greška ili čitavog kluba, ali u našem skeneru on predstavlja sve crveno-bele aktere koji nisu sami igrači. Ono što znamo jeste da se Bah povredio deset minuta kasnije, a Kabore je već bio iza klupe i spremao se da uđe.

Učio je Vladan na tim greškama donekle. Napravio je prave izmene uvođenjem Milsona i Endiajea, ali je na kraju možda nedostajalo da je to učinio ranije. Uvek postoji ono večno pitanje – da li je trener pogodio sa izmenama ili pogrešio sa startnom postavom?
Za njega će najvažnije biti da je njegov tim pokazao na mahove i pozitivne signale protiv respektabilnog protivnika.

Dalsio Gomeš (od 27. minuta) – S obzirom na okolnosti pod kojima je ušao u igru, vezni fudbaler je imao solidno izdanje. Nije bio preterano zapažen, ali to je možda i dobro kako to samo po sebi znači da nije pravio velike greške. Možda da je ponekad umesto da "odapne" sa distance probao da centrira ili doda. Avaj, prosuto mleko.

Šerif Endiaje (od 71. minuta) – Posle Zvezdinih mečeva u Evropi uvek postoji jedna "šta bi bilo kad bi bilo izmena" i tu su odstupanja retka. Ovog puta je Senegalcu pripala ta "titula". Da li je on bio bolje rešenje od starta s obzirom na njegovu snagu i dobro snalaženje u vazduhu, koj bi bilo bolji par Elšnikovim centaršutevima? Možda, u 20 i nešto minuta na terenu uspeo je da asistira.

Felisio Milson (od 71. minuta) – Ne može se reći da je Milson uradio veliki broj dobrih stvari kada je ušao na teren, ali jednu jeste – postigao je gol. Za njegovu minutažu dosta.

Luka Ilić (od 81. minuta) – Premalo vremena na terenu za konkretniji utisak. Pokazao da se ne libi da preuzme odgovornost kada je šutirao sa distance pri rezultatu 2:1. Daleko od gola, nažalost.

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla, ti li si? Nisam FOTO

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, u brazilskoj kompaniji očito imaju lepo mišljenje o američkom proizvođaču automobila.

B92.net

22:00

3 h

Novo Sport Video Menu